Bērziņš valdības vadītāju cer nominēt līdz Ziemassvētkiem (papild.) • IR.lv

Bērziņš valdības vadītāju cer nominēt līdz Ziemassvētkiem (papild.)

118
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Ieva Lūka, LETA

Prezidents min Pildegoviču, Vaivaru un Riekstiņu

Valsts prezidents Andris Bērziņš cer valdības vadītāja amata kandidātu nosaukt jau līdz Ziemassvētkiem. Par to viņš izteicies otrdien Latvijas Radio.

Prezidents esot ieteicis arī partijai „Vienotība” kandidātu uzvārdus un tas, ka partija publiski teikusi, ka nezina, ko domā prezidents, esot izlikšanās. Viņam neesot nekāda interese Ministru prezidenta amatā “bīdīt kādu savu kandidātu”, bet panākt, lai partijas par to vienojas.

Bērziņš teica radio, ka var pateikt tikai to, ka netur kabatā „tumšo zirdziņu”, kas izlēks 7.janvarī. Ja būt amatā atkal piekristu Valdis Dombrovskis (Vienotība), Bērziņš viņu nosauktu atkal.

Ja partijām tādu kandidātu izvirzīšana neizdošoties, viņš premjera amata kandidātu gatavs 7.janvārī nosaukt pats. Savukārt Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai premjera amatu viņš esot piedāvājis, jo tāda esot daudzu attīstītu valstu pieredze, ka vadošās partijas vadītājs vada valdību, taču Āboltiņa atteikusies.

Viņš nenoliedza, ka apspriesta Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andreja Pildegoviča kandidatūra. Tāpat kā kandidāti esot minēti arī Latvijas vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars un Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO Māris Riekstiņš.

No publiski izskanējušajiem potenciālajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem par ticamāko kandidātu valdības vadītāja amatam tiek uzskatīts Latvijas vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars, liecina LETA rīcībā esoša neoficiāla informācija.

Neoficiāli tiek pieļauts, ka premjera amata kandidāts varētu tikt nosaukts tuvākajās dienās un tas varētu būt tieši Vaivars. Par šo kandidātu varētu vienoties Valsts prezidents Andris Bērziņš ar partijas “Vienotība” pārstāvjiem, jo šis politiskais spēks uzņēmies iniciatīvu valdības veidošanā.

Vaivars ir uzrunāts premjera amatam un zina, ka viņš ir viens no kandidātiem, apstiprināja avoti Ārlietu ministrijā.

Topošās koalīcijas partneri atzīst, ka Vaivars viņiem nav labi pazīstams, taču pagaidām būtiski iebildumi pret šo kandidatūru neizskan. Vaivars trešdien apmeklēs “Vienotības” Saeimas frakcijas sēdi.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, Vaivars Ārlietu ministrijā (ĀM) sācis strādāt 1992.gadā un bija Ziemeļeiropas valstu nodaļas vadītājs, 1995.gadā viņš bija Latvijas vēstniecības Somijā pirmais sekretārs, bet 1997.gadā kļuva par Latvijas vēstnieku Ukrainā. Vaivars bija arī ĀM valsts sekretāra vietnieks, bet vēlāk kļuva par Latvijas vēstnieku Japānā. 5.Saeimas vēlēšanās Vaivars kandidējis “Saskaņa Latvijai – atdzimšana tautsaimniecībai” sarakstā.

Vaicāts, ar ko Pildegovičs ir labāks par „Vienotības” nosaukto aizsardzības ministru Arti Pabriku, prezidents teica, ka „mārketinga mums jau tā ir par daudz”, un prezidents izvērtējot kandidātu darbus ilgtermiņā. Bērziņš atgādināja, ka Pabriks bijis „Vienotībai” tikai trešais, nevis pirmais kandidāts. Pirmais kandidāts, kas nācis no “Vienotības”, bijis ES komisārs Andris Piebalgs, otrā – Āboltiņa.

Prezidents, izvēloties kandidātu, vērtē „visu kopumu” par konkrēto kandidātu, liekot lietā savā dzīvē uzkrāto pieredzi.

Savukārt aizsardzības ministrs Pabriks uzskata, ka Valsts prezidenta lēmums nenominēt viņu ir saistīts gan ar abu politiķu savstarpējo nesaprašanos, gan Saeimas ārkārtas vēlēšanās pozīcijas zaudējušo politisko spēku, piemēram, “Par labu Latviju” un Tautas partijas, līderu interesēm.

Pabriks intervijā LETA sacīja, ka šo prezidenta lēmumu varētu būt ietekmējuši vairāki aspekti, un viens no tiem varētu būt personiskā nepatika.

“Tomēr man ir sajūta, ka te ir daudz lielāka spēle. To pierādīt es pagaidām nevaru. Man joprojām liekas, ka tie ir cilvēki, partijas un politiski ekonomiskie spēki, kas zaudēja ārkārtas Saeimas vēlēšanās un neiekļuva parlamentā. Tie cilvēki pašlaik lielā mērā cenšas gūt revanšu vai ietekmi, jo tuvojas Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanas, kā arī prezidenta pārvēlēšana,” klāstīja politiķis.

Žurnālistu taujāts par sarunu ar Dombrovski pirms demisijas paziņošanas, Valsts prezidents intervijā radio teica, ka Zolitūdes traģēdija bijis pēdējais, bet ļoti smagais piliens garajā notikumu ķēdē. Koalīcijai bija tik daudz sarkano līniju, ka premjers nav redzējis ceļu šādā koalīcijā strādāt.

Bērziņš atzīst, ka valstisko neizdarību ķēdē ir arī viņa kā bijušā Saeimas deputāta vaina.

Viņš arī noliedza, ka valdības, kurai jāstrādā līdz 12.Saeimas vēlēšanām, izveides ietvaros konsultētos ar ekspolitiķi Andri Šķēli vai Ventspils mēru Aivaru Lembergu.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents, arī noslēdzot otro sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām partijām par jaunas valdības veidošanu, nolēma nevienu no “Vienotības” nosauktajām personām – Pabriku, Krišjāni Kariņu un Intu Dālderi, neaicināt veidot Ministru kabinetu.

Bērziņš aizsvilstas jautājumā par Soču olimpiādi

Prezidents Bērziņš intervijā niknumā iedegās, kad viņam vaicāja, kāpēc viņš atšķirībā no citu valstu prezidentiem tomēr dosies uz Soču olimpisko spēļu atklāšanu. „Tā ir manis nomelnošanas kampaņa,” radio intervijā skaļi un nikni teica Bērziņš, tomēr nespēja atbildēt uz jautājumu, kuri tad ir tie nomelnotāji.

Doties uz Sočiem Bērziņu piespiedusi Latvijas Olimpiskā komiteja, jo Bērziņš sākotnēji neesot gribējis turp doties. „Esmu piekritis aizbraukt uz atklāšanu pēc LOK spiediena. Ja olimpiskā komiteja uzskatīs, ka man tur nav jābrauc, tad arī nebraukšu,” pikti vēstīja Bērziņš.

Norādot, ka citu valstu augstākās amatpersonas tomēr nebrauc politisku iemeslu dēļ, proti, paužot attieksmi pret Krievijas agresīvo politiku, Bērziņš teica, ka „tam nav nekāda sakara ar valsts tēlu” un politiku.

Interviju ar Bērziņu var noklausīties šeit.

(papildināta ar neoficiālo informāciju par Vaivaru)

Komentāri (118)

Aivars Krauklis 17.12.2013. 16.41

Kājbērziņam brīnums, ka citu valstu prezidenti iet atpakaļ akmens laikmetā, jo pat pie Puķina nebrauc. Tumsonīgas tādas Francijas, Vācijas… pat igaunis trogloīds. Niknam arī jākļūst – „ es zem milzīgā LOK spiediena piekritu (citur gan esmu neatkarīgs un nevienam nesaspiežams, teiksim – MP izvēlē), nu mani nomelno!” It kā sodrējus varētu nomelnot.

+32
-3
Atbildēt

1

Alise 17.12.2013. 16.21

Vai ir vēl kāds palicis, kas šo cilvēku patiesi cienītu?

Un kārtējā pērle par Olimpiādes braucienu – sanāk, ka LOK regulē Bērziņu šajā jautājumā.

+33
-4
Atbildēt

11

    Inese > Alise 17.12.2013. 16.29

    Un kāpēc lai Bērziņa k-gs nebrauktu uz Sočiem? Viņš ir tradicionālo vērtibu piekritējs un nekritiskās simpātijās pret homoseksuālistiem nav vēl manīts.

    +5
    -21
    Atbildēt

    0

    Inese > Alise 17.12.2013. 16.45

    Plus_Krievija ir izvietojusi pie mūsu robežas ballistiskās raķetes Iskander
    =======================

    1 teikumā až veseli 2 meli. Berta, vai Latvijai ir kopēja robeža ar Kaļiņingradas apgabalu? Vai arī jums “ka tikai kaut ko uzrakstīt”? Un iskander ir taktiskās raķetes ar 400 km darbības rādiusu. Nezināt neko, bet tikai bliežat še. Ne velti pret jums Jānis Vingris tik neganti nesen vērsās.

    +4
    -18
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Alise 17.12.2013. 17.23

    pagaņala

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    janazakovica > Alise 17.12.2013. 17.11

    betjai jauns klikons berta..cerams ka ne melnaa..

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    janazakovica > Alise 17.12.2013. 17.09

    bet vispar idealaa variantaa olimpiskai kustibai jabut pari politikai..ka.? olimpiade minhenee ar israeliesu pagrustisanu to parada

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Alise 17.12.2013. 17.13

    Kā labi saprotiet, krusttēv, neesmu blondīne :)
    Vārds “klikons” man nepatīk. Asociējās ar kriminālo žargonu.

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Alise 17.12.2013. 16.50

    Ločmeli, aizejiet un palasiet informaciju vairākos preses izdevumos, ne tikai krievu. Es jums neesmu un nebūšu “ļikbez”.
    Kas ir Jānis Vingris?

    +14
    -7
    Atbildēt

    0

    janazakovica > Alise 17.12.2013. 16.38

    jaa bet berzins mil lembergu un tas jau smird pec pederastjas..

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    kkristaps > Alise 17.12.2013. 16.50

    r_r, spriežot pēc Ušmerika troļļa ločmeļa klabinājumiem, krievi tak laikam šo prezidentu ciena.

    +16
    -4
    Atbildēt

    0

    kkristaps > Alise 17.12.2013. 16.33

    Jā, un tā muldēšana kā pa ķešu, ka šamējo bēdulīti nomelnojot nezināmi ļaundari sakarā ar braukšanu uz Sočiem, kas nebūt neesot politisks jautājums… Acīm redzot, atbildi uz šito jautājumu neviens nebija uzrakstījis uz papīra ar lieliem burtiem, tāpēc sanāca bezjēgas muldēšana.

    +20
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Alise 17.12.2013. 16.40

    “Un kāpēc lai Bērziņa k-gs nebrauktu uz Sočiem?”
    Bērziņš uz Krieviju, kur notiek Olimpiskās spēles, nedrīkst braukt, jo Krievija ir izvietojusi pie mūsu robežas ballistiskās raķetes Iskander. Viņa klātbūtni Olimpisko spēļu atklāšanā tulkos, kā akceptu šim solim, kā arī citām Krievijas agresīvā spiediena politikas izpausmēm. Vēl nedo’ Dievs iztulkos, ka grbam vēl.

    +32
    -8
    Atbildēt

    0

kkristaps 17.12.2013. 15.59

Pretendentu izvērtētājs atradies, bitīt matos! Būtu izvērtējis pats savu pilnīgo neatbilstību amatam. Vai tiešām neviens neierosinās referendumu par prezidenta atcelšanu no amata?

+28
-5
Atbildēt

2

    Inese > kkristaps 17.12.2013. 16.01

    Bitīt Matos ir radio NABA raidījums, kurš klausāms svētdienas vakaros ar atkārtojumu pirmdienās (Radio Latvijas alternatīva vilnī).

    +4
    -13
    Atbildēt

    0

    kristrun > kkristaps 17.12.2013. 18.35

    Naba ir tāda vieta ķermenī, kas šad tad visa trīc.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu