Laikraksts: Brazīlija negrasās piešķirt patvērumu Snoudenam • IR.lv

Laikraksts: Brazīlija negrasās piešķirt patvērumu Snoudenam

12
Edvards Snoudens. Foto: EPA/LETA

Snoudens atklātā vēstulē, kas publicēta Brazīlijas avīzē, izteicis vēlēšanos palīdzēt valsts sāktajai izmeklēšanai un plāno lūgt patvērumu

Brazīlija negrasās sniegt politisko patvērumu bijušajam ASV specdienestu līdzstrādniekam Edvardam Snoudenam, otrdien vēsta laikraksts “Folha de SAO Paulo”, atsaucoties uz informācijas avotiem valdībā.

Brazīlijas vadība nesot ieinteresēta izmeklēt ASV pret Brazīliju izvērsto spiegošanu, skaidro laikraksts. Brazīlijas Ārlietu ministrija tikai norādījusi, ka nav saņēmusi oficiālu Snoudena lūgumu par patvēruma piešķiršanu.

Vienlaikus cilvēktiesību aizsardzības organizācija “Amnesty International” lūgusi Brazīliju “vispusīgi izvērtēt” Snoudena lūgumu par patvēruma piešķiršanu, ziņo LETA. Snoudena lūguma izskatīšana ir “Brazīlijas starptautiskais pienākums” atbilstoši bēgļu konvencijas nosacījumiem, norādīja organizācija.

Tikmēr politiķi, kas atrodas opozīcijā prezidentei Dilmai Rusefai, brīdinājuši, ka patvēruma piešķiršana Snoudenam vēl vairāk sarežģīs attiecības ar ASV.

Laikraksts “Folha de Sao Paulo” iepriekš vēstīja, ka Snoudens plāno lūgt politisko patvērumu Brazīlijā un sola, ka palīdzēs izmeklēt ASV pret Brazīliju izvērsto spiegošanu. “Atklātā vēstulē Brazīlijas tautai”, kas otrdien tika publicēta laikrakstā, Snoudens pauda vēlēšanos palīdzēt Brazīlijas Senāta uzsāktajai izmeklēšanai.

Snoudens, kurš ir saņēmis pagaidu patvērumu Krievijā, norādīja – kamēr viņš nebūs ieguvis pastāvīgu patvērumu, ASV valdība traucēs viņam brīvi izteikties.

Atklātajā vēstulē Snoudens tieši patvērumu nepieprasīja, tomēr laikraksts skaidroja, ka viņa mērķis esot ierašanās Brazīlijā. Laikraksts atsaucās uz žurnālistu Glenu Grīnvaldu, kurš bāzējas Brazīlijā un ir rakstījis par daudziem Snoudena nopludinātajiem dokumentiem.

Patvēruma piešķiršanai Brazīlijā ir senas tradīcijas. Snoudens arī pauda cildinājuma vārdus Brazīlijas asajai reakcijai uz ziņām, ka tā ir bijusi to valstu vidū, kuras ir izspiegojusi ASV Nacionālā drošības aģentūra (NSA) – bijusī Snoudena darbavieta.

Brazīlijas prezidente Rusefa, uzzinot par ASV veikto viņas valsts izspiegošanu, atcēla oktobrī paredzēto vizīti ASV. ASV izspiegojušas Rusefu un valsts naftas rūpniecības uzņēmumu “Petrobras”, kā arī vienkāršos brazīliešus.

Atsaucoties uz Snoudena nopludinātajiem materiāliem, medijos parādījušās daudzas publikācijas par ASV izlūkdienestu vērienīgajām izspiegošanas programmām. Publikācijas izraisījušas spriedzi Vašingtonas attiecībās ar daudziem sabiedrotajiem.

Kā zināms, Snoudens no ASV varas iestādēm, kas pieprasa viņa atgriešanos, bēguļo Krievijā, kur esot atradis darbu.

 

Komentāri (12)

Ojārs 18.12.2013. 11.45

Kas ta šim Krievijā neiepatikās? “Uļjanovskā” piešķirtais dzīvoklis nav pietiekami labs, vai jūt, ka ziemā degunu nosaldēs?

+5
-2
Atbildēt

0

baibabruvele 18.12.2013. 12.45

Brazīlija, protams, ir daudz labāka vieta, kur tikt ieslodzītam līdz mūža beigām. Tā ir demokrātija, brīva, toleranta valsts, ar lielisku klimatu. Daudz skaistu pilsētu, pludmaļu, kur var par pusvelti neko nedarīt, gulēt palmu ēnā šūpuļtīklā un rakstīt visām pasaules avīzēm par ASV spiegošanu, ar nopelnīto naudu pilnīgi pietiks, lai komfortabli nodzīvotu laimīgi līdz mūža galam. Tagad būs jāsalsts tumšajā, aukstajā, drūmajā, depresīvajā Krievijā.

+2
0
Atbildēt

0

dzintarz 18.12.2013. 12.41

Snaudiens bērnībā ir krietni pārspīlējis ar holivudas (svētā meža) multfilmu lūrēšanu.
Filosofiski padumjš, bet skriptrakstošs duriks.
Lai jau viņam tiek mīļotā “naša raša” līdz pat mūža galam.
Anžela Dēvisa, un tas pastulbais “profesors”, kas “badojās teltī pie Baltā Nama”.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu