ĀM nosoda Krievijas vēstnieka izteikumus par Vīķi-Freibergu • IR.lv

ĀM nosoda Krievijas vēstnieka izteikumus par Vīķi-Freibergu

59
Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Bijusī prezidente asi kritizēja Krievijas āpolitiskos scenārijus, to attīstību saistot ar notikumiem Ukrainā

Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs tikšanās laikā ar Krievijas vēstnieku Aleksandru Vešņakovu pārrunājis viņa izteikumus par Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, norādot uz to nekorektumu un nepieņemamo valodu, aģentūru LETA informēja ĀM Preses un informācijas nodaļā.

Krievijas vēstniecība Latvijā izrādījusi neapmierinātību par Vīķes-Freibergas sacīto, ka Kremlis ir atbildīgs par notikumiem Kijevā. “Žēl, ka, atšķirībā no sportistiem, politiķiem, tostarp bijušajiem, pirms uzstāšanās nav jāveic dopinga kontrole,” sacīts vēstniecības kontā sociālajā vietnē “Facebook”. Vēstniecība atsaucas uz Vīķes-Freibergas pausto TV3 raidījumā “Nekā personīga”.

Vēstniecības pausto nosodījis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP). “Krievijas vēstnieka izteikumi par bijušo Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu nav pieņemami un ir nosodāmi, diplomātiem jābūt korektiem”, uzsvēra ministrs.

Intervijā raidījumam “Nekā personīga” bijusī prezidente izteica pieļāvumu, ka pēc Soču olimpiādes Krievijas prezidents Vladimirs Putins dos rīkojumu Ukrainā ievest armiju, aizbildinoties ar Krievijas pilsoņu drošības apdraudējumu.

Vīķe-Freiberga kritizēja, ka starptautiskā reakcija pret gāzto Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu joprojām bijusi pārāk bezzobaina un Krievija nevilcināsies to izmantot.

“Tas scenārijs veidojās precīzi tādā veidā, kā es to būtu paredzējusi, ja viņš būtu Krievijas plānots. Un mēs esam nonākuši jau līdz tai fāzei, par kuru es ļoti baidījos, un tā tagad ir pienākusi, kurā nu jau tiek, kā varētu teikt, par buntavniekiem padarīti tie austrumu un dienvidu reģioni, kas ir vairāk krievvalodīgo apdzīvoti, kur Janukovičam ir savs atbalsts,” sprieda Vīķe-Freiberga.

“Notiek, kā angļi saka, zobenu žvadzināšana un draudi, ka šīs Ukrainas daļas tad atdalīsies un, ja viņas mēģinās ar varu paturēt Ukrainas teritorijā, tad, protams, nāks palīgā viņus glābt un būs pilnīgais atkārtojums no Dienvidosetijas un Abhāzijas varianta Gruzijā,” bijusī politiķe piemetināja.

Krīze Ukrainā sākās novembra beigās, kad līdzšinējais prezidents Janukovičs atteicās no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību. Vēlāk viņš parakstīja vienošanos ar Maskavu par 15 miljardu dolāru (11 miljardu eiro) kredīta saņemšanu.

Pagājušajā nedēļā dažu dienu laikā protestētāju un likumsargu sadursmēs, kā arī snaiperu apšaudēs Kijevā dzīvību zaudēja 82 cilvēki, bet vēl simtiem tika ievainoti. Vairums no upuriem un cietušajiem bija protestētāji.

Ukrainas parlaments ir atlaidis Janukoviču, kurš aizbēdzis no galvaspilsētas. Viņa atrašanās vieta pašlaik nav zināma.

 

Komentāri (59)

Ieva 25.02.2014. 12.38

Vispār jau interesanti. Visur pasaulē ir vienots viedoklis par notikumiem Ukrainā. Krievijā cits. Pie kam klaja dezinformācija. Piemēram, pāris dienu atpakaļ Krievija ziņoja, ka Maidana rīcībā ir nonākuši 1500 kaujas ieroči. Runa par konkrētu dienu un konkrētu skaitli, detaļas, savukārt, netiek minētas (kur, kas, no kurienes…), un ir pilnīgi skaidrs, ka tiek gatavots pamatojums Krievijas iebrukumam Ukrainā. Dienvidosetijas/ Abhāzijas scenārijs ir pilnīgi iespējams. Tāpēc jau Krievijas viedoklis atšķiras no visiem citiem, jo visi citi ir dumji, nesaprot, a Krievija, lūk, saprot… un snaiperi, kas apšāva mierīgos ukraiņus, nez kāpēc sarunājās Puškina valodā. Kāpēc?

Bet es, savukārt, nesaprotu, kāpēc Lattelekoms raida šo Krievijas dezinformāciju. Nu kāds pamats tam? Ja Latvija pātrauktu retranslēt šo melu straumi, tā būtu konkrēta un Latvijas rīcība, nevis “ļoti ātrā un efektīvā” EU reakcija, kas ir uzsākusi “taisīt sarakstus”, un kaut kad jau arī iesniegs tos apstiprināšanai..

Tas, ka Vešņakovs tik asi reaģēja, tikai pierāda, ka Vairai Vīķei Freibergai ir taisnība.

+20
-1
Atbildēt

9

    Inese > Ieva 25.02.2014. 13.19

    Bet varbūt Doņeckā, kur tauta 23. februāri sagaidīja berkutiešus ar sacieniem “malači”? ;)

    http://www.youtube.com/watch?v=dWwuEkqSMGc

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Inese > Ieva 25.02.2014. 12.53

    Ķīp, nu tad lasi ukraiņu medijus, nevis skaties Lattelecom televīzijas ;)

    За время погромов районных отделений милиции Львова и воинской части внутренних войск в ночь на 19 февраля участники бунтов вооружились настоящей боевой пушкой и более чем 1,5 тыс. единиц оружия: пистолеты, автоматы, патроны, ножи.

    http://www.segodnya.ua/regions/lvov/lvovskie-aktivisty-zahvatili-15-tysyachi-edinic-oruzhiya-i-boevuyu-pushku-496896.html

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese > Ieva 25.02.2014. 13.01

    Inese > Ieva 25.02.2014. 13.12

    Kur – tur? ;) Vai Ļvovā, kur vakar berkutieši uz ceļiem lūdzās piedošanu?

    http://www.youtube.com/watch?v=-b2GlLtgA1k

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    normundskr > Ieva 25.02.2014. 12.47

    Nika > Ieva 25.02.2014. 18.47

    Krievi noteikti loti lepojas ar policistiem, kuri sit cilvekus (ieskaitot sievietes un pensionarus) un par to sanem kukulus no korumpetas valdibas. Par to neviens neshaubas.

    Tikai varetu sho viedokli paturet pie sevim. Jo tas nu nekadi neveicina patiku pret krieviem.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Ieva 25.02.2014. 14.47

    jaa tas bija Ļvovaa un kad viņiem lika iet uz Kijevas centru pret tautiešiem , viņi pagrieza muguru , par to luudza piedošanu ka sastaav taadaa organizaacijaa kura šauj pa tautiešiem , taa ja maiiliit , izlasi rakstus liidz galam …

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 25.02.2014. 13.07

    Tur Berkuts pārgāja tautas pusē, bet pasniegts tas tiek kā ieroču sagrābšana. Vai tas Jums, biedri Ločmeli, neliek aizdomāties?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Malda > Ieva 25.02.2014. 16.30

    Vakar aprunājos ar vienu ukraiņu kolēģi, džeks konkrēti pateica ka visus tos kas tur Ļvovā atbalsta Berkutu utt, ar laiku nosūtīs uz etnisko dzimteni. Ir noticis tas ko krievi negribēdami panākuši – ukraiņi krievu vairs neuzskata par brāļiem, vismaz tos kas atbalsta Puķina režīmu toč nē. Brāļi uz brāļiem nešauj, nemelo un nemēģina iedzīvoties uz otra brāļa rēķina. Tad nu krievi var ar baltkrieviem tusēt :)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Malda 25.02.2014. 16.26

Ločmeli, atdzīsties, tu esi zaudējis demogoģijā par notikumiek Ukrainā. Visi tie tavi stāsti par Maidana nacikiem ir izrādijušiem meli. Man rodas ka meli ir tava profesija.

+7
0
Atbildēt

3

    Malda > Malda 25.02.2014. 18.01

    …bet ločmeļu profesija ir melus siekalaini atskaņot par…

    ============================================

    Gramafons Jūs sakiet? :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Malda 25.02.2014. 16.48

    Ločmeli.

    es piemēram tos melus nelasu, bet tavu rakstīto man patīk izlasīt. tas ir forši!

    Lai viņš melo vien tālāk, kam tas ir interesanti?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > Malda 25.02.2014. 16.46

    “Man rodas ka meli ir tava profesija. ” Tie ir glaimi ločmeļiem. Melus sacer citi, bet ločmeļu profesija ir melus siekalaini atskaņot par nieka pusglāzi semočku maiņā zem stingras bosa uzraudzības. Bieži gadās, kamēr boss aiziet uzpīpēt vai no rītiem aizguļas, neatstāj zīmīti ar pareizajiem tekstiem, pridurku brigāde izsmērē portālā tīrākās pļekas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

normundskr 25.02.2014. 12.40

Nē nu tāds tam Vešņakovam darbs – d$%st, lai nomālētu impērijas nesmukumus. Nekas jauns tas nav, un ko no viņa citu sagaidīsi. Protams, tīri cilvēciski es viņu neapskaužu, jo daudziem citiem cilvēkiem ir normāla profesija.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu