Ideja! • IR.lv

Ideja!

7
Biksītes pret gāzes noplūdi

2013.gada pārsteigumi: pētnieku secinājumi, inovācijas un tendences

Tanku biatlons

Katra tanka ekipāžai ir jāveic trīs pārbaudījumu apļi, kuru garums ir no 6 līdz 10 km. Pirmajā aplī jāšauj pa mērķiem, kas atrodas 1500, 1700 un 1800 metru attālumā. Otrajā aplī ar ložmetēju jāiznīcina prettanku granātmetējs un izlūkvienība – tie atrodas 600-700 metru attālumā. Trešajā aplī mērķis ir prettanku raķete, kuru «ienaidnieks» grasās palaist 1200 metru attālumā. Tāpat kā parastajā biatlonā, aizšaujot garām mērķim, ir jāveic soda apļi. Kā jūs domājat, kur šis sacensību veids radies? Kur gan citur, ja ne Krievijā! Pirmajās sacīkstēs šogad augustā piedalījās ekipāžas no Krievijas, Baltkrievijas, Kazahstānas un Armēnijas. Nākamgad esot solījuši pievienoties arī vācieši un itāļi.

10 smaržas

Cilvēka deguna saostās smaržas principā iedalāmas desmit kategorijās, secinājuši amerikāņu pētnieki no Pitsburgas Universitātes. Kādas ir šīs 10 kategorijas? Tīkams aromāts, koka, sveķu smarža, augļu (izņemot citrusaugus) smarža, ķīmiska smarža, mētru smarža, salda smarža, citrusu smarža, kodīga smarža, pūšanas smarža un popkorna smarža. 

Spīdošā taka

Londonas dienvidos strādājošā firma ProTeq radījusi materiālu, kas dienas laikā absorbē ultravioletos starus, bet naktī šo enerģiju izstaro kā zilganu gaismu. Jaunais produkts vispirms izmēģināts uz 150 metrus gara celiņa vienā no Kembridžas parkiem. ProTeq cer, ka viņu klienti būs pašvaldības, kuras nevēlas būvēt jaunas laternas un maksāt rēķinus par elektrību gājēju un veloceliņu apgaismošanai diennakts tumšajās stundās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu