“Foreign Policy” prognozē konfliktus pēc Soču olimpiādes • IR.lv

“Foreign Policy” prognozē konfliktus pēc Soču olimpiādes

12
Kareivji dežurē pie Volgogradas dzelzceļa stacijas, kur decembra beigās uzspridzinājās viens no pašnāvniekiem. Foto: EPA/LETA

Ietekmīgais ārpolitikas žurnāls prognozē 2014.gada “karstākos” pasaules konfliktus

Respektablais žurnāls “Foreign Policy” prognozē šogad pasaules bīstamākās un nedrošākās vietas. Viena no tām ir arī Ziemeļkaukāza reģions, kur nule nogranda divi teroristu sarīkoti sprādzieni, bet žurnāls prognozē, ka konflikti varētu sākties pēc Soču olimpiādes.

Kā raksta “Foreign Policy”, Ziemeļkaukāzā ļoti daudz kas būs atkarīgs no drošības līmeņa Soču olimpiskajās spēlēs. Žurnāls prognozē, ka pēc spēlēm Sočos Ziemeļkaukāzā krietni var saasināties cīņa ar islāma kaujiniekiem. “Atgriešanās pie stingrā spēka politikas, iespējams, novedīs pie konflikta pastiprināšanās pēc olimpiskajām spēlēm, un tātad 2014.gads Krievijas dienvidos kļūs par kārtējo asiņaino gadu,” teikts rakstā.

Žurnāla prognozes par 2014.gada bīstamākajām vietām gan pārsvarā saistītas ar jau esošajiem bruņoto konfliktu rajoniem. Pirmkārt, tiek minēta Sīrija, kur jau vairāk nekā gadu nerimst asiņains pilsoņkarš, kas prasījis simtiem tūkstošu cilvēku dzīvības, bet miljoniem bēgļu devušies ārpus valsts. Žurnāls arī atzīmē, ka vienošanās par Sīrijas ķīmisko ieroču likvidāciju tikpat kā nekādi nav atsaukusies uz reģiona mieru.

Žurnāls kopā ar Sīriju min arī Libānu, kas lēni, bet pakāpeniski tiek iesaistīta konfliktā. Lielā mērā situācija Sīrijā būs atkarīga no miera konferences Ženēvā, kas notiks 22.janvārī. Tajā, kā iecerēts, jāsapulcējas visām pretinieku pusēm.

Tikmēr Irānas un pasaules lielvalstu pārstāvji sarunās nolēmuši no 20.janvāra sākt ieviest Ženēvā pērnajā novembrī panākto vienošanos, kas paredz Teherānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret Irānai noteikto starptautisko sankciju mazināšanu, trešdien vēsta Irānas ziņu aģentūra IRNA.

Vēl viena konfliktu valsts ir Sudāna Āfrikā, kur jau daudzus gadus ir nestabili un cilvēkus apdraud vardarbība. Pēc neveiksmīgā militārā apvērsuma Dienvidsudānas galvaspilsētā Džubā starp bijušā viceprezidenta atbalstītājiem un valdības karaspēku sākās karš visā valstī.

Arī citās valstīs, kuras savā bīstamo reģionu sarakstā iekļāvis žurnāls, saglabājas saspringta atmosfēra. Konflikti tiek prognozēti Irākā un Lībijā, kur valdības var zaudēt kontroli pār situāciju. Irākas valdībai vajadzētu darbā iekļaut sunnītus, kuru kopiena ar valdību konfliktē jau no pagājušā gada aprīļa. Savukārt Lībijā pēc diktatora Kadafi nogāšanas joprojām nav izveidota institūcija, kas nodarbotos ar valsts Konstitūcijas izstrādi, bet pret premjerministru bijuši vairāki atentāti.

Daudz riska faktoru būs arī Afganistānā, kur 2014.gadā tiks pabeigta NATO miera uzturēšanas spēku izvešana no valsts. Bīstamo valstu sarakstā iekļuvusi arī Bangladeša, kur pirms janvārī paredzētajām vispārējām vēlēšanām pieaug vardarbība.

Rakstā tiek minēta arī Ziemeļnigērija, Mali, Hondurasa, kas tiek uzskatīta par pasaules “slepkavību galvaspilsētu” un citas vietas.

 

Komentāri (12)

kkristaps 02.01.2014. 13.20

Pēc 2 secīgiem sprādzieniem es gan teiktu, ka konflikts jau ir sācies, un esmu bezgala priecīgs, ka neesmu ne prezidents, kuru LOK ar varu dzen uz Sočiem, ne arī sportists, kuram pastāv reāla iespēja uzbraukt debesīs. To, ka nav iespējams garantēt absolūtu drošību, mēs visi zinām.

+9
-1
Atbildēt

0

oktaavs 02.01.2014. 13.53

Soču olimpiāde būs bīstamāka par visu musulmaņu Kaukāzu kopā ņemot. Terora aktu iespējamība būs tieši atkarīga no to rīkotāju velēšanās, vai nevēlēšānās kaut ko uzspridzināt. Tam nebūs nekāda sakara ar FDD vai miliču “modrību”.

Tas būs brīnumainākais šī gada notikums, ja putinšovā nekur nekas neuzsprāgs, vai nesabruks.

+7
-2
Atbildēt

1

    kkristaps > oktaavs 02.01.2014. 13.58

    Es Tev pilnīgi piekrītu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 02.01.2014. 21.07

FDD taču skaidri paziņoja, ka tā grupiņa, kas spridzināja Volgogradā trolejbusu vasarā, jau rudenī likvidēta. Ak atkal kaut kas uzsprāga? Tātad vajag vēl kādu likvidēt. Kā vajadzēja Rjazaņas mācības, kā – Nord-ostā, kā Beslanā.

Līdz Soču puķinādei likvidēs arī tās divas vai cik tur “jačeikas”, kuras tagad spridzināja. Nozīmēs un likvidēs. Ja spridzinās vēl – likvidēs, cik vajag. Ne sliktāk, kā Nord-osta aizmigušās teroristes, kam katrai pa kontrolšāvienam tika, lai neizmuldas ko lieku.

Tikai neaizmirsīsim – ne jau FSB un citi ģenerāļi Krievijā pieņem lēmumus par tādiem sprādzieniem un likvidēšanām. Kad kārtējais darbs padarīts, viņus pa brīžam pašus… nekā personīga, tikai drošībai un klusumam. Nu kam gan negadās peldoties noslīkt vai ar vertoļōtu nokrist…

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu