Dombrovskis: Šogad jaunu valdību neizdosies izveidot • IR.lv

Dombrovskis: Šogad jaunu valdību neizdosies izveidot

50
Valdis Dombrovskis. Foto: Evija Trifanova, LETA

Šodien prezidents sāk otro sarunu raundu ar partijām par valdības veidošanu

Demisionējušam Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība) ir skaidrs, ka šogad neizdosies izveidot jaunu valdību, vēsta portāls „lsm.lv”.

Lai izveidotu valdību jau šogad, premjera amata kandidātam jau bija jābūt nominētam, taču sarunas joprojām turpinās un Valsts prezidents Andris Bērziņš vēl nav nosaucis nākamā iespējamā premjera vārdu. Tāpēc šogad nākamā valdība netiks izveidota, intervijā LTV „Rīta panorāmai” teica Dombrovskis.

„Process atliekas pēc jaunā gada,” atzina Dombrovskis, atzīstot, ka tagad partiju sarunas vēl ir „stipri agrīnā stadijā”, jo pilnvērtīgas diskusijas par valdības izveidošanu var vadīt tikai nominētais premjera amata kandidāts.

Dombrovskis atgādināja, ka, viņaprāt, būtiskākie nākamās valdības uzdevumi ir valsts ekonomiskās attīstības un konkurētspējas palielināšana, demogrāfijas problēmu risināšana, sociālās nevienlīdzības mazināšana un tiesiskuma stiprināšana.

Valsts prezidents Andris Bērziņš otrdien sāks otrā raunda konsultācijas ar politiskajām partijām par jaunās valdības veidošanu, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Jau no agra rīta Bērziņš tiekas ar politisko partiju apvienības “Saskaņas centrs” pārstāvjiem, plkst.9 ar partijas “Vienotība” pārstāvjiem. Plkst.12 prezidentam paredzēta tikšanās ar Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK pārstāvjiem.

Trešdien plkst.8 Bērziņš konsultācijas turpinās ar Reformu partijas pārstāvjiem, savukārt plkst.9 tās noslēgs ar Zaļo un zemnieku savienības pārstāvjiem.

Noslēdzot pirmo sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām par jaunas valdības veidošanu, Valsts prezidents Andris Bērziņš pieņēma lēmumu nevirzīt nevienu no pirmajās sarunās minētajiem “Vienotības” premjera amata kandidātiem.

Bērziņam sarunu gaitā neesot radusies pārliecība, ka trīs izvirzītie kandidāti Ministru prezidenta amatam ir stiprākie, ko “Vienotība” var piedāvāt. “Vienotība” premjera amatam piedāvāja aizsardzības ministru Arti Pabriku, premjera padomnieku Intu Dālderi un Eiropas Parlamenta deputātu Krišjāni Kariņu.

Valsts prezidents Andris Bērziņš neoficiāli bija izteicis piedāvājumu uzņemties valdības vadīšanu Saeimas priekšsēdētājai “Vienotības” līderei Solvitai Āboltiņai, kura sarunā ar prezidentu noraidījusi šo piedāvājumu.

Pagājušās nedēļas piektdienā “Vienotības” frakcija un valde kopīgā sēdē vienojās atkārtoti par premjera amata kandidātu izvirzīt Pabriku un cer uz dialogu ar Valsts prezidentu.

 

Komentāri (50)

silvija_vitina 10.12.2013. 08.51

Ja objektīvi tas vairs nav izdarāms, tad tas ir spožs Vienotības gājiens, un bērziņš uzķēries uz pirmā izmestā āķa kā badīgs asaris. Bet… varbūt šāda taktika jau tika sarunāta, un es pārāk bargi vērtēju bērziņa aktivitātes?

lai nu kā, bet Dombrovskis IR pelnījis pielikt punktu eiro pārejas procesam un nolasīt Jaungada uzrunu. Es par to priecājos.

+14
-2
Atbildēt

5

    Inese > silvija_vitina 10.12.2013. 17.41

    Gati, es neizņēmu ārā savus ierakstu ;) Nolāpītā IR cenzūra. Varu nocitēt savu textu vēlreiz, tā bija atbilde traductrice k-dzei:

    “Starp citu, vadoņu Jaungada uzrunas televīzijā pārvaldītās teritorijas iedzīvotājiem ir dikti laba tradīcija. 1970. gadā to ieviesa cits stabilātātes garants – Leonīds Iļjičs Brežņevs.”

    Ievēro, runa ir par vadoņu Jaungada uzrunām tautai valsts televīzijā dažas minūtes pirms pusnakts, to ieviesa tieši Bežņevs (jūsu piesauktajā Dānijā tas notiek 18:00), un Latvijas politiķi vien turpina šo brīnumjauko tradīciju. Un Trūmens savu spīču TV teica 5. oktobrī, un tai nav nekada sakara ar sabžu ;)

    A še būs tie vēsturiskie kadri, par kuriem es te rakstu:

    http://www.youtube.com/watch?v=AJcZenQHIZo

    0
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 10.12.2013. 11.31

    paldies, Gati :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Andis > silvija_vitina 10.12.2013. 11.11

    Valstu vadītāju Jaungada uzrunas ir tradicionālas un Brežņevs tikai sekoja vispārpieņemtai tradīcijai.
    – Dānijas monarhi saka uzrunas kopš 1880jiem, kopš 1958.gada runa tiek pārraidīta pa TV.
    – ASV prezidenta runa pa TV pirmo reizi tika pārraidīta 1947.gadā.
    – Pirmskara Latvijā, loģiski, vēl nebija televīzijas. K.Ulmaņa Jaungada uzrunas tautai tika pārraidītas pa radio Vecā gada vakarā plkst. 23:40.
    Tas tā, ja gadījumā kāds ņem šī klaķiera Ločmeļa demagoģiju par pilnu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > silvija_vitina 10.12.2013. 10.11

    Es arī priecājos, lai ušakovameriks un te viņa pakalpiņi rosās un knosās cik tik grib, jo karavāna dodas tālāk, par spīti SC atbalstītajam prezidentam Bērziņam.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    Andis > silvija_vitina 10.12.2013. 11.18

    Ahā, Ločmelis izņēma ārā savus ierakstus :) . Varu atgādināt – viņš mēģināja iestāstīt, ka Brežņevs 1970.gadā iedibināja Jaungada TV uzrunu tradīciju un mūsdienu Latvijas vadītāji seko šim brīnišķajam padomjlaiku piemēram.
    Jā, vecīt, par šiem ierakstiem tev tagad nemaksās, varbūt pat “fui” pateiks.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

armn 10.12.2013. 10.34

Prezidents, izraisījis nestabilitāti, nespēj ne nosaukt kritērijus pēc kuriem izvēlēsies nākamo premjerministru, ne nominēt kādu. Viens lielisks piemērs tam, kas notiek, ja amatā ievēl lempi, kam nav reputācijas ko zaudēt.
Vienīgais mierinājums šajā situācijā, ka tas ir Dombrovskis, kas turpina pildīt premjera pienākumus.

+10
-2
Atbildēt

7

    austrisv > armn 10.12.2013. 12.40

    galvenais, lai V nepadodas šim lempim. Paldies arī olšteiniešiem un RP.
    Bet, ko gaida NA? Var taču pēc tam vienoties par uzturēšanās atļauju aizliegšanu. Tad, kad sāks sarunas par koalīcija slīguma noslēgšānu. pavisam aizdomīgi rīkojas NA!
    Biju cerējusi tomēr, par spīti visam, ka NA domās valstiski, bet laikam nmesagaidīšu.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > armn 10.12.2013. 13.30

    Tu par vienu politisko spēku runā, klusais, vai par visiem?:))

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > armn 10.12.2013. 13.18

    Klusais, iespējams. Es, ja pamanīji, rakstu par to, ka cerēt uz “pēc tam” IR vismaz naivi.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > armn 10.12.2013. 12.53

    olšteiniešiem jau īsti nav kur dēties :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > armn 10.12.2013. 12.58

    Bet, “pec tam” jau vien reiz vienojās.
    Sākumā par TUA, tad par budžetu. Tu tak vēl atceries, kā tas “pēc tam” izvērtās? :))

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > armn 10.12.2013. 13.26

    betij – jautājums ir par patiesajiem mērķiem :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > armn 10.12.2013. 13.06

    betij – es jau te ierakstīju , vakar satiku dažus ar ZZS saistītus cilvēkus , kas risina viņu saimnieciski ekonomiskos jautājumus . Viņi kā humoru stāstīja kā atrisinājuši un par kādas kārtas cipariem jautājumus par VL atbalstu savām iniciatīvām . Par otra spārna atbalstu jau sen nebij ilūziju :) Te nav jautājums par “pēc tam ” , tas priekš preses varbūt ir apspriežams .

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 10.12.2013. 10.00

Kājbērziņš tā arī nav sapratis sava amata funkcijas.
Tomēr ķeza var izrādīties lielāka. Ja 51 balss nepietiek tāda zicpreža patriekšanai (laikam tomēr vajag 2/3), tad iznāk, ka VP var bezgalīgi bloķēt valdības izveidošanu, uzspļaujot Saeimai, kura it kā spēj izveidot valdību ar 51-66 balsīm, bet nevar, jo kāds duraks, ko atbalsta 34, iespītējas. Visticamāk – ne jau bez kāda iedvesmotāja. Demokrātija?

+6
0
Atbildēt

5

    austrisv > Aivars Krauklis 10.12.2013. 12.36

    Nu nu, un ko tad tās vēlēšanas jaunu nesīs? domā, ka SC var dabūt vairāk, un domā, ka Sudraba jau to jauno kustību jau izveidojusi?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > Aivars Krauklis 10.12.2013. 10.36

    Ebenemezers AHA, beidzot tu to esi sapratis, iepriekš stāstīji kaut ko par to, ka prezis nevar izvēlēties… Kādam varbūt gribas ātras vēlēšanas?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 10.12.2013. 12.12

    Ebenemezer, laikam viens no mums reizēm nav kaut ko sapratis, bet ne vienmēr tas esmu es :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 10.12.2013. 10.20

    Ebenemezer, paldies, nebiju ieskatījies. Bet trīs piegājieni bez laika kontroles ļauj gana lielu patvaļu tam no „Kājiņām”. Un viņa… konsultantam.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Aivars Krauklis 10.12.2013. 10.13

    bezgaliigi nevar , peec trešaa piegaajiena seko jaunu veelešanu izsludinaašana , lai tas nenotiktu iespeejama mazaakuma valdiibas veidošana , ko tas noziimee , nu muļļaašanu pa visaam liinijaam , agonija liidz veeleešanaam.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu