LM piedāvā trīs jaunas iztikas minimuma aprēķināšanas iespējas • IR.lv

LM piedāvā trīs jaunas iztikas minimuma aprēķināšanas iespējas

11
Labklājības ministre Ilze Viņķele. Foto: Evija Trifanova, LETA

Piedāvā arī valsts garantētu pensiju

Lai uzlabotu sociālās palīdzības sistēmu Latvijā, Labklājības ministrija (LM) piedāvā trīs alternatīvas pašreizējai iztikas minimuma aprēķināšanas kārtībai, kā arī citas izmaiņas, piemēram, valsts garantētu vecuma pensiju, ziņo LETA.

Patlaban iedzīvotāju nabadzības jeb minimālo ienākumu slieksni aprēķina, ņemot vērā 1991.gadā noteiktu iztikas minimuma patēriņa preču un pakalpojumu grozu. Kā otrdien norādīja labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība), tas nav pamatots un nav sasaistīts ar rādītājiem, kas raksturo iedzīvotāju situāciju.

Viena no LM piedāvātajām alternatīvām paredz noteikt visiem iedzīvotājiem vienu iztikas minimumu 30%, 40%, 50% vai 60% apmērā no vidējās algas mēnesī, kas aprēķināta, atmetot galējības – pašus lielākos ienākumus un pašus mazākos. Patlaban šī summa varētu būt 500 lati, skaidroja LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Viņa arī piebilda, ka virzīšanās uz lielāku iztikas minimuma procentu varētu notikt, ņemot vērā valsts finanšu iespējas.

Otrs variants paredz iztikas minimuma aprēķināšanu pēc tādas pašas metodes, tomēr tā lielumu noteikt procentuāli – 30%, 40%, 50% vai 60% apmērā – atšķirīgu dažādām iedzīvotāju grupām, atkarībā no viņu vajadzībām.

Savukārt trešais variants, kuru LM uzskata par piemērotāko, paredz izstrādāt jaunu iztikas minimuma patēriņa preču un pakalpojumu grozu vai vairākus grozus dažādām iedzīvotāju grupām.

“Labklājības ministrija atbalsta trešo variantu, jo tas ir precīzāks un uz dažādām sociālām grupām jūtīgāks,” skaidroja labklājības ministre.

LM valsts sekretāre piebilda, ka trešajā gadījumā iztikas minimuma grozs varētu tikt aprēķināts četrām iedzīvotāju kategorijām – vientuļa persona, pāris, pāris ar vienu bērnu un pāris ar diviem bērniem. Groza aprēķināšanā varētu tikt ņemtas vērā trīs pamata kategorijas – pārtika, mājoklis un pārējās.

Citas valstis, kuras izmanto līdzīgu metodi, piemēram Itālija un Zviedrija, parasti šos grozus atjauno reizi trijos vai divos gados, piebilda Jaunzeme.

Vienlaikus LM rosina ieviest valsts pamatbudžeta finansētu bāzes jeb sociālo vecuma pensiju, tuvinot to minimālajam ienākumu slieksnim. Tagad minimālais vecuma pensijas lielums ir 45 lati un to maksā no sociālā budžeta.

Kā skaidroja LM valsts sekretāre, ja tagad jaunpiešķirto pensiju apmērs ir salīdzinoši liels, tad, ņemot vērā negatīvos iedzīvotāju sociālo iemaksu maksāšanas ieradumus, nākotnē pensiju lielums varētu būt krietni mazāks. Valsts pamatbudžeta finansētas bāzes pensijas ieviešana uzlabotu pensiju saņēmēju finansiālo situāciju.

LM rosina vēl virkni citu izmaiņu sociālās palīdzības sistēmā, kas izklāstītas ziņojumā “Priekšlikumi sociālās drošības sistēmas pilnveidošanai”.

Ziņojumu plānots izskatīt valdībā. Ja valdība to apstiprinās, LM sāks sarunas ar pašvaldībām par konkrētu pasākumu ieviešanu un labākajiem risinājumiem.

LM speciālisti gan atzina, ka plāno paredzēto pasākumu ieviešana būs laikietilpīgs process un arī konkrētus termiņus iepriekšminēto pasākumu ieviešanai minēt nevarēja. Plāns esot izstrādāts desmit gadiem uz priekšu.

 

Komentāri (11)

ligakalnina 10.12.2013. 13.59

“Kā skaidroja LM valsts sekretāre, ja tagad jaunpiešķirto pensiju apmērs ir salīdzinoši liels…”
—————————————–
Liels ir tikai tiem, kam ir lielas algas.
Tiem, kam liels stāžs, bet, pēdējos gados algas nelielas, pensijas ir katastrofālas, zinu, kam 80 lati, zinu, kam ar 45 gadu stāžu 120 vai 150 latus, jo skaitās, ka mums viss sācies tikai no neatkarības atjaunošanas, līdz tam šeit nekas nebija, skolotāji bērnus nemācīja, ārsti neārstēja, strādnieki materialās vērtības, ko vēlāk sekmīgi prihvatizēja blēži, neradīja.

+5
0
Atbildēt

0

Ieva Aile 10.12.2013. 20.47

Jācer,ka tuvāko desmit gadu laikā tādas viņķeles pat tuvumā LM vairs netiks.

+3
-1
Atbildēt

0

piziks 10.12.2013. 21.45

Ha-ha-ha… Viņķele/Vienotība piedāvā = vēlēšanu gadā!

Nu nespēj Vienotības kadri mainīt attieksmi pret valsti un vēlētājiem. Uzticības un ticības zaudējumi spītīgi netiek ņemti vērā.

Kā var nesolīt?!

+2
-1
Atbildēt

6

    andris902 > piziks 10.12.2013. 22.07

    …Tavs – ha, ha…ir nevietā….vai Tev šķiet, ka vēlēšanu gadā būtu jāaptur NAP, kurā plānoti pasākumi nevienlīdzības mazināšanai, vai jāpārstāj strādāt tikai tāpēc, ka prezidenta lomas tēlotājs nevar sameklēt sev vēlamu MP kandidātu?…tā teikt – līdz vēlēšanām palaižam Saeimu un valdību atvaļinājumā, lai tie nepieņemtu lēmumus vai pieņemtos lēmumus neuzskatītu par vēlētāju uzpirkšanu….
    …Tev interesants skatījums uz notikumiem valstī…

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > piziks 10.12.2013. 23.10

    ….sajūsmina Tava attieksme – dara = slikti!…nedara = arī slikti!…slikti vienalga kā….bet ir jau tādi ļautiņi, kas barojas no negatīvā…ja tā nav – jāizdomā…

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > piziks 11.12.2013. 02.25

    ….Ērik….kas/kuri radīja priekšnosacījumus nevienlīdzībai mūsu valstī?…Tev taču nav atmiņas zudumi, ko?…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > piziks 10.12.2013. 23.34

    Nujā,vispirms krietni pastrādāts nevienlīdzības veicināšanā,nu varētu drusku pastrādāt pretējā virzienā pirms vēlēšanām.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 10.12.2013. 22.12

    ZanE, labi jau Tu slalomē, bet Vienotībai pašai derētu rūpēties par to, kādēļ tai uzticas vēlētāju vairākums, vai — kādēļ tā turpina zaudēt… :)Visvairāk apbrinojama ir Vienotības bezrūpība attieksmē pret valsti un saviem vēlētājiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > piziks 11.12.2013. 16.53

    zanE,un tev kā ar atmiņas zudumiem?”Sākot ar 2012.gada 1.janvāri nepiešķir piemaksas par apdrošināšanas stāžu līdz 1996.gadam.”

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu