Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Terors Krievijas pilsētā Volgogradā — 29. un 30.decembrī teroristi pašnāvnieki sarīkoja sprādzienus gan dzelzceļa stacijā, gan ar braucējiem pilnā trolejbusā. Bojā gājuši vairāk nekā 30 cilvēku, desmitiem ir ievainoti. Volgogradā sēros piecas dienas, bet iedzīvotāji bailēs no jauniem uzbrukumiem izvairās lietot sabiedrisko transportu.

Nedēļas notikumi pasaulē


Krievijā amnestēti prezidenta Vladimira Putina pretinieki
– naftas giganta JUKOS bijušais vadītājs Mihails Hodorkovskis un pankgrupas Pussy Riot dalībnieces Marija Aļohina un Nadežda Tolokoņņikova. Pēc atbrīvošanas no cietuma Hodorkovskis aizbraucis uz Vāciju, bet Aļohina un Tolokoņņikova paziņoja, ka turpinās cīņu par cilvēktiesībām. Amnestija tomēr nav pārtraukusi represijas – Maskavā liegta britu filmas par Pussy Riot publiska izrādīšana, bet no Hodorkovska tiesu izpildītāji draud piedzīt 17 miljardus rubļu par zaudējumiem valstij.

Ķīnas augstākā likumdošanas komiteja oficiāli atcēlusi viena bērna politiku valstī, kā arī atteikusies no «pāraudzināšanas ar darba nometņu palīdzību». Tagad ģimenē varēs būt divi bērni, ja kāds no vecākiem jau bijis vienīgais bērns. Ķīna ieviesa viena bērna politiku 70.gados, lai ierobežotu iedzīvotāju skaita palielināšanos. Savukārt «pāraudzināšanas» nometnēs, kuras Ķīnā darbojas kopš 1957.gada, varēja ievietot cilvēkus bez tiesas sprieduma un tur turēt līdz pat četriem gadiem. Līdz šodienai valstī darbojas vairāk nekā 300 šādu nometņu, kurās ieslodzīti 260 tūkstoši.

Turcijā korupcijas skandāla dēļ premjers Redžeps Tajips Erdogans nomainījis gandrīz pusi valdības locekļu, tai skaitā demisionējušos ekonomikas, iekšlietu un vides ministrus, kā arī ES lietu ministru, kas arī iejaukts skandālā, bet nav atkāpies. Pats Erdogans atkāpties netaisās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu