LTV: Zolitūdes izmeklēšanas komisijas pirmā vēstule – Ziedot.lv (papild.) • IR.lv

LTV: Zolitūdes izmeklēšanas komisijas pirmā vēstule – Ziedot.lv (papild.)

53
Rūta Dimanta. Foto: Evija Trifanova, LETA

Organizācijas vadītāja Dimanta aizvainota par labo nodomu apšaubīšanu

Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās komisijas viens no pirmajiem darbiem bijis nosūtīt vēstuli organizācijai „Ziedot.lv”, norādot uz biedrības zemo kapacitāti, lai cietušajām personām sniegtu nepieciešamo palīdzību, pirmdienas vakarā ziņoja LTV raidījums „Panorāma”. Organizācijas vadītāja Rūta Dimanta ir aizskarta par komisijas vadītāja Jāņa Kažociņa parakstīto vēstuli un uzskata to par sava darba nomelnošanu.

Zolitūdes traģēdijas sabiedriskā izmeklēšanas komisija atzīst, ka tās pirmais darbs – neizpratni izraisījusī vēstuli „Ziedot.lv” un citām iestādēm, ka palīdz traģēdijas upuriem un bojāgājušo radiniekiem, – bijusi kļūda. Komisija jau atvainojas par to mutiski un plāno to darīt arī rakstiski, vēsta portāls “lsm.lv”.

Raidījumā „Panorāma” viņa teica, ka vēstulē, kuru parakstījis Kažociņš, bez jebkāda pamatojuma gan „Ziedot.lv”, gan Rīgas domei un Labklājības ministrijai ir izteikti neargumentēti pārmetumi, organizācija tādējādi pat nomelnota.

Kā raidījumam pastāstīja Dimanta, pirmdien saņemtajā vēstulē izmeklēšanas komisija „Ziedot.lv” aicina piesaistīt brīvprātīgos darbam. Taču Dimantu aizvaino, ka „tai pašā laikā komisija prasa naudu”, jo pirmdien Zolitūdes izmeklēšanas komisijas locekļiem nācās skaidrot, kāpēc no valsts tiek pieprasīti 150 000 latu finansējums.

Dimanta no komisijas saņemto vēstuli dēvē par Zolitūdes traģēdijas turpinājumu. “Traģēdija faktiski notika nevērības, nolaidības dēļ. Komisijas pirmais dokuments ir bez atpakaļadreses, ar ļoti daudz faktoloģiskām kļūdām, ar aicinājumu sniegt informāciju krievu valodā, tātad aicinājumu neievērot valsts valodu, un faktiski balstīts uz vienas puses subjektīvu informāciju,” norāda Dimanta.

Viņa norāda, ka uzticību komisijai varbūt varētu atgūt, ja Kažociņš par vēstuli atvainosies gan Ziedot.lv, gan citām institūcijām, un komisija izrādīs patiesu ieinteresētību, nevis spriedumos balstīsies uz baumām. “Pagaidām man nav ticības šai komisijai,” teica Dimanta, tādējādi pievienojoties tam korim, kas visu pirmdienu apšaubīja sabiedriskās komisijas darbības mērķus un kapacitāti.

Arī Dimanta uzskata, ka komisija sākusi no nepareizā gala – ar naudas pieprasījumu, nevis darbošanos un sava nolikuma un funkciju sadales. „Tas vairāk izskatās pēc tāda “gāzi grīdā!” – tā Dimanta. Viņasprāt, Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās komisijas locekļu atalgojums būtu jānosaka no reālā laika, ko viņi pavada, darbojoties komisijā.

“Ja diennaktī ir 24 stundas, bet darbam tiktu veltītas astoņas stundas, tad šāds atalgojums, iespējams, būtu adekvāts. Taču, ja tas būs tā – sanākam reizi nedēļā… Nav jau skaidrs komisijas nolikums, neesam redzējuši nekādu darba aprakstu, pienākumus, kā darbs tiks organizēts. Nevar noteikt atalgojumu, pirms nav skaidrs – ko un kā darīs,” teica Dimanta.

Jau vēstīts, ka valdībā iesniegta sabiedriskās komisijas Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai gada budžeta tāme – līdz 2014.gada 31.decembrim komisijas darbībai prasīti vairāk nekā 150 000 latu (217 569 eiro), liecina valdībā iesniegtie dokumenti.

(papildināta ar 2.rindkopu)

Komentāri (53)

Rinalds Krûklis 17.12.2013. 12.09

Vēstule, manuprāt, ir ļoti korekti noformulēta. Efektīva un savlaicīga palīdzība cietušajiem ir jānodrošina visām atbildīgajām pusēm. Cerēsim, ka RD, LM, Ziedot.lv un citas iesaistītās institūcijas sniegs atbildes pēc būtības, nevis atbildes vietā publiski komentēs ar vēstules saturu nesaistītas lietas.

+22
-11
Atbildēt

0

ribens 17.12.2013. 09.38

Protams, nepatīkami, ja kāds aizrāda uz nepilnībām, bet kāpēc tāda sakāpināta reakcija? Tai vēstulē “ziedot.lv” ir tikai 1 no adresātiem, pieminēta beigās, ar atsauci uz cietušo pārstāvju sūdzībām. Un tur nav Ziedot.lv nosodījuma, tikai aicinājums sniegt atskaites un darboties labāk.
Pēc vēstules saņemšanas, 16, decembra vakarā “Ziedot.lv” savā mājas lapā publicējusi ierakstu ar nosaukumu “Atskaite 12. decembris”. Vēl plkst. 16 šī atskaites tur nebija…

+18
-8
Atbildēt

0

Daira Briede 17.12.2013. 10.57

Objektīva vēstule, ar konstruktīviem ierosinājumiem, tādēļ nav saprotama Dimanta k-dzes emocionālā reakcija…

+20
-12
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu