"NYT" un "The Guardian" aicina ASV būt žēlsirdīgām pret Snoudenu • IR.lv

“NYT” un “The Guardian” aicina ASV būt žēlsirdīgām pret Snoudenu

31
Edvarda Snoudena aizstāvju plakāts Parīzē. Foto: AFP/LETA

Laikraksti uzskata – lai arī varbūt pastrādāts likumpārkāpums, Snoudens ir izdarījis savai valstij lielu pakalpojumu

Laikraksti “The New York Times” un “The Guardian” ceturtdien aicinājuši Savienotās Valstis būt žēlsirdīgām pret bijušo ASV specdienestu līdzstrādnieku Edvardu Snoudenu, kurš publiskoja slepenu informāciju par ASV izvērstajām spiegošanas programmām.

Abi laikraksti savos ievadrakstos atzinīgi vērtējuši Snoudenu un viņa paveikto. “Viņš varbūt ir pastrādājis noziegumu (..), bet viņš ir izdarījis savai valstij lielu pakalpojumu,” uzsvēris “The New York Times”.

“Pienācis laiks Savienotajām Valstīm piedāvāt Snoudena kungam vienošanos vai sava veida žēlastību,” norādījis laikraksts.

“The Guardian” tikmēr aicinājis ASV ļaut Snoudenam ar cieņu atgriezties valstī, viņa paveiktajā saskatot lielu morālo drosmi, ziņo LETA.

“The New York Times” mudinājis ASV valdību piedāvāt Snoudenam vienošanos, kas ļautu viņam atgriezties mājās un rēķināties ar sodu, kas būtu ievērojami samazināts.

ASV prezidents Baraks Obama ir norādījis, ka vērtē atzinīgi diskusijas par ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) lomu, bet atteicies apspriest iespējamo Snoudena apžēlošanu.

Pirmā Snoudena nopludinātā informācija tika publicēta pagājušā gada jūnijā ASV laikrakstā “The Washington Post” un Lielbritānijas laikrakstā “The Guardian”.

ASV Snoudens apsūdzēts spiegošanā un valdības īpašuma zādzībā. Viņam piešķirts pagaidu patvērums Krievijā.

Decembra vidū Vašingtona atkārtoti aicināja Snoudenu atgriezties un stāties tiesas priekšā. “Mūsu nostāja šajā jautājumā nav mainījusies,” norādīja Baltā nama preses pārstāvis Džejs Kārnijs.

 

Komentāri (31)

dace_ampermane 03.01.2014. 10.52

ah, cik čekisti žēlsirdīgi pret amerikāni snoudenu! Bože moi, obosgatsa možno!

+4
-1
Atbildēt

0

inta_s 03.01.2014. 10.32

Vispār jau būtu jātiesā tie kas pārkāpuši gan ASV konstitūciju, gan starptautiskās cilvēka tiesības uz privātumu – tie būtu jāsauc tiesas priekšā. Nevis tie kas atmasko šos noziegumus.

Melns ir balts, un balts ir melns – vecais jezuītu teiciens.

+3
-2
Atbildēt

5

    Þanis Bezmers > inta_s 03.01.2014. 11.36

    Ja kāds privāti sarunā ar vēl kādu un saplāno dedzīgākā privātuma aizstāvja bērnu nolaupīšanu, auto spridzināšanu vai citādas riebeklības – tā ir svēta lieta! Kaut gan tev, nejēga, pēc tā būs vienalga, kasīsi no asfalta nost savas ķeskas.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Vineta > inta_s 03.01.2014. 11.57

    Viedoklis_lv

    Tu esi taisnīgs kā čeka.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > inta_s 03.01.2014. 19.07

    Tehniski IR pārstāv Vienotību, bet Vienotība ASV. Tā, ka praktiski ir tikai viena taisnība- ASV slepenajiem dienastiem, kas pārstāv galveno pasaules policistu. Un pat Merkele var tikai noplātīt muti par Snovdena info, kas IR apstiprinājies. Kāds pateiks arī paldies par viena cilvēka varonību, cīņā pret negodīgu sistēmu?….neviens. Kas gan grib nīsties ar kodolvalsti, kas visiem parādā stadionu ar naudu un pati drukā dolārus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > inta_s 03.01.2014. 21.51

    IvarsA, nabaga ASV pilsoņi cieš visvairāk. Meklējiet kas stāv aiz tām politiskām marionetēm.

    Patiesība ir šokējošāka par izdomāto un pasniegto.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > inta_s 03.01.2014. 12.00

    ierados,

    iet runa par to vai vēlamies dzīvot tiesiskā pasaulē vai tirānijā.

    Faktiski ASV režīms dara to ko tehniski tie var izdarīt bet likumīgi nav ļauts. Tehniski tie var noklausīties visas sarunas bez tiesas atļaujas, bet likumīgi un taisnīgi tas nav. Tehniski ASV režīms bez tiesas pavēsts var arī ielauzties jebkurā mājā un piespiešot pie grīdas visus ģimenes locekļus nošaujot suni veikt kratīšanu – taču likumīgi un taisnīgi tas nav.

    Iet runa par to kādā pasaulē dzīvosim un kādu atdosim saviem bērniem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Inese 03.01.2014. 08.41

A uz ko aicina žurnāla IR redakcija? Izdot Snoudena k-gu ASV, kur viņam, iespējams, tiks piespriests nāvessods?

+1
-3
Atbildēt

2

    Þanis Bezmers > Inese 03.01.2014. 11.03

    IR redakciju nekavējoties atlaist, nosūtīt Snoudena k-gam uzkopt istabu, mizot kartupeļus, mazgāt apenes un visādi citādi izpatikt. Tas būtu pareizi!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta > Inese 03.01.2014. 11.58

    Ločmelis

    Var jau būt, ka “NYT” un “The Guardian” zina ko vairāk, bet man liekas, ka Snoudens pašlaik atrodas НКВД-РПЦ teroristu bandas ķetnās bez niecīgākām izredzēm kādreiz izrauties. Ļoti iespējams, ka viņš jau nožēlo, ka devās “begos”, bet nepacentās izpirkt savu vainu sadarbojoties ar ASV drošības struktūrām, jo, droši vien, kā izspiests citrons jau pārklājies ar pelējumu un draud nonākt ēdienu atlieku smalcinātājā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu