Atklāti par Zolitūdi • IR.lv

Atklāti par Zolitūdi

6
Aivars Ozoliņš

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas sabiedriskās komisijas darbam jābūt atklātam

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas sabiedriskās komisijas izveidošana ir svarīgs posms notikušā iemeslu noskaidrošanai un līdzīgu traģēdiju novēršanai nākotnē. Gan komisijas sastāvs, gan tās locekļu sacītais par savas darbības mērķiem var viest paļāvību, ka papildus Krimināllikuma ietvaros veiktajai izmeklēšanai sabiedrībai ir cerības iegūt daudz plašāku izvērtējumu par notikušo. Taču ar vienu izšķirīgi svarīgu nosacījumu – ka komisijas darbība būs atklāta.

Jaunizveidotās komisijas darbības rezultāts var būt arī pretējs iecerētajam, ja tās sēdes nebūs sabiedrībai pieejamas, kā tas pašlaik paredzēts. Valdības otrdien pieņemtajā rīkojumā par komisijas izveidošanu ir punkts: «Komisijas sēdes ir slēgtas. Komisijas priekšsēdētājs var pasludināt komisijas sēdi par atklātu.»

Var prognozēt – sabiedrības iespējas uzzināt patiesību un arī uzticēšanās komisijas spējai to palīdzēt noskaidrot būs atkarīga no komisijas vadītāja gatavības padarīt valdības rīkojumā paredzēto izņēmumu par normu, bet slēgtas sēdes, ja vispār rīkot, tad tikai retos izņēmuma gadījumos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu