Pildegovičs: Ukrainā draud karš • IR.lv

Pildegovičs: Ukrainā draud karš

58
Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs. Foto: Evija Trifanova, LETA

ĀM valsts sekretārs – tas var būt potenciāli lielākais militārais konflikts Eiropā 21.gadsimtā

Turpinoties Krievijas militārajām aktivitātēm, Ukrainā ir reāli kara draudi un tur draud izvērsties potenciāli lielākais militārais konflikts Eiropā 21.gadsimtā. Šādu viedokli pirmdien Latvijas Radio pauda Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

Pildegovičs stāstīja, ka Latvija kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts uzsvaru liks uz dažādu starptautisko organizāciju novērotāju sūtīšanu uz Ukrainu, lai šādi mēģinātu novērst potenciālu asins izliešanu un karadarbību šajā valstī.

Ja šādi risinājumi nedarbosies, tad starptautiskajai sabiedrībai būs jādomā par piespiedu līdzekļiem, kā piespiest Krieviju ievērot starptautiskās tiesības – tās varētu būt ekonomiskas sankcijas, kontu iesaldēšana, vīzu atteikšana, sadarbības projektu pārtraukšana u.tml.

Militāri atbildes soļi Krievijai pašlaik netiek plānoti un tiks darīts viss, lai no tiem izvairītos, atzina ĀM valsts sekretārs, atzīmējot, ka arī NATO nevar iejaukties, jo Ukraina nav NATO dalībvalsts un neatrodas zem “NATO kodollietussarga”. Diplomāts uzsvēra, ka primāra loma konflikta novēršanā būtu jāuzņemas ANO, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai, Eiropas Padomei un ES.

Pildegovičs informēja, ka Latvija pirmdien dodas uz ES sanāksmi ar skaidru pozīciju – aicināt partnerus ES izdarīt visu iespējamo visās starptautiskajās institūcijās, lai stabilizētu situāciju Ukrainā, lai netiktu palielināts Krievijas militārais grupējums Ukrainā, lai apturētu Krievijas ekonomiskos un politiskos draudus Ukrainai.

ĀM valsts sekretārs uzsvēra, ka starptautiskajai sabiedrībai visādi jāstiprina jauno Ukrainas vadību, jo situācija šajā valstī ir trausla un ekonomika ir vāja. Tāpēc jau pirmdien ES plāno runāt par ekonomisko palīdzību Ukrainai, par to domā arī ASV un Starptautiskais valūtas fonds. Ir svarīgi panākt, lai jaunā Ukrainas valdība darbojas maksimāli iekļaujoši un valdības lēmumus atbalsta sabiedrības vairākums, uzsvēra Pildegovičs.

Kā ziņots, Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā.

Oficiāli Krievijas bruņoto spēku iebrukums Ukrainas teritorijā vēl nav sācies, tomēr Krievijas bruņutehnika un armijas karavīri formās bez uzšuvēm jau pirms vairākām dienām pameta militārās bāzes teritoriju un ieņēma pozīcijas Krimas pussalas teritorijā.

 

Komentāri (58)

Egita 03.03.2014. 08.47

_ Ušakovs un Janukovičs ir ļoti līdzīgās situācijās.

gan Ušakovs gan Janukovičs ievēlēti ar ,,tautas vairākuma” un Krievijas naudas atbalstu. ( nu Latvijas gadījumā ,,eiropā un Latvijas neatkarībā vīlušos” atbalstu)

‘”____________________________________________________________________________ Vai Latvijā nedraud karš? Ja ņem vērā faktu ,ka Latvijas galvaspilsētas vadība un partija ar augstāko reitingu atbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā.

+19
0
Atbildēt

1

    dace_roze_lmt_lv > Egita 03.03.2014. 13.27

    Sorry, es kaut ko esmu palaidis garām.

    Kad nozīmēta Krievijas armijas ienākšana Rīgā?

    (Lai es paspētu nopirkt ziedus:-)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Nika 03.03.2014. 08.59

Pavērojot Krievu mēdijus, tāda sajūta, ka krievija gatavojas rīkot genocīdu pret Krimas Tatāriem. Ko tad teiks Merkele un visi rusofīlie vācieši?

+17
0
Atbildēt

1

    Jolanta Švābe (Stalidzāne) > Nika 03.03.2014. 12.29

    Pašlaik režīms mēģina no tatāriem atkratīties, sarunājot ar Kazaņas tatāru vadītāju. Kurš gan nav ar pirkstu taisīts un caur puķēm pateica saviem Krimas brāļiem nogaidīt un nelīst uz ambrazūras.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

kristaps_otersons 03.03.2014. 09.22

Krievijas agresijas Krimā viens no dīvainākiem aspektiem ir tas, ka viņi slēpj sava karoga krāsas uz karavīru uzplečiem. Tas ir simbolisks piemērs politiskiem meliem un viltībai. Reizē tas ir vēl viens starptautisko likumu pārkāpums un jājautā, ar kādu nolūku? Lai varētu izvairīties no atbildības? Lai tīri vizuāli maldinātu par savu brutālo rīcību un lai sliktākā gadījumā teiktu, “mēs jau neko, nezinam kas tie tādi”??

+15
-1
Atbildēt

6

    Inese > kristaps_otersons 03.03.2014. 09.34

    Par kādiem uzplečiem jūs runājat? Vai arī aizvien domājat, ka Krievijas Federācijas armijā ir uzpleči ar lielām sarkanām zvaigznem? ;) A lūk Ukrainas armija, arī uzplečiem nav krāsu: ;)

    http://job-sbu.org/wp-content/uploads/2013/04/81.jpg

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Inese > kristaps_otersons 03.03.2014. 09.58

    Labs komentārs par minēto epizodi:

    Европидарасы смотрите, что значит быть русским офицером!

    p.s. 1926. gadā latviešu avīzes rakstīja:

    Parīzē uz ielas nošauts bij. Ukrainas atamans Petļura. Slepkava esot kāds Ukrainas žīds, kurš paskaidrojis, ka Petļura esot vairākus žīdu grautiņus sarīkojis, kuriem par upuri krituši arī viņa vecāki.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > kristaps_otersons 03.03.2014. 13.36

    “altin yildiz rasma_karklina”

    Man gan sakumā bija licies nevis “Rasma”, bet “Rasisma Kārkliņa”.

    Kas arī ir dabiski, zinot viņas izcelsmi no tēva Ādolfa Šildes.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ——-Ločmelis Par kādiem uzplečiem jūs runājat?

    ===============================================================================

    Skaties!

    Михаил Булгаков – Белая гвардия (2012)

    http://www.youtube.com/watch?v=jNJawv6k3Nc

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Antra > kristaps_otersons 03.03.2014. 10.05

    rasma_karklina

    ir tas, ka viņi slēpj sava karoga krāsas uz karavīru uzplečiem.

    Iesūtītie NKVD teroristi, krievu fašistiskie izdzimteņi, vācu atbrīvotajās teritorijās bieži pārģērbās vācu uniformās, kad devās laupīt un slepkavot mierīgos iedzīvotājus.

    Ar krievu izplatīto versiju par Katiņas slaktiņu, to radītājs, sātans, patiesi var lepoties.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > kristaps_otersons 03.03.2014. 11.02

    “A lūk Ukrainas armija, arī uzplečiem nav krāsu: ;)”

    Ukrainas armijas ģērboņi pie cepurēm skaidri saredzami. Krievijas karavīri, kā teroristi, bez nevienas atpazīšanas zīmes.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu