ES norāda soļus ASV, lai atjaunotu uzticību pēc spiegošanas skandāla • IR.lv

ES norāda soļus ASV, lai atjaunotu uzticību pēc spiegošanas skandāla

36
Eiropas tieslietu komisāre Vivjena Redinga. Foto: EPA/LETA

Galvenās bažas Eiropai rada ASV izdarītais spiediens uz lielajām ASV kompānijām

Eiropas Savienība (ES) trešdien darījusi zināmus soļus, kas Savienotajām Valstīm jāsper, lai atjaunotu ticību tām pēc vērienīgā spiegošanas skandāla, ko aizsāka bijušā ASV izlūkdienestu līdzstrādnieka Edvarda Snoudena nopludinātā informācija.

“Mūsu pilsoņu, kompāniju un līderu masveida izspiegošana nav pieņemama,” uzsvēra ES tieslietu komisāre Vivjena Redinga, piebilstot, ka tagad izveidojusies iespēja atjaunot uzticību, ko amerikāņi, cerams, izmantos.

Līgumam par ES un ASV datu aizsardzību, pie kā pašreiz tiek strādāts, “jādod Eiropas pilsoņiem konkrētas un realizējamas tiesības”, sevišķi tiesības uz kompensāciju ASV gadījumā, ja personas dati tiek apstrādāti šajā valstī, norādīts Redingas paziņojumā.

Tai pat laikā ES iekšlietu komisāre Sesīlija Malmstrēma bija apmierināta ar to, ka atsevišķas ES un ASV vienošanās par datu apmaiņu par aviosatiksmes pasažieriem un finanšu pārvedumiem darbojas kārtīgi, vēsta LETA/AFP.

Galvenās bažas Eiropai rada ASV izdarītais spiediens uz lielajām ASV kompānijām, lai panāktu, ka tās nodod personas datus, tai skaitā ES pilsoņu datus, izlūkdienestiem, pamatojoties uz nacionālās drošības apsvērumiem.

Līdz šim Briselei un Vašingtonai bija izdevies nogludināt savas domstarpības ar 2001.gadā panākto vienošanos “Safe Harbor”, kuras mērķis ir harmonizēt atšķirības starp ES un ASV privātuma un datu aizsardzības likumiem.

ES personas datu aizsardzība tiek uzskatīta par pilsoņa pamata tiesībām un šo datu izmantošana komerciāliem nolūkiem tiek stingri kontrolēta.

Redinga norādīja, ka “Safe Harbor” vienošanos nepieciešams pastiprināt, nosakot 2014.gada vidu par termiņu, līdz kuram ar Vašingtonu jāvienojas par izmaiņām.

Starp 13 ierosinātajām izmaiņām Redinga iekļāvusi nosacījumu, ka ASV uzņēmumiem jādara zināms apmērs, kādā ASV varasiestādēm ir tiesības iegūt un apstrādāt personas datus, ko kompānijas var būt savākušas.

Arī atsaukšanās uz nacionālo drošību, kas bieži izmantota, lai iegūtu piekļuvi šādiem datiem, jāliek lietā tikai tad, ja tas ir strikti nepieciešams, uzskata komisāre.

Viņa pauda pārliecību, ka ES jāpabeidz reformēt savas tiesību normas, kas regulē datu aizsardzību, un aktīvi jādarbojas, lai gādātu, ka ASV prezidenta Baraka Obamas solītās reformas tiek īstenotas un “nes labumu arī ES pilsoņiem”.

 

Komentāri (36)

janis17 28.11.2013. 12.22

It kā ASV vien izlūkotu! Nu iesaku vārdus ASV aizstāt ar vārdiem ASV, krievija, Norvēģija, Lielbritānija, Irāna, Izraēla, Šveice, Ēģipte, Ķīna, Indija, Japāna, Brazīlija, abas Korejas, visas citas valstis, kurām ir izlūkdienesti un starptautiskas kompānijas…

+2
-1
Atbildēt

4

    inta_s > janis17 28.11.2013. 14.54

    Nu un kurš vēl izspiego visus savus pilsoņus kā to veic ASV režīms?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    inta_s > janis17 28.11.2013. 13.36

    ASV režīms ir vienīgais kas izspiego visus savus pilsoņus – pārkāpjot to pamat tiesības uz privātumu.

    NSA – The only part of the government that listens

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 28.11.2013. 14.26

    ASV režīms ir vienīgais kas izspiego
    —————–
    Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha……

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta > janis17 29.11.2013. 00.03

    Viedoklis_lv
    Tiešām, kā tu izspiegosi krievus, kas sēž bez telefona, interneta un elektrības, piedevām, kad 90% FSB naudas Puķina draudziņi nozog?
    Režīms, ir tur, kur pidars un sadists, jau 14 gadus pie varas un taisās valdīt mūžīgi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 28.11.2013. 10.09

Nu tak patrieciet tās amerikāņu kompānijas, ja viņas tik sliktas!
Un būs jums сплошной путинский Газпром (Putina Gazproms no vienas vietas) :D

+2
-2
Atbildēt

1

    Vineta > Kaspars Špūle 28.11.2013. 10.36

    fretka
    Nelaime tāda, ka daudzi ES valstu līderi nostājušies rindā uz miljonu vērtiem amatiem Puķina firmās, kā štazi informatoram, Šrēderam(skat: Kalvītis)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu