Gada inflācija - 0,5% • IR.lv

Gada inflācija – 0,5%

17
Pienam cēlušās cenas visvairāk. Foto: Evija Trifanova, LETA

Salīdzinājumā ar janvāri vidējais cenu līmenis nemainījās

Vidējais patēriņa cenu līmenis šogad februārī, salīdzinot ar pērno februāri, palielinājās par 0,5%, liecina Centrālā statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Gada laikā precēm cenas samazinājās par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,5%, ziņo LETA.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni šogad februārī, salīdzinot ar 2013.gada februāri, bija cenu kāpumam pārtikai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas produktu cenas 12 mēnešu laikā pieauga par 0,8%. Visvairāk cenas pieauga pienam un piena produktiem – par 6,8%, dārzeņiem un kartupeļiem – kāpums 9,2%, gaļai un gaļas izstrādājumiem – kāpums 1%, sieram – par 4,7%, zivīm un zivju izstrādājumiem – par 1,8%, kā arī eļļai un taukiem – par 2%. Savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams tējai un kafijai – samazinājums par 11%, augļiem – samazinājums par 6,6%, olām – par 15,1%, cukuram – 6,7%, kā arī maizei un graudaugu izstrādājumiem – 0,5%.

Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 2,5%, bet tabakas izstrādājumu – par 1,4%.

Viesnīcu un restorānu pakalpojumu cenas 12 mēnešu laikā pieauga par 3,9%. Kafejnīcās un restorānos cenas palielinājās par 5,5%, ēdnīcās – par 2,1%, izmitināšanas pakalpojumu cenas pieauga par 1,9%.

Transporta grupā cenas samazinājās galvenokārt degvielai – par 5%, automašīnu rezerves daļām un piederumiem – 2,3% kritums, savukārt cenu kāpums tika novērots transportlīdzekļu apkopes un remonta pakalpojumiem – par 2,7%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, frizētavu pakalpojumiem un kultūras pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās siltumenerģijai un telekomunikāciju pakalpojumiem, apaviem un farmaceitiskajiem produktiem.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir saglabājies nemainīgs. Šis rādītājs salīdzina pēdējo 12 mēnešu vidējo cenu līmeni ar iepriekšējo 12 mēnešu vidējo cenu līmeni.

 

Komentāri (17)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu