Budžets bez stratēģijas vai Rīga bez saimnieka • IR.lv

Budžets bez stratēģijas vai Rīga bez saimnieka

27
Ir.lv lasītāja Aija Lasmane otrdien interneta tiešraidē sekojusi līdzi domes sēdei un fiksējusi, kā daudzos opozīcijas iesniegtos priekšlikumus noraidīja ar balsojumu "atturas" palīdzību SC/GKR koalīcija. Par to, viņasprāt, ļoti atklāti priecājās Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks un priekšsēdētājs Nils Ušakovs, pat nekautrējoties organizēto balsošanas procesu iemūžināt savā planšetdatorā. Šis ir patiesais veids, kā Rīgas valdošā koalīcija attiecas pret rīdziniekiem. Foto: Aija Lasmane
Sarmīte Ēlerte

Raksts balstīts uz diskusiju Rīgas domes sēdē par 2014.gada budžetu

Ir svarīgi nepazaudēt kopainu, vērtējot Rīgas pilsētas 2014.gada budžetu. Simtos budžeta līniju ir rodami labi priekšlikumi, kas kalpos rīdzinieku un pilsētas labklājībai. Tomēr rūpīgi izvērtējot finansējuma samērus starp ieguldījumu pilsētas ilgtspējīgā attīstībā vai šodienas apēšanā, populismā un lētos vizuļos, kopaina veido noteiktu tēlu.

Ja uz brīdi to iedomājamies cilvēciskotu, tad acu priekšā nostājas vieglprātīga vai pat bezatbildīga būtne, tāda, kas nemācās no savām kļūdām.

„Maxima” traģēdija skaidri parādīja Būvvaldes nespēju veikt likumā noteikto pienākumu – kontrolēt būvniecību Rīgā. Nepieļaujamā veidā uz „Maxima” veikala jumta, virs cilvēku galvām ierīkoja būvlaukumu.

Būvvalde ir tiešā Nila Ušakova pakļautībā. Atbildīga rīcība nozīmētu, 2014.gadā būvvaldei palielināt darbinieku skaitu un finansējumu, lai tā varētu pildītu savus pienākumus, nevis piesegt būvvaldes nevarību un bezatbildību. Šādu priekšlikumu valdošās koalīcijas virzītajā budžetā nav, tātad arī turpmāk mēs nevarēsim uzticēties Rīgas būvju drošībai.

Rīgas domes valdošā koalīcija ir atkārtoti noraidījusi „Vienotības” priekšlikumu piešķirt brīvpusdienas trūcīgo daudzbērnu ģimeņu bērniem. Arī šajā budžeta projektā. Tie ir nieka 350 tūkstoši, tikai divreiz vairāk nekā nākamgad paredzēts iztērēt kārtējai populistiskai un, var paredzēt, politizētai kampaņai “Esi rīdzinieks”. Paēduši bērni justos vairāk rīdzinieki arī bez visas kampaņas.

Brīvpusdienas kaut nedaudz mazinātu Džini jeb nevienlīdzības koeficientu, kas Rīgā ir apkaunojoši augsts. Nevienlīdzības mazināšana, starp citu, ir viens no Rīgas ilgtspējīgās stratēģijas 2030 virzieniem.

Ikgadējam budžetam būtu jābūt apzinātam solim pretī stratēģijā 2030 nospraustajam mērķim – Rīga – Ziemeļeiropas metropole. Piemēram, kvalitatīva izglītība ir izšķirīgi svarīga šā mērķa sasniegšanai. Kvalitāti spēj piedāvāt motivēti skolotāji. Taču atkārtoti ir noraidīts „Vienotības” priekšlikums atjaunot piemaksas skolotājiem, nosakot tās vismaz 70 eiro apmērā mēnesī, lai stiprinātu šo motivāciju. Noraidīts ir arī priekšlikums noteikt vienādu finansējumu, kas seko bērnam uz pašvaldības vai privāto bērnudārzu, ietverot tajā telpu nolietojumu. Tas būtiski palīdzētu likvidēt apkaunojošo bērnudārzu rindu Rīgā.

Ēku siltināšana ir vēl viena pilsētas dzīves kvalitātei stratēģiski svarīga aktivitāte, neredzam to atspoguļotu budžetā. Inovatīvas un eksportspējīgas uzņēmējdarbības veicināšana ir vārdi stratēģijā, kam būs lemts palikt tikai vārdiem, jo tam nav attiecīgas sasaistes ar uzdevumiem un finansējumu Attīstības departamentam.

Pacietīgi un neatlaidīgi strādāt ar ilgtermiņa jautājumiem, protams, ir daudz grūtāk, nekā bez kontroles un atskaitēm dāvāt 80 miljonus vai, visticamāk, vairāk Saskaņas centra un „Gods kalpot Rīgai” slepenajai impērijai „Rīgas satiksme”, kuras autobusi noder, lai uz mītiņiem vadātu karogus un plakātus Ušakova atbalstam. Rīgas 2014.gada budžetā ir daudz populistisku vizuļu, bet tā kopaina rāda, ka Rīgai nav atbildīga saimnieka.

Autore ir RD „Vienotības” frakcijas priekšsēdētāja

 

Komentāri (27)

Çriks Rozenfelds 17.12.2013. 20.24

Es arī tā domāju līdz Štrama, Janitas un Stranča arestam, līdz Stabiņas bēgšanai uz ārzemēm. Tā domāju pat neskatoties uz to, ka Rīgas Dome jau bija iesaistīta vismaz 12 korupcijas skandālos, no kuriem lielakajā daļā tika apsūdzēti Mr. 20% tiešie padotie vai viņa darbības sfērā iesaistītie.
Tagad, nez kāpēc esmu sācis šaubīties… pats īsti nesaprotot kāpēc!
….bet Jūs tik turpiniet būt pārliecinats. Neskatieties uz manīm un vel daudziem citiem muļķīšiem!

+5
0
Atbildēt

2

    inesite15 > Çriks Rozenfelds 18.12.2013. 20.30

    tos pieminētos tas ausainais salāc darbā pieņēma un apmācīja ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Çriks Rozenfelds 18.12.2013. 10.04

    Shameless Duck …arī tā domāju līdz ….Neskatieties uz manīm un vel daudziem citiem muļķīšiem!
    ===========
    Manīm, jumsīm un citi žurnaļugmuļķīši iz Entonijas ielas bunkura algu saraksta.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Çriks Rozenfelds 17.12.2013. 20.40

Krītās vai nekrītās, bet Rīga vienalga tas ir visaugstākais.

+5
0
Atbildēt

5

    inta_s > Çriks Rozenfelds 17.12.2013. 21.04

    Tad ja krītas tad nav RD ietekmē, bet ja ir augsts tad gan ir.
    Izvēlaties vienreiz vai pašvaldībai ir ietekme uz to indeksu vai arī nav. Nevar to argumentu izmantot tikai vienā virzienā – ja pašvaldībai ir ietekme tad abos gadījumos.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Çriks Rozenfelds > Çriks Rozenfelds 18.12.2013. 12.24

    Vai Dies’!
    Kur tad mumsīm no laukiem tikt līdzi jūsu smalkajai rīdzinieku valodai! Mumsīm te vienīgais filologs ir 70 gadīgais pamatskolas latviešu valodas skolotājs Bērziņš, aber tas tāpat vien runa kā pārējie, kā tik no klases laukā.
    Mēs te vispār nesaprotam kas ir “vemšanas forma template formulārs”. Arī skolotājs nesaprata.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    inta_s > Çriks Rozenfelds 17.12.2013. 20.54

    Nu bet tad jau tiek darītas pareizās lietas ja reiz krītas nevis otrādāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Çriks Rozenfelds 18.12.2013. 10.26

    ===========
    Manīm, jumsīm, krītās un nekrītās.
    Pašam nav kauns par tādu valodu?
    Varbūt tādi pasniedzēji Soc.Zinātņu fakultātē Lomonosova ielā?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Çriks Rozenfelds > Çriks Rozenfelds 17.12.2013. 20.55

    Krītās jau arī vidēji Latvijā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Çriks Rozenfelds 17.12.2013. 21.17

Visaugstākais ir un paliek visaugstakais. Ja tas kļūtu zemāks kā kāda cita reģiona vai pilsetā, tad varētu ko spriest, bet kā bija augstakais tā arī tāds palika.
Man ne visai simpatizējošais D. Titavs labi pateica – “Atcerieties, ka Rīgas Dome nerada nekādus ienākumus pilsētas budžetā – tā tikai iztērē to, ko valsts iekasē nodokļos un Rīgas pilsētai iedala.” (citēts no atmiņas)
Padomājiet par šo!

+2
-1
Atbildēt

1

    inesite15 > Çriks Rozenfelds 18.12.2013. 20.32

    jaunuputitavu izsūtāmo puiku atminas par Jēkabielas pievienoto vērtību ?
    Tā tā valsts btu, kasd paša ražo, ne žaleja živata svojego ?
    Tik stulbi, ka pat smiekli nenāk, un nedomās laikam gan arī :P

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu