Piebalgs: Kļūt par premjeru būtu neprāts (papild.) • IR.lv

Piebalgs: Kļūt par premjeru būtu neprāts (papild.)

125
Andris Piebalgs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Piebalgs domā, ka premjera amata kandidātam jānāk no tiem politiķiem, kam pieredze Latvijā

Eiropas Savienības (ES) komisāra Andra Piebalga izredzes gūt panākumus, uzņemoties Ministru prezidenta amata pienākumus, pēc viņa paša domām, ir tik neskaidras un miglā tītas, ka spert šādu soli “būtu neprāts”. Tā Piebalgs pirmdien izteicās Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma”.

“Skaidrs, ka es neesmu [premjera amata] kandidāts un nebūšu kandidāts visā šajā procesā. Prezidents mani neuzrunāja, viņš vienkārši zondēja manas intereses. [..] Tā kā mēs pazīstam viens otru personīgi, viņš uzzvanīja, domājot, vai var rēķināties ar šādu varbūtību,” skaidroja Piebalgs, uzsverot, ka saruna bijusi pilnīgi neoficiāla.

ES komisārs arī atzīmēja, ka viņš patlaban nedarbojas Latvijas politikā, turklāt viņam nav tautas vēlēta mandāta, kam tomēr esot nozīme premjerministra amatā. “Tāpēc jau iet uz vēlēšanām, lai dabūtu tautas vēlētu mandātu,” izteicās Piebalgs.

Turklāt Piebalgs uzsvēra – vēl viens iemesls, kāpēc viņš nevar kandidēt, ir pašreizējā Latvijas politiskā sistēma, kurā Ministru prezidents neizraugās ministru kandidātus, kaut gan uz viņu gulstas atbildība par visas valdības darbu. “Ja par katru nozari atbild cita partija, tā nav iespējama valdība un tas, protams, būtu jāmaina,” sacija Piebalgs. “Ministru prezidentam, no kura prasa, ir jādod arī pilnvaras.”

Piebalgs norādīja, ka Zolitūdes traģēdija ir nopietni šokējusi Latviju, tomēr spēkā esošais normatīvais regulējums esot pietiekams, lai situāciju sakārtotu, kā galveno prioritāti izvirzot operatīvu palīdzības sniegšanu traģēdijā cietušajiem.

Jautāts, vai noraidoši izturas pret kļūšanu par premjerministru arī pēc eirokomisāra amata pilnvaru termiņa beigām, Piebalgs televīzijā sacīja, ka to viņam šodien esot grūti paredzēt, taču šādu iespēju viņš neizslēdz. Piebalgs nākotnē noteikti iesaistīšoties Latvijas politikā, bet neveidošot savu partiju, ziņo LETA.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš kā potenciālo premjerministru ir uzrunājis Eiropas Savienības (ES) komisāru Andri Piebalgu.

Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne aģentūrai LETA brīvdienās sacīja, ka prezidents ir telefoniski sazinājies ar Piebalgu. Taču detalizētākas informācijas nebūšot, iekams nebūs beidzies pirmais sarunu raunds ar partijām par jaunās valdības veidošanu.

Savukārt Piebalgs TV3 raidījumam “Nekā personīga” svētdien teica, ka premjera kandidātam būtu jānāk no to politiķu vidus, kuriem ir pieredze Latvijā un skaidrs politisko partiju atbalsts. Viņš pats ne tuvu neesot labākais kandidāts.

“Man liekas ir ļoti svarīgas divas lietas. Viena ir viss, kas saistīts ar šo traģēdiju, tas tiešām ir jāpabeidz šai valdībai, jo vēlēšanu, pēcvēlēšanu periodā tas nebūtu pieļaujams. Tas ir milzīgs uzdevums. Otrs, ir tautsaimniecības stabilizācija, jo mums ir “Liepājas metalurga” krīze un, protams, jāskatās jautājumi, kas saistīti ar nodarbinātību, darba vietu radīšanu. Tie jādara tūlīt un tagad. Tad ir vajadzīga tiešām politiska figūra, kuram ir šobrīd politiskā pieredze Latvijā, kuram ir ļoti skaidrs politisko partiju atbalsts, domāju, ka neesmu ne tuvu tas labākais kandidāts,” sacīja Piebalgs.

Jautāts, vai viņš tomēr nepiekristu, Piebalgs norādīja, ka prezidentam būtu jāļauj mierīgi pārskatīt situāciju, apsvērt un tad izvirzīt kandidātu bez spiediena no ārienes.

Arī “Vienotība” vēlas, lai kļūt par premjeru piekristu Eiropas Savienības (ES) komisārs Andris Piebalgs, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Vairāki Saeimā pārstāvēto politisko spēku pārstāvji neoficiāli pauduši, ka uzskata Piebalgu par labu un cienījamu kandidatūru. Netiekot gan izslēgta iespēja, ka ES komisāra kļūšanai par premjeru varētu parādīties kādi negaidīti šķēršļi.

Oficiāli gan partijas Saeimas frakcija par šo jautājumu nav lēmusi, teica “Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Tāpat arī ar pašu Piebalgu vēl politiķi nav sazinājušies, apgalvoja Zaķis.

Sarunas starp politiskajiem spēkiem par jaunās valdības veidošanu varētu norisināties pirmdien.

“Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis teica, ka Valsts prezidenta Andra Bērziņa loma valdības veidošanā būs lielāka nekā citās reizēs. Savukārt Reformu partijas (RP) valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters norādīja, ka būtu gandarīts, ja koalīciju izdotos izveidot vēl šogad.

“Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns norādīja, ka jāveido plašāka koalīcija kopā ar ZZS, lai šādā veidā censtos novērst situāciju, kad valdība strādā nemitīgu draudu un ultimātu gaisotnē.

Seši pie frakcijām nepiederošie deputāti ir gatavi strādāt arī nākamajā koalīcijā, lai turpinātu rīkoties valsts interesēs, sacīja neatkarīgo deputātu līderis Klāvs Olšteins, gan piebilstot, ka deputātiem nekādu prognožu un ambīciju saistībā ar valdības veidošanu nav.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norāda, ka ZZS gaida, lai “Vienotība” piedāvā savu Ministru prezidenta amata kandidātu un aicina uz sarunām. Viņš nepiekrīt publiskajā telpā izskanējušajam viedoklim, ka atbilžu sniegšana žurnālistiem nozīmē, ka deputāti pašlaik dalītu amatus jaunajā valdībā. Nekas tāds nenotiekot, jo patlaban ir klusā nedēļa, teica politiķis.

Kaut arī Valsts prezidents Andris Bērziņš izvirzījis mērķi izveidot jaunu valdību vēl šogad, politiķi neizslēdz iespēju, ka tik ātri tas nenotiks un par jaunu valdības sastāvu varētu vienoties tikai nākamgad.

Uzņemoties politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē, Dombrovskis 27.novembrī paziņoja par demisiju. Viņš uzskata, ka pašreiz ir nepieciešama jauna valdība, kurai ir skaidrs Saeimas vairākuma atbalsts un kura ar jaunu uzticības mandātu spēs risināt valstī esošās problēmas. Dombrovskis, kurš paziņoja par demisiju, nav gatavs vadīt nākamo valdību. Dombrovskis valdību vada kopš 2009.gada marta.

(papildināta ar Piebalga viedokli)

Komentāri (125)

Juris Dzelme 01.12.2013. 13.18

mums vajag premjeru, kuram intelekts ir vismaz Dombrovska līmenī, un ar negantāku raksturu. kurš ar varas instrumentiem vicinātos tā, ka visādi valsts apzadzēji un nelieši zinātu savu vietu. neizskatās, ka Piebalgs tāds būtu :P

+23
-5
Atbildēt

1

Kristīne 01.12.2013. 12.58

Jau pagājušajā nedēļā izlasiju, ka Kalniete Briselē uzrunājusi Piebalgu premjerēšanas sakarā, nepiegriezu vērību. Lūk, viss nostājās savās vietās.Repšes vārdiem runājot: Dombrovskim, kurš Vienotību divas reizes ievilka Saeimā, nerunājot par valsts izvilkšanu no bankrota, DUNCIS MUGURĀ.

+22
-6
Atbildēt

19

    ligakalnina > Kristīne 01.12.2013. 13.27

    Un kur intriga un sensācija?
    Kāpēc gan Dombrovskis nevarēja jau pirms savas oficialās atkāpšanas pārrunāt par to ar Kalnieti, un domāt par nākamā premjera kandidātu?

    +7
    -12
    Atbildēt

    0

    Inese > Kristīne 01.12.2013. 13.44

    Oligarchi, Krustēv, neliek visas olas viena grozā!

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    Inese > Kristīne 01.12.2013. 13.32

    Vienotības īstie saimnieki takšu sen zināmi – tie ir Ventspils oligarchi. Lūk, 2010. gada ziņa:

    Pirms valdības izveidošanas ar Ventspils miljonāru Olafu Berķi Vecrīgas viesnīcā ticies arī apvienības Vienotība līderis, partijas Pilsoniskā savienība vadītājs Ģirts Valdis Kristovskis. Vecrīgas viesnīcā Berķis tikās arī ar Vienotības valdes locekli, Rīgas domas deputātu Edgaru Jaunupu. http://www.pietiek.com/raksti/ar_berki_pirms_valdibas_izveidosanas_ticies_ari_kristovskis

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > Kristīne 01.12.2013. 19.45

    …ciniits… – “…pēc pusotras stundas gauži patīkamā sabiedrībā iznāktu žurnālistu priekšā, iekodis lūpu zobos.”
    ————————————-
    …piedod, nesapratu Tavu komentāru…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janazakovica > Kristīne 01.12.2013. 13.29

    slikti pazist vienotiba istos piebalga saimniekus..

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Kristīne 02.12.2013. 11.46

    ciniits – domāju , ka lūpas kodīšana bija dusmas … tas ko onka jau ilgu laiku centās panākt ir maizes tēvu ZZS vēlme iekļūt valdībā , bet to restartējot :) Tas ,ka Piebalgs uzrunāts un patreiz raustās nozīmē, ka onka pats ir situācijā kuru negaidīja . KAlniete kā minēta iepriekš diez vai uzrunāja Piebalgu arīdzan … VD ir iekšēji ir maz atkarīgs no apkārtējiem satelītiem un it sevišķi tādiem kā Kalniete :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Kristīne 02.12.2013. 11.52

    Lai nu kā toreiz bija. Katram cilvēkam mēdz pienākt brīdis, kad vadzis lūzt.
    Ko es esmu konstatējusi tagad, ir tas, ka pēdējās dienās V.D. izskatās, kā kalns no pleciem būtu novelies – brīvi saka, ko domā. Arī vakar NP studijā izskatījās mierīgāks, kā agrāk, un runas stils ir kļuvis cilvēcīgāks. Un tas viss IR labi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Kristīne 01.12.2013. 13.12

    Ir sācies žurku skrējiens uz komisāra amatu. Dombrovskim nespīd. Nebrīnīšos, ka Solvita shēmo. Esmu pilnīgi pārliecināts par Solvitas, Zaķa, Kampara atbalstu Bērziņa iniciatīvām, par kurām Dombrovskis uzzināja pēdējais.

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Kristīne 02.12.2013. 11.57

    betij – man ar doma ,ka piegriezās tas ka brauc virsū gan pa tēmu gan pilnīgi garām :) un kurš ? TV meisters :) :) :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Pēterītis > Kristīne 01.12.2013. 14.43

    Vai tev kāds šo tenku iečukstēja, vai pats izdomāji? Kalnietes līmenis ir kilometra attālumā no LPP dunču dūrēju un intrigu virtuoziem.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Kristīne 01.12.2013. 13.06

    varbūt kādu atsaucīti?

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > Kristīne 01.12.2013. 16.42

    ciniits.
    “Dombrovskis nevis atkāpās, bet viņu pusotras stundas laikā atkāpināja” – Lūk! Te jau tā sāls!
    Man tā drusku interese: cik un kuri cilvēciņi Bērziņa kabinetā “apstrādāja” Dombrovski? Takš neba rūdītais apakšpaklāju cīņu veterāns viens pats.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Kristīne 01.12.2013. 13.44

    “…tātad Kalniete varētu būt runājusi ar Piebalgu kaut kur nedēļas sākumā. ”
    Paldies fretka. Vai var saprast, ka Kalniete ar Piebalgu runāja vēl pirms traģiskās ceturtdienas, vai es ko jaucu? Jo pēc tās ceturtdienas daudz kas ir mainījies. Vismaz man tā šķiet.

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

    janazakovica > Kristīne 01.12.2013. 13.41

    kristovskis un jaunups sen jau izslegti no speles…berkis ieguldijis savu naudu jau citaa politiskaa spekaa…

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > Kristīne 01.12.2013. 16.58

    ….Sirtaki….parastu cilvēku 10 minūšu laikā ar prezidenta lomas tēlotāju vienā telpā, klausoties viņa runas plūdos – piemeklētu nervu sabrukums…tāpēc nebrīnos, ka pēc pusotras stundas sarunas pat tik psiholoģiski nosvērts cilvēks kā Valdis Dombrovskis – paziņoja par demisiju….

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

    Andris > Kristīne 01.12.2013. 15.17

    > dzeris49 : „Kāpēc gan Dombrovskis nevarēja jau pirms savas oficialās atkāpšanas pārrunāt par to ar Kalnieti, un domāt par nākamā premjera kandidātu?”

    Dombrovskis nevis atkāpās, bet viņu pusotras stundas laikā atkāpināja. To varēja redzēt ikviens, kuram tai brīdī bija acis pierē. Līdz ar to Jūsu jautājums (atvainojos) ir absolūti neloģisks.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris > Kristīne 01.12.2013. 17.46

    > zanE: “pēc pusotras stundas sarunas pat tik psiholoģiski nosvērts cilvēks kā Valdis Dombrovskis – paziņoja par demisiju….”

    Nez kāpēc es par Valdi Dombrovski (un viņa nervu sistēmu) esmu daudz labākās domās: pat teorētiski ir grūti pieļaut, ka cilvēku, kurš gadu gadiem bez ārējām emocijām ir spējis izēsties cauri gauži netīrajam politisko un klanu interešu putraskalnam, pēc pusotras stundas gauži patīkamā sabiedrībā iznāktu žurnālistu priekšā, iekodis lūpu zobos. Acīmredzot “argumenti” ir bijuši ļoti pārliecinoši. (Neapgalvoju, ka tīri.)

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris > Kristīne 01.12.2013. 20.37

    > zanE

    Atvainojiet, ka tik ilgi neatbildēju – skatos Ukrainu.
    Tagad par tēmu – “…piedod, nesapratu Tavu komentāru…”
    Tāpēc detalizēti:
    „pēc pusotras stundas” – A.B. un V.D dialoga (?) laiks;
    „gauži patīkamā sabiedrībā” – Valsts prezidenta sabiedrību par ne-patīkamu nosaukt būtu nekorekti;
    „iznāktu žurnālistu priekšā, iekodis lūpu zobos” – reizēm cilvēki tā mēdz darīt, lai publiski neizrādīotu spēcīgas emocijas (skat. V.D. paziņojumu presei, pēc kuras neizskanēja Valsts prezidenta „Paldies!” joprojām savas funkcijas pildošajam (jo demisijas raksts nebija iesniegts) ministru prezidentam).

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kristīne 01.12.2013. 13.20

    > Betija

    Laikam runa ir par šo:

    Pēc neoficiālas informācijas, “Vienotība” ar Eiroparlamenta deputātes Sandras Kalnietes starpniecību uzrunājusi arī Eiropas komisāru Andri Piebalgu. Turklāt ar viņu tiek saistītas ilgtermiņa cerības, ka Piebalgs varētu vadīt valdību ne tikai līdz vēlēšanām, bet arī nākamgad.
    29. novembris, 2013
    http://www.la.lv/partijas-gaida-prezidenta-lemumu%E2%80%A9/

    Publicēts piektdien, uzrakstīts, vēlākais, ceturtdien, tātad Kalniete varētu būt runājusi ar Piebalgu kaut kur nedēļas sākumā.

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

jessdrthomas 01.12.2013. 13.42

Premjera amatā tomēr vajadzētu kādu, kas kaut ko rubī no līdzsvarotas ekonomikas.

Kamēr Piebalgs pēdējos gados ir ES miljardu grūšanā “palīdzības attīstības” caurajā sietā, nozarē, kas ir pilnīgi unaccountable.

Piebalgs laikam esot bijis OK skolas direktors padomju laikos, par Pleskavas šosejas posmu nekas sevišķs nav dzirdēts, par atrašanos ES enerģētikas komisāra amatā so-so, bet tagad tā ir nozare, kur neviens eņģelis nevarētu pateikt, kas tur izdevies vai neizdevies.

Pie tam, kas gan gribētu šķirties no ES algas un nākt vadīt valdību, kur alga mazāka nekā nekā Jelgavas medniekam Caunem – Vaidere, Labucka, Ludboržs?

Vai nu idejas cilvēks, vai kāds no vecās AŠ2/hūtes mafijas vai kāda Kremļa/čekas projekta.

+19
-3
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > jessdrthomas 01.12.2013. 13.53

    ———papageno:”(..)

    Pie tam, kas gan gribētu šķirties no ES algas un nākt vadīt valdību,….”
    ============================================================================
    Gribēs?! Ha-ha-ha, kā PAVĒLĒS/liks, tā arī darīs! Der atcerēties kāds smaidīgs Lācīts Dombis pie prezidenta iegāja un, kā pēc stundas pārvērtās!

    http://www.youtube.com/watch?v=icJRnf3h3VQ

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu