Uz Lielbritānijas pirmajām polimēra banknotēm būs attēlots Čērčils • IR.lv

Uz Lielbritānijas pirmajām polimēra banknotēm būs attēlots Čērčils

7
Uz pirmajām Lielbritānijas polimēra banknotēm būs attēlots Otrā pasaules kara laika premjerministrs Vinstons Čērčils un rakstniece Džeina Ostina. Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas sterliņu mārciņa ir pirmā lielā valūta, kas pārslēgsies uz polimēra banknotēm

Lielbritānijas centrālā banka “Bank of England” pirmo reizi vēsturē izdos polimēra banknotes, uz kurām būs attēlots Otrā pasaules kara laika premjerministrs Vinstons Čērčils, trešdien paziņojusi banka.

Plānots, ka jaunā banknote, kuras nominālvērtība būs piecas mārciņas, tiks izdota 2016.gadā, bet pēc aptuveni gada apgrozībā tiks laista desmit mārciņu polimēra banknote ar britu romānu rakstnieces Džeinas Ostinas attēlu, vēsta LETA.

Jaunās banknotes būs nedaudz mazākas, bet līdzīgas vecajām. Polimēra banknotes paralēli tradicionālajām tiek izmantotas vairāk nekā 25 valstīs, un vismaz septiņās tiek izmantotas tikai šāda veida banknotes.

Lielbritānijas sterliņu mārciņa ir pirmā lielā valūta, kas pārslēgsies uz polimēra banknotēm, apsteidzot ASV dolāru, Japānas jenu un Šveices franku.

Pēc trīs gadus ilgiem pētījumiem “Bank of England” secinājusi, ka polimēra banknošu mūžs ir 2,5 reizes ilgāks nekā papīra banknotēm, turklāt tās lēnāk nosmērējas un ir grūtāk viltojamas.

“Nodrošināt uzticību (..) naudai ir centrālās bankas darbības kodols. Polimēra banknotes ir nākamais solis banknošu dizaina evolūcijā, lai sasniegtu šo mērķi,” norādīja “Bank of England” vadītājs Marks Kērnijs.

 

Komentāri (7)

Māris 18.12.2013. 20.54

Muļķības, Kanādā jau kādu laiku ir polimēra banknotes.

0
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 18.12.2013. 17.42

Čeerčils ir viens no britu politiķu liideriem , manaa atmiņaa viņš palika ar to ,ka Hrušcovu par to ,ka tas visu krieviju atstaajis bez maizes ,nodeeveeja par ģeeniju (kara laiku es nepiedziivoju , bet to laiku kad peeseresa visaa teritorijaa ar poibiroja riikojumu paargaaja uz kukuruuzas kultiveešanu , likvideejot kviešu un rudzu seešanu , ļoti labi atceros , jo patiešaam no veikalu plauktiem maize pazuda , skolaa beerniem deva dzeltenas kukuruuzas bulkas ar pavidlu, tas labi ka šii goda viira bilde greznos banknoti

0
0
Atbildēt

3

    Inese > Janka, Janic 19.12.2013. 00.16

    Čērčils nekad neko tādu nav sacijis vai rakstījis. Labi, ka atnāca Ločmelis un atvēra jums acis. Citādi jūs aizvien būtu dzīvojis maldīgā pārliecībā.

    p.s. Ещё В.И. Ленин подметил, что все цитаты, используемые в интернете – фальшивые. (с)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Janka, Janic 19.12.2013. 08.07

    čekaa netika reģistreeta boļševiku liideru kritika , to aarraidiija Ameerikas balss un Raadio briivaa Eiropa , šie raidiitaaji bija ļoti populaari totalitaarajaa boļševiku varas periodaa,čekista kungs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese > Janka, Janic 19.12.2013. 08.36

    Jūs pats sapratāt, ko uzrakstījāt? Ja runā par pieminēto citātu, tad tā autors NAV Čērčils.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Vineta 19.12.2013. 01.33

Alkašs un kara kurinātājs, Čērčils, īsā apskaidrības brīdi paziņoja: “We Killed The Wrong Pig”, tikai bija jau par vēlu. Tam izdzimtenim par Staļina kara kurtuvē samestiem britu karavīriem un nogalinātiem vāciešiem, nekad ellē neiestāsies enerģētiskā krīze.

0
-1
Atbildēt

1

    Inese > Vineta 19.12.2013. 02.38

    Neko tādu Čērčila k-gs arī nav teicis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu