“de facto”: Krievijas miljardieris interesējas par “Lattelecom” valsts daļu • IR.lv

“de facto”: Krievijas miljardieris interesējas par “Lattelecom” valsts daļu

22
Vladimirs Jevtušenkovs (no kreisās), kurš izrādījis interesei par "Lattelecom" valsts daļām, sarunā ar citiem Krievijas miljonāriem - "Gazprom" šefu Alekseju Milleru un Skolkovas augsto tehnoloģiju inovāciju centra prezidentu Viktoru Vekselbergu. Foto: ITAR-TASS/LETA

Kažociņš: Vai mēs gribam, lai daļa no valsts kritiskās infrastruktūras nonāk trešās valsts rokās?

Ekonomikas ministram Danielam Pavļutam (RP) adresētā vēstulē Krievijas finanšu korporācijas “Sistema” pārstāvji lūdz” organizēt sarunas par “Lattelecom” valsts daļu realizāciju”, svētdien vēsta raidījums “de facto”.

Latvijas puse norāda, ka patlaban lēmums par “Lattelecom” valsts daļu atsavināšanu nav pieņemts, valdības dienaskārtībā ir “Lattelecom” un LMT vērtības palielināšana. Taču valsts esot gatava sarunām ar potenciālajiem Krievijas investoriem, uzaicinot uz tām arī mazākuma akcionārus “TeliaSonera”.

Savukārt bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs, tagad aizsardzības un ārlietu ministru padomnieks Jānis Kažociņš uzsver, ka “Lattelecom” ir “daļa no valsts kritiskās infrastruktūras” – tie ir neatliekamās medicīniskās palīdzības, drošības, tai skaitā šifrēti, sakari. “Vai mēs gribam, lai daļa no valsts kritiskās infrastruktūras nonāk trešās valsts rokās?” retoriski vaicā Kažociņš.

Krievijas finanšu korporācijā “Sistema” ir lielākā privātā finanšu korporācija Krievijā, kuras aktīvi 2012.gadā novērtēti aptuveni 35 miljardu eiro vērtībā. “Sistema” pieder lielākais mobilo telefonu operators Krievijā un NVS valstīs ar vairāk nekā 100 miljoniem lietotāju.

“Sistema” kontrolpaketes īpašnieks ir Vladimirs Jevtušenkovs. “Forbes” miljardieru sarakstā viņš ieņem 175.vietu pasaulē un 22.vietu Krievijā. Jevtušenkovs darbojas arī Krievijas tirdzniecības un rūpniecības palātā.

Viņa vietnieks un padomnieks biznesā Vladimirs Rudaševskis nosūtījis vēstuli Pavļutam, kurā apliecināta Krievijas finanšu holdinga “Sistēma” interese par tehnoloģiju biznesu Latvijā un lūgums organizēt sarunas par jautājumiem, kas saistīti ar uzņēmuma “Lattelecom” valsts daļas realizāciju.

“Sistema” interese par Latvijas tirgu ir reāla, taču oficiālas sarunas vēl nav sākušās. To “de facto” telefonsarunā apliecināja vēstules autors Rudaševskis. Cik Krievijas investori gatavi maksāt, Rudaševskis pateikt nevarēja, kamēr viņu pārstāvji nav veikuši uzņēmuma auditu.

Ekspertu aplēstā kopējā “Lattelecom” vērtība 2013.gadā ir aptuveni 300 miljoni eiro.

Ekonomikas ministrija Rudaševska vēstuli pāradresējusi Privatizācijas aģentūrai (PA) kā “Lattelecom” kapitāldaļas turētājam. PA komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs teica, ka PA atbildē norādīts – jautājums par “Lattelecom” privatizāciju patlaban nav valdības darba kārtībā, taču Latvijas puse ir gatava sarunām ar Krieviju tāpat kā ar jebkuru potenciālu investoru, kā arī PA izrāda gatavību organizēt Krievijas pārstāvju tikšanos ar mazākuma akcionāru “TeliaSonera”, kam “Lattelecom” valsts daļu atsavināšanas gadījumā būtu pirmpirkuma tiesības.

“Teliasonera” sabiedrisko attiecību pārstāve “de facto” uzsvēra, ka par Krievijas investoru interesi nav informēti, un apliecināja, ka joprojām gatavi iegūt kontroli abos uzņēmumos – “Lattelecom” un “LMT”.

Potenciālā Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) uzskata, ka “Lattelecom” iespējamās privatizācijas jautājums būtu jāskata pēc parlamenta vēlēšanām rudenī.

 

Komentāri (22)

buchamona 12.01.2014. 23.12

….Latvijas puse norāda, ka patlaban lēmums par “Lattelecom” valsts daļu atsavināšanu nav pieņemts, valdības dienaskārtībā ir “Lattelecom” un LMT vērtības palielināšana. Taču valsts esot gatava sarunām ar potenciālajiem Krievijas investoriem…+++ Informācijā trūkst konkrētu to mūsu valsts pārstāvju uzvārdi, kuri ir gatavi ar kremlinu runāt par stratēģiski svarīga objekta pārdošanu krieviem :) Gribētu zināt, kas šos valsti pārstāvošos kungus ir pilnvarojis šādām sarunām? “Lattelecom” valsts daļai ir jāpaliek valsts īpašumā, un gribētu tiešām uzzināt patieso autoru šai murgainajai idejai – paārdot ienaidniekam iespēju paralizēt valsti.

+16
-1
Atbildēt

1

    piziks > buchamona 13.01.2014. 07.32

    Riņķī apkārt. Valdības atliekas pilnas ar privātparādniekiem. No Dombrovska, kurš nekur tālu nav pazudis, līdz Pavļutam. Tiem ir vienalga, ar ko andelēties, — vai ar Telia Sonera švēdiem vai ar krievu militāristu piesūtītu miljardieri, lai KF panāktu kontroli par stratēģisku LV infrastruktūras daļu. Gan Lattelecom, gan LMT pienāktos nosargāt, — to nu derētu saprast. Un nav nekādu šaubu, ka Vienotība andelēties gribēs, — kaut tikmēr centīsies taisīt troksni ap ES fondiem un Lembergu, faktiski centīsies pa klauso palaist Lattelecom un LMT. Interesanti, kā Vienotības un RP pārpalikumu nodevīgumu uzmanīs NA?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

jmaklakovs 12.01.2014. 23.12

Putins nesen tikai teica, ka negrasās iekarot Baltiju ar tankiem – esot arī citi līdzekļi.

Lattelecom ir STRATĒĢISKS uzņēmums un to noteikti nevajag pārdot kam pagadās! Krievu naudai ir politiska piegarša, un ir pilnīgi iespējams, ka šī interese par Lattelecom tiek izrādīta pēc Kremļa “lūguma”. Nevienam Krievijas miljardierim negribētos pēkšņi nokļūt cietumā uz gadiem desmit.

+12
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 12.01.2014. 21.50

http://www.moscowuniversityclub.ru/home.asp?artId=752 – par Jevtšenkovu, kura karjeru un bagātību, acīmredzot, nodrošināja laulība ar Lužkova sievasmāsu.

Nu, ja jau varēja Krājbanku pārdod starptautiskajam afēristam Antonovam, kāpēc gan Lattelekomu nevarētu pārdod šim te?

Mums viss iespējams.

+9
-1
Atbildēt

11

    ligakalnina > ligakalnina 12.01.2014. 21.55

    Kāds TUA sakars ar lattelekomu, tie ir nesamērojami lielumi.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 13.01.2014. 08.15

    Pilnīgākās blēņas, TUA nekādu politisko vai ekonomisko ietekmi to pircējiem nedod, bet, silda Latvijas ekonomiku, gan Lietuvā, gan Igaunijā, TUA iegāde gandrīz vai vēl vienkāršāka, jau vienreiz saiti iedevu.

    Un ko nosaka Lattelekoms, cerams, tev nav jāskaidro.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 12.01.2014. 22.27

    Demagoģija, aivarsk, cerams, pats arī to saproti.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Vineta > ligakalnina 13.01.2014. 11.38

    dzeris49

    TUA nekādu politisko vai ekonomisko ietekmi to pircējiem nedod,

    Pilnīgākās blēņas, ātri vien kremļjaģu banda V/ZRP labākajās “latvijas ceļa” tradīcijās sados saviem lielākajiem ziedotājiem pilsonības “par īpašiem nopelniem”

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta > ligakalnina 12.01.2014. 22.36

    dzeris49

    Demagoģija, aivarsk, cerams, pats arī to saproti.

    Demagoģija ir centieni attaisnot vēl kaut viena krieva ievazāšanu Latvijā, ko īsteno kremļa maukas, V/ZRP.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 13.01.2014. 10.23

    Dzeri, absurdi ir domāt, ka TUA 10 000 jaunu krievu Latvijā neietekmē politiku. Viņiem nav balsošanas tiesību, bet viņi piedalās vides veidošanā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 12.01.2014. 22.06

    Jā,RP un Vienotības šefi gluži vēsi varētu pārdot,varēs retranslēt vēl vairāk krievu krimiķu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 12.01.2014. 22.43

    dzeris49 Demagoģija, aivarsk, cerams, pats arī to saproti.

    ____________________________________

    Divkosība, dzeri49, cerams, pats arī to saproti.

    Drošības pēc paskaidrošu, ja nu gadījumā nesaproti, ka aizstāvot TUA tirdzniecību krievu “investoriem”, tu vienkārši radi papildus klientu loku šim “investoram” un viņa lattelecom televīzijai un tās televīzijas kremliskajam saturam:)

    P.S.

    Varbūt paskaidro būtiskās atšķirības starp šo investīciju veidiem, jo man liekas, ka gan TUA, gan uzņēmumu pārpirkšana ir vienas ķēdes posmi, kas vērsti uz kremliskās politikas nostiprināšanos Latvijā visos iespējamos veidos!

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 12.01.2014. 22.23

    dzeris49 Kāds TUA sakars ar lattelekomu, tie ir nesamērojami lielumi

    ________________________________

    Elementāri, dzerīti, ar vienu lattelekoma darījumu vienā rāvienā ciematus puķinka un medveģevka varēs aizpildīt!

    Raidījumā teica – vērtība ap 300 MEUR : 100 000 = 3000 TUA sanāks!

    Tu taču esi liels TUA atbalstītājs un krievu “investoru” draugs – man pameklēt tavus komentārus TUA tirdzniecības aizstāvībai, cik tur labumu iegūst mūsu ekonomika un cik aivarsk ir aprobežots, ka mēģina to apstrīdēt? :))))

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    Vineta > ligakalnina 12.01.2014. 22.06

    dzeris49

    Protams summa milzīga, šeit pietiks uzturēšanas atļaujām veselam tūkstotim krievu ar visām ģimenēm un ķjošķām.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 12.01.2014. 21.54

    INVESTORI nāk! Kādam simtiņam TUA arī sanāks piešķirt, ne?

    +14
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu