Rīga atgriezīsies Latvijas Pašvaldību savienībā • IR.lv

Rīga atgriezīsies Latvijas Pašvaldību savienībā

21
Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Balsojums par Rīgas atgriešanos LPS notiks martā

Rīgas dome pieņēmusi lēmumu atgriezties Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS), ceturtdien pēc tikšanās ar LPS priekšsēdētāju Andri Jaunsleini sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Šāds lēmums pieņemts, vērojot, kā LPS darbojās pagājušajā gadā un kā aizstāvējusi pašvaldību intereses. Atgriežoties LPS sastāvā, ieguvēja būšot gan Rīga, gan arī LPS, jo abas puses cer stiprināt savas pozīcijas, ziņo LETA.

“LPS pēdējā gada darbs apliecina, ka mums ir darāmi kopīgi darbi,” piebilda Ušakovs. Arī Jaunsleinis pauda gandarījumu par Rīgas domes lēmumu, piebilstot, ka, esot ārpus LPS, zaudētājas bija abas puses.

Balsojums par atgriešanos LPS sastāvā, visticamāk, notiks marta vidū.

Rīgas dome 2012.gada septembrī, paužot savu sašutumu par LPS nepanākto vienošanos ar valdību par pašvaldību finansējuma modeli, izstājās no LPS.

Toreiz Rīgas domes deputāts Dainis Turlais (SC) debatēs teica: “Rīgas dalība organizācijā, kuru valdība ignorē, nav efektīva”. Saskaņā ar Turlā teikto, valdība tika “uzspļāvusi” vairākiem LPS lēmumiem, tajā skaitā, veidojot 2013.gada valsts budžetu, tādēļ Rīgas domes dalība LPS ir bezjēdzīga.

2012.gadā LPS un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) parakstīja valdības un LPS vienošanās un domstarpību protokolu par 2013.gada valsts budžetu. Dokuments paredzēja, ka nākamajā gadā tiks saglabāta esošā proporcija IIN sadalē, kur 80% no iekasētā nodokļa nonāk pašvaldību budžetos, bet 20% – valsts budžetā. Vienlaikus valdībā tika nolemts veidot divas dotāciju programmas – 5,6 miljoni latu tiktu piešķirti novadu pašvaldībām ar zemākajiem attīstības indeksiem, bet 5,9 miljoni latu – četrām lielajām pilsētām ar zemākajiem ienākumiem – Daugavpilij, Rēzeknei, Jēkabpilij un Liepājai.

Pēc šīs vienošanās Rīgas domes vadība nekavējoties paziņoja, ka aptur savu darbību LPS, jo tā atkāpās no prasības palielināt IIN proporciju pašvaldībām līdz 85%. Pašvaldības tādējādi būtu ieguvušas papildus 58 miljonus latu, no kuriem kopumā 41% nonāktu Rīgas budžetā.

 

Komentāri (21)

andris902 12.02.2014. 12.08

…mana Vecmāmiņa teiktu – Ušakovs aptaisīja kājas…kārtējo reizi… :)

+5
-1
Atbildēt

0

ilmisimo 12.02.2014. 12.59

Rīga atgriezīsies Latvijas Pašvaldību savienībā

________________

…Marija un Jāzeps!!

Pats Nīlas flotes admirālis atgriežas!!

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu