Deputāti vērtēs Satversmes preambulas projektu (papild.) • IR.lv

Deputāti vērtēs Satversmes preambulas projektu (papild.)

50
Satversmes preambulas "tēvs" jurists Egils Levits. Foto: Ieva Čīka, LETA

Jaunajā projektā vairs nav minēts “valstsnācijas” jēdziens

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai parlamenta komisijās grozījumus Satversmē, kas paredz mainīt konstitūcijas preambulu.

Šo likumprojektu Saeimā iesniedza visu koalīcijas partiju pārstāvji – Solvita Āboltiņa (Vienotība), Ilma Čepāne (Vienotība), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Augusts Brigmanis (ZZS), Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP), Jānis Upenieks, kā arī Edvards Smiltēns (RP).

Jau ziņots, ka koalīcijas partiju pārstāvji ir parakstījuši likumprojektu par Satversmes preambulu un lūdz to iekļaut ceturtdienas Saeimas sēdē, lai lemtu par tā nodošanu komisijām.

Satversmes preambulas jaunajā projektā vairs nav minēts “valstsnācijas” jēdziens. Koalīcijas partneriem izdalītajā skaidrojumā pausts, ka, lai gan šis jēdziens nav lietots, taču lietas būtību tas nemaina, jo konkrētāk atklāti attiecīgā vārda atsevišķi elementi, ziņo LETA.

Līdz šim jurista Egila Levita piedāvātajā preambulas tekstā bija teikts: “(…) nācijas saliedēšanās un nacionālās pašapziņas veidošanās rezultātā 1918.gada 18.novembrī latviešu vēsturiskajās zemēs proklamētā Latvijas Republika ir izveidota uz latviešu nācijas negrozāmās gribas un tās neatņemamo pašnoteikšanās tiesību pamata, lai varētu brīvi pašnoteikties un kā valstsnācija veidot nākotni pati savā valstī.”

Savukārt jaunajā projektā šis punkts skan šādi: “1918.gada 18.novembrī proklamētā Latvijas Republika ir izveidota, apvienojot latviešu vēsturiskās zemes, balstoties uz latviešu nācijas negrozāmo valstsgribu un tās neatņemamajām pašnoteikšanās tiesībām, lai garantētu latviešu nācijas, tās valodas un kultūras pastāvēšanu un attīstību cauri gadsimtiem, nodrošinātu ikviena cilvēka un visas tautas brīvību un veicinātu labklājību.”

Tāpat Satversmes ievada tekstā paredzēts norādīt, ka Latvijas tauta izcīnīja savu valsti Brīvības cīņās. “Brīvi vēlētā Satversmes sapulcē tā nostiprināja konstitucionālo kārtību un nolēma sev Satversmi. Latvijas tauta neatzina okupācijas režīmus, pretojās tiem un uz valsts nepārtrauktības pamata, atjaunojot valstisko neatkarību, atguva savu brīvību. Tā godina savus brīvības cīnītājus, piemin svešo varu upurus, nosoda nacistiskā un padomju okupācijas režīma noziegumus,” teikts preambulas teksta projektā.

Norādīts arī, ka Latvija kā demokrātiska, tiesiska, sociāli atbildīga un nacionāla valsts balstās uz cilvēka cieņu un brīvību, ievēro cilvēktiesības, arī mazākumtautību tiesības. Latvijas tauta aizsargā savu suverenitāti, Latvijas valsts neatkarību, teritoriju un demokrātisko valsts iekārtu.

Satversmes preambulas projektā arī pausts: “Mūsu identitāti Eiropas kultūrtelpā it sevišķi veidojušas latviešu tautas tradīcijas un dzīvesziņa, latviešu valoda, universālās humānās un kristīgās vērtības. Latviešu valoda ir demokrātiskās līdzdalības un saliedētas sabiedrības pamats. Mūsu sabiedrības galvenās pamatvērtības ir brīvība, godīgums, taisnīgums, solidaritāte, vienlīdzība, ģimene un darbs. Ikkatrs pēc savām spējām rūpējas par sevi, saviem tuviniekiem un sabiedrības kopējo labumu, izturas atbildīgi pret līdzcilvēkiem, valsti, vidi, dabu un nākamajām paaudzēm.”

Apzinoties sevi kā līdzvērtīgu starptautiskās kopienas sastāvdaļu, Latvija aizstāv savas intereses un dod pienesumu pasaules un vienotas Eiropas humānai, ilgtspējīgai un demokrātiskai attīstībai, paredz Satversmes preambulas projekts.

(papildināts ziņas sākums)

Komentāri (50)

brigita_damme_rtk_lv 12.02.2014. 22.57

Nu ļoti atgādina progresīvā nodokļa pārvēršanu par farsu, mēģinot iesmērēt likumā smieklīgi zemu sākuma likmi.

Šeit ļoti līdzīgi – preambulu, kura domāta kā latviešu nācijas pastāvēšanas garantam Latvijas valstī, kura priekš tam tika dibināta, tiek aizstāta ar cilvēktiesību pieminēšanu un frāzēm par labklājību.

Atgādināšu, ka par cilvēktiesībām jau ir vesela satversmes nodaļa (VIII nodaļa. Cilvēka pamattiesības).

Sviests.

+12
-3
Atbildēt

2

buchamona 12.02.2014. 23.21

Apkopoju te dažu komentāru galvenos ” raksturteikumus” :)

…Preambula vispār ir dūmu aizsegs, par ko villoties tā vietā, lai risinātu reālas, Latvijai svarīgas problēmas….

…pēdējos gados jau notiek pretejs proces – mēs cenšamies visas lemšanas iespējas un tiesības nodot Briseles ierēdņiem…

…”kristīgās vērtības” jāsvītro laukā. Kaut kam tādam sekulārā valstī nedrīkst būt likuma spēkam…

…. Latvijas tauta aizsarga … visu ko, tikai ne savus pilsoņus :(

Kas vispār ir svarīgāks? Teritorija? Valoda? Vai pilsoņi?…

_____________________________

Un tagad zem svītras daži teikumi no manas puses. Vispirms par preambulu kā “dūmu aizsegu” valsts nespējai risināt ekonomiska rakstura jautājumus.Jautājums “pragmātiķiem, ” runājot tikai par ekonomiku:), kas tad šobrīd ir palicis pāri no kādreizējās Latvijas sakoptības, ekonomiskās stabilitātes vēl joprojām okupētajās Latvijs zemēs, kuru šobrīd tiek dēvēta par Pitālovu? Kas ir palicis pāri no Kenigsbergas pēc tam, kad no pilsētas izzuda vācieši un tā pārvērtās par Kaļiņingradu? Katrā ziņā tagadējā Pitālova šodien noteikti nav salīdzināma ar šīs dienas Latviju, bet Kaļiņingradai vairs nav nekādas līdzības ar Vācijas pilsētām. Preambulas rakstīšanas pamatjēga ir pasargāt Latviju gan no Abrenes, gan no Kenigsbergas likteņa.

Par Briselei atdoto neatkarību neizteikšos, nav vērts :)Izcelšu šo jautājumu kopu, kuru izlasīju : ” …Kas vispār ir svarīgāks? Teritorija? Valoda? Vai pilsoņi?…”

Teritorija, valsts valoda, valsts pilsoņi ir vienas valsts trīs līdzvērtīgas pamatvērtības. Kā var pajautāt, kurš no šiem trijiem savstarpēji neatdalāmiem valsts balstiem ir tas svarīgākais ?:) Tad jājautā, kas būtu Latvija bez latviešu valodas, vai Francija bez franču valodas? Kas būtu Latvija, vai Francija bez savas teritorijas un kas būtu šīs abas valstis un pārējās pasaules valstis bez saviem pilsoņiem? :)

Par kristīgajām vērtībām ir tik daudz te diskutēts, ka slinkums atkārtoties un stāstīt, ka jēdzienam kristīga vērtība mūsdienās ir vismaz divas nozīmes, un ar vienu no tām mēs identificējam Eiropas, ASV, Kanādas, Austrālijas utt kopējo kultūras telpu. :)

+9
-3
Atbildēt

8

    Agris Āva > buchamona 13.02.2014. 00.17

    Riņķī apkārt: ne Abrenes, ne Kenigsbergas liktenis nav apskaužams. Skumjā ziņa, ka pat vislabākā preambula pasaulē mūs no tā nepasargās. Pasargās spēcīga, bagāta valsts, kuras pilsoņi nepamet dzimto zemi, lai darītu melno darbu pie turīgākiem kaimiņiem. Jo Latvija nabadzīgāka un korumpētāka, jo tā vieglāks laupījums. Mums ir laba Satversme, un šobrīd tiešām ir svarīgākas lietas, ko vajadzētu risināt; savukārt deputātu degsme par preambulu šķiet īstermiņa politisku spēlīšu noteikta. Kā rakstīja Edgars Avotiņš, ar “zvēresta lauzēju sodīšanu, preambulāciju utml “svarīgām” priekšvelēšanu lietām” var pelnīt punktus, nopietnus jautājumus nerisinot.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Ansis > buchamona 13.02.2014. 00.03

    riņķī apkārt – nevis man ir kautkāda 19.gs ….

    Bet Tu šovakar lasīt nemāki

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Ansis > buchamona 12.02.2014. 23.30

    …Kas vispār ir svarīgāks? Teritorija? Valoda? Vai pilsoņi?…”

    Nu labi – es ne tik daudz gribeju jautat – kas svarīgāks – bet … ļoti simptomātiski, ka pilsoņi šajā valstī vispār vairs nav pat pieminēšanas vērti.

    Par to suverenitāti … manuprāt – to terminu lieto nevietā, jo tas tieši nozīmē lemšanas tiesību saglabāšanu tikai sev. Vislielakā suverenitate būtu valstij, kas līgumus ar kaimiņiem neslēdz, nobruņojusies līdz zobiem un tauta (vai tas izvēlēti pārstāvji) paši visu izlemj. Mēs savu suverenitāti dalam ar citām ES valstīm un vēl ar dažādām starptautiskām organizācijām līdz ar to … teikt, ka mēs sargajam savu suverenitāti … vienkārši neatbilst īstenībai. Un zvērestā ietvertais solījums – stiprināt suverenitāti – to pārkāpj visi Saeimas deputāji – nejau tāpēc, ka viņi ir nodevēji, bet tapēc, ka zvēresta tekstā šī frāze neatbilst realitatei.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > buchamona 13.02.2014. 05.49

    Satversme ir slikta. Pārāk liela vara izvirtušam pozitīvisma kampaņas parlamentam.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Antra > buchamona 12.02.2014. 23.48

    Edgars Avotiņš

    Vislielakā suverenitate būtu valstij, kas līgumus ar kaimiņiem neslēdz, nobruņojusies līdz zobiem un tauta

    Nu nē, suverenitāte, tā nav naidošanās ar poļiem, somiem un horvātiem. Kad krievu ņedobitoks uzņemās lata aizstāvību, patiesībā tas mēsls cīnās par rubli, kad notiek kopīgas NATO mācības viņš brēc par vergošanu ASV.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Ansis > buchamona 12.02.2014. 23.33

    Vienīgais pozitīvais, ko es saskatu šajā preambulā – ka konkrēti pasaka valsts mērķi – ka tas nav vienkārši audzēt šajā teritorijā IKP, bet gan ka valsts ir radīta, lai nodrošinātu latviešu pašnoteikšanās tiesības un saglabātu valodu, kultūru utt

    Tas jau šobrīd ļoti tiek aizmirsts!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 12.02.2014. 23.55

    Edgars Avotiņš Piedod, bet Tev ir kaut kāda 19.gs. izpratne par valstu suverenitāti. Latvijai ir tikai divas iespējas šajā mūsdienu globalizētajā pasaulē kā sadalīt un reizē arī uzturēt savu neatkarību. Vai nu ar Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas muitas ūniju, jeb ES. Kā tas izskatās, vari pavērot Ukrainā šodien, jeb atcerēties Krievijas – Gruzijas karu gadījumā, ja mēs vēlētos saviem spēkiem nosargāt savas valsts neatkarību.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 13.02.2014. 08.20

    jupis.. ne Abrenes, ne Kenigsbergas liktenis nav apskaužams. Skumjā ziņa, ka pat vislabākā preambula pasaulē mūs no tā nepasargās. Pasargās spēcīga, bagāta valsts, kuras pilsoņi nepamet dzimto zemi, lai darītu melno darbu pie turīgākiem kaimiņiem. +++ Tu raksti tik “pareizi”, ka pirmajā mirklī ir grūti ko iebilst :) Taču Abrene un Kenigsberga šobrīd ir tādas, kādas tās ir tikai viena iemesla dēļ. Ne Pitalovā, nedz Kaļiņingradā vairs nerunā un tā tad arī nedomā ne latviski, nedz arī vāciski. Šajās teritorijās runā un domā krieviski, un šīs zemes vair near ko neatšķiras no Krievijas. Preambula ir vērsta uz to vērtību saglabāšanu Latvijā uz kurām balstās latviešu dzīves veids, kurš tad arī ir tas pamats mūsu tautas labklājības celšanai .

    Par to, ka mūsu tautu pasargās ” spēcīga, bagāta ” valsts, bet ne preambula :) – tās ir vispārīgas, pārgudras, bet neko neizsakošas frāzes, kuru vienīgā jēga varētu būt – likt šķēršļus Latvijas ātrākai izkļūšanai no postpadomju telpa, kurā LR vēl joprojām ” garīgi” :) atrodas. Jautājums par preambulu ir ideoloģisks, bet ideoloģija, jeb domāšanas veids, tas ir tas pamats uz kura katra tauta saglabā savu savdabību un vairo savu labklājību.

    Ir svarīgi pareizi salīdzināties. Ja gribam objektīvi novērtēt atjaunotajā LR sasniegto, tad Latvijas labklājība nav jāsalīdzina ar šī brīža Šveici, vai Zviedriju. Ar Zviedriju, vai Dāniju utt Latviju varēja salīdzināt pirms okupācijas. Šodien mēs varam salīdzināties ar tādām valstīm, kā Igaunija, Lietuva, kurām tā pat kā Latvijai vēl tāls ceļš ir ejams līdz Rietumeiropas labklājībai, vai arī varam paskatīties bezdibenī un ieraudzīt tur Krieviju, uc šīs valsts satelītus. Preambulas galvenais mērķi ir neļaut mūsu ienaidniekiem turpināt un pabeigt okupētajā LR uzsākto piespiedu rusifikāciju un sovjetizāciju mūsu domāšanā, bet šie procesi Latvijā šobrīd rit pilnā sparā.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 12.02.2014. 19.23

NU tad beidzot kaut kāda virzība uz priekšu!

Pamatnācijas jēdziens un tās tiesības savā zemē ir jānostiprina, lai atkal nebūtu referendumi par krievu valodu ienācējiem, bet…?

+8
-3
Atbildēt

5

    Inese > austrisv 12.02.2014. 19.38

    Krievi še ir nevis ienācēji, bet gan aborigēni, lūk, noskatieties filmu:

    http://www.youtube.com/watch?v=H45RZ-j_sYc

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    Ansis > austrisv 13.02.2014. 00.15

    Diezgan daudz šītās glupības tika 18. gs sagudrotas:

    1) gan tāpēc, ka Balti vēl nebija pētīti

    2) gan tapēc, ka Katrīna 2. apzināti veidoja Krievijas impērijai piemērotu “vēsturi” – un visas “nepierakstītās” tautiņas pierakstīja pie slāviem, lai būtu iemesls “aizsargāt” un “atbrīvot”

    Un šajā laikā grāmatās rakstīja, ka latvieši un leiši ir slāvi.

    Bet …

    No otras puses – tad kad Latgali atņēma Polijai un pievienoja Krievijai, tad tomēr šis līgums tika skaņots ar Prūsiju un tad pamatojumu izvēlējās savādāku … “tāpēc, ka Krievija Latgali bija jau iekarojusi iepriekš” (Dunsdorfa vēstures gramatā nesen izlasīju)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Antra > austrisv 12.02.2014. 22.01

    Bet

    “Jaunajā projektā vairs nav minēts “valstsnācijas” jēdziens”

    Būs omlete, tikai bez olām, jo V/ZRP un SC ir alerģiska reakcija uz ovalbumīnu.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Antra > austrisv 12.02.2014. 22.07

    Ločmelis

    Kaut arī jūsu, vergu sugā, bija kādi 10% baltu asiņu, tas nedod privilēģijas uzturēties mūsu zemē, piedevām pēc 300 gadus ilgā ierobežotā mongoļu kontingenta atrašanās russu paverdzinātās zemēs, tās atšķaidītas vismaz 10 reižu.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Malda > austrisv 13.02.2014. 00.00

    Aga, vienkārši sēmuškas beidzās un notināts uz Maskāvu :)

    Vispār jau savu laik balti apdzīvoja teritoriju līdz Maskavai, ja kas. Bija tur visādas baltu tautiņas, ar laiku daļu pārkrievoja, pēdējos Staļins apkāva, deportēja. Vēl agrāk pašreizejā Baltijas rēģionā dzīvoja somugri. Slāvi ir samērā jauns veidojums Eiropā, bet nu kreisā vēsture jau jādzen, kaut kā sava eksistence LV krievam ir jāataisno.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu