Straujuma grib pielikt punktu KNAB vadības strīdam • IR.lv

Straujuma grib pielikt punktu KNAB vadības strīdam

80
KNAB vadītāji Jaroslavs Streļčenoks (no kreisās) un Juta Strīķe. Foto: Lita Krone, LETA

Ja pēdējais KNAB vadītāja rīkojums nebūs pretlikumīgs, Strīķe amatā netiks atjaunota

Ja pēdējais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja rīkojums nebūs pretlikumīgs, KNAB konfliktā nejaukšos un jauna Jutas Strīķes atjaunošana amatā nebūs, trešdienas rītā LNT raidījumā “900 sekundes” paziņoja valdības vadītāja Laimdota Straujuma (Vienotība).

Valdības vadītāja sacīja, ka nevēlas turpināt “seriālu ar KNAB vadītāja vietnieces atlaišanu un atjaunošanu amatā”, tāpēc ir svarīgi izvērtēt rīkojuma juridisko pamatojumu. Ja tas [rīkojums] ir juridiski nekorekts, man tas būs jāatceļ. Ja viss ir korekti, Strīķe vērsīsies tiesā. Ja viņa tajā uzvarēs, būs jāvērtē KNAB vadītāja juridiskā kompetence,” skaidroja Straujuma.

Straujuma Latvijas Radio trešdien savukārt teica, ka “tā būtu komēdija, ja es vēlreiz iesaistītos rīkojuma anulēšanā”. Viņa atkārtoti uzsvēra, ka “jābūt skaidrībai, kas jādara, lai KNAB sāktu beidzot strādāt, nevis strīdētos savā starpā”.

Patlaban KNAB vadītāja Jaroslava Streļčenoka iesniegtos dokumentus un rīkojuma par viņa vietnieces Strīķes atlaišanu pamatojumu vētī Ministru prezidentes jurists, iesniegts arī redzējums par turpmāko KNAB darbu, pēc tam Straujumai paredzēta tikšanās par šo jautājumu ar Ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru.

Tomēr valdības vadītāja joprojām nevar pateikt, kāda būs viņas rīcība. “Bet šis seriāls nedrīkst turpināties,” atkārtoja Straujuma.

Tikmēr KNAB paziņojis, ka iepriekšējā premjera Valda Dombrovska (Vienotība) uzdevums KNAB priekšniekam vērtēt Strīķes darbību pēc konkrētas iestāžu vadītāju vērtēšanai paredzētas metodes un izslēgt atkārtotu vērtēšanas iespēju ir nepamatota priekšrocību radīšana vienai amatpersonai un grauj KNAB kā neatkarīgas iestādes reputāciju.

KNAB izpildījis premjerministres Straujumas rezolūciju un informējis viņu par situāciju birojā un izskaidrojis biroja vadītāja Streļčenoka lēmumu par Strīķes atlaišanu.

KNAB uzskata, ka Dombrovska uzdevums KNAB priekšniekam novērtēt Strīķes darbību, izmantojot valdības noteikumus par konkrētu novērtēšanas veidu, nebija atbilstošs normatīvajos aktos noteiktajam, jo šāda vērtēšana pienākas tikai iestādes vadītājam, nevis hierarhiski zemākām amatpersonām.

Turklāt saskaņā ar KNAB likumu KNAB amatpersonas un darbinieka darbības un tās rezultātu novērtēšanas, kā arī vērtēšanas komisijas izveidošanas kārtību nosaka KNAB priekšnieks, nevis augstākā pārraudzības amatpersona, uzsver KNAB.

KNAB arī norāda, ka šāda nepamatota priekšrocību radīšana vienai valsts amatpersonai, faktiski atbrīvojot viņu no atbildības un iespējamajām tiesiskajām sekām (atkārtota negatīva vērtējuma gadījumā iespējama atbrīvošanas no amata) par iepriekšējā novērtēšanas periodā neizpildītajiem darbiem, atļauj viņai neuzlabot un nenovērst nepilnības darba izpildē, uz kurām iepriekšējā novērtēšanā bija norādījis viņas tiešais vadītājs, KNAB priekšnieks.

„Tas neveicina sabiedrības uzticēšanos valsts pārvaldei un grauj KNAB kā neatkarīgas iestādes reputāciju, kā arī var radīt nepamatotu priekšstatu un paļāvību citām valsts amatpersonām, ka var izvairīties no atkārtotas novērtēšanas un tās iespējamām sekām, vēršoties pie augstākajām politiskajām amatpersonām ar atbilstošu lūgumu,” teikts KNAB paziņojumā.

Jau ziņots, ka Streļčenoks Strīķi no amata atbrīvoja trīs reizes, no kurām divas reizes ekspremjers viņu atjaunoja darbā.

 

Komentāri (80)

buchamona 12.02.2014. 09.58

Tas neveicina sabiedrības uzticēšanos valsts pārvaldei un grauj KNAB kā neatkarīgas iestādes reputāciju…+++ No kā neatkarīgas? No demokrātiski ievēlētas Saeimas, kura apstiprina valsts vadītāju? :)

Un vēl, šādā modelī darbojoties, KNAB darbība ir ” pa tiešo” atkarīga no sava priekšnieka prāta spējām un tas ir bīstami, kā šajā piemērā redzam. Brīnums, ka par sevi runājot, Streļčenoks vēl nesāk lietot vietniekvārdu ” mēs” :)

Gadījums ar Streļčenoku tikai parāda to, cik lieli draudi slēpjas amatos, kuros ar likumu ir pastiprināta vienas amatpersonas vienpersoniska vara.

+11
-3
Atbildēt

3

    efeja60 > buchamona 12.02.2014. 12.18

    Cik pārkāpumi ir Strīķei un kā viņa tos ir labojusi?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > buchamona 12.02.2014. 10.05

    Karma – izēda Vilnīti, dabūja Streļčenoku.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 12.02.2014. 11.36

    …Dikembe…izēda Vilnīti?…kolektīvi?…

    – “Komisija kopumā vērtēja 13 iespējamos Vilnīša pārkāpumus. Komisija secināja, ka desmit gadījumos notikuši sistemātiski dažādu likumu un normatīvo aktu pārkāpumi. Tāpat Vilnītis pēc dažādu institūciju aizrādījumiem par pārkāpumiem, tos nav labojis.” /delfi.lv/

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

dro 12.02.2014. 11.54

Liepnieks LA:

Vai tas nozīmē, ka “Vienotība” paliks pie koalīcijas stūres?


– Domāju, ka “Vienotības” un ZZS spēki var izlīdzināties. Nav redzams, ka “Vienotības” elektorāta bāze ir plašāka nekā “zemniekiem”. Pirms vēlēšanu rezultātiem nav zināms, kurš ņems virsroku. Valdošajai partijai nepaies bez sekām jaunas valdības sastādīšanas neveiklums vai ņemšanās ar brīvo elektroenerģijas tirgu un daudz ko citu. Turklāt līderi dosies uz Eiropu – kas paliks?

– Āboltiņas kundze paliks.


– Domāju, ka Āboltiņas kundze nebūs nākamajā Saeimā.

– Kā tā var domāt?


– Var mēģināt pat saderēt. “Vienotība”, protams, iekļūs, bet Solvita Āboltiņa, manuprāt, netiks. Viņai “kritīs” visa atbildība par “Vienotībā” notikušo – gan par Dombrovski un viņa valdību, gan par īstenoto politiku.

+7
-2
Atbildēt

5

    garausiitis > dro 12.02.2014. 12.21

    betij – mana iekšējā balss saka , ka Āboltiņa saprot ,ka pati ir garām… bet ko likt vietā ? :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 12.02.2014. 13.32

    betijacelmale. Jā, nepastrīdami veikla runātāja. Ar viņu V var sacensties tikai Kalniete, tādēļ jau uz laiku pašķīrās:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 12.02.2014. 13.16

    Pēc nākošā kongresa Āboltiņa būs Kampara vietā un tad jau varēs turpināt visus izrīkot. Ne jau krēsls, bet parsonība, kas krēslā sēž, nosaka tā svaru.:)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 12.02.2014. 11.57

    lno – zin kas smieklīgi ? Vismaz uz šodienu Āboltiņa ir V Nr.1 un PM kandidāte … Cerams jaunieši atjēgsies, bet ticība maza :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 12.02.2014. 12.09

    Neviens nešaubās, ka Āboltiņa partijā var nolikt visus pie vietas. Vai vēlētāji to novērtēs pozitīvi, ir pavisam cita runa, klusais.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Zane Pavāre 12.02.2014. 11.08

Straujumai ir lieliski apguvusi, kā bargā, izlēmīgā tonī gari, plaši un argumentēti pateikt “es neko nedarīšu”.

+8
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu