VUGD sēro par trim bojāgājušajiem glābējiem • IR.lv

VUGD sēro par trim bojāgājušajiem glābējiem

82
Foto: VUGD

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atklāj bojāgājušo kolēģu vārdus

VUGD šodien publiskojis Zolitūdes lielveikala drupās bojāgājušo ugunsdzēsēju vārdus un izsaka visdziļāko līdzjūtību kolēģu tuviniekiem. Cenšoties glābt zem lielveikala sabrukušā jumta iesprostotos cilvēkus, bojā gājuši trīs VUGD darbinieki – Rīgas reģiona pārvaldes 5.daļas komandieris kapteinis Vilnis Šteinītis, Rīgas reģiona pārvaldes 1.daļas inspektors dežurants (vada komandieris) virsleitnants Edgars Reinfelds un Rīgas reģiona pārvaldes 1.daļas ugunsdzēsējs glābējs kaprālis Sergejs Ižiks.

Virsleitnants Edgars Reinfelds, dzimis 1988.gada 12.maijā, strādājis VUGD kopš 2007.gada 4.jūlija. Edgars uzsāka dienestu kā Rīgas pilsētas pārvaldes Latgales priekšpilsētas brigādes Dežūrdaļas ugunsdzēsējs glābējs. 2010.gadā absolvējis Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžu, kopš 2010. gada 13. augusta ieņēma Rīgas reģiona pārvaldes 1.daļas inspektora dežuranta (vada komandiera) amatu. Par dienesta pienākumu pildīšanu apbalvots vienu reizi.

Kapteinis Vilis Šteinītis dzimis 1977.gada 3.aprīlī, uzsāka dienesta gaitu 1999.gada 25.janvārī kā Rīgas rajona brigādes Saulkrastu daļas ugunsdzēsējs. Kopš 2009.gada 1.jūnija Vilnis bija Rīgas reģiona pārvaldes 5.daļas komandieris. Par savu dienesta pienākumu izcilu pildīšanu ir apbalvots desmit reizes.

Kaprālis Sergejs Ižiks dzimis 1969.gada 24.maijā, uzsāka dienesta gaitas VUGD 1999.gada 15.septembrī. Gandrīz desmit gadus Sergejs bija Rīgas reģiona pārvaldes Latgales priekšpilsētas brigādes Dežūrdaļas ugunsdzēsējs glābējs, bet kopš 2009.gada 1.jūnija bija Rīgas reģiona pārvaldes 1.daļas ugunsdzēsējs glābējs. Par savu dienesta pienākumu pildīšanu apbalvots četras reizes.

Vienu no traģēdijā bojā gājušajiem uzgunsdzēsējiem – Vilni Šteinīti žurnāls “Ir” intervēja 2011.gada novembrī, kad viņš iesaistījās lielās vētras seku likvidēšanā un piedalījās “Spēlmaņu nakts” ceremonijā, godinot laureātus.

Šodien, pieminot bojāgājušo glābēju, vēlreiz publicējam žurnālistes Andas Burves Rozītes rakstu par viņu.

Katru gadu esam pieredzējuši vētras novembrī. Iepriekš pat ir bijušas stingrākas, varbūt ne tieši Rīgā, bet Kurzemē, un visus mežus aplauza,» lietišķi stāsta glābējs. Ne tikai 14 vīru brigādes vadītājs, bet pats arī naktīs dežurē, brauc izsaukumos. 

 

Vētras Latvijā nav bīstamākais glābēju darba aspekts, par tām daudz trakāki un regulārāki ir ugunsgrēki, arī avārijas. Tomēr Šteinītis atzīst, ka diennakti pēc vētras glābējiem bijis ko rauties – Rīgas iekšpagalmos daudz koku, pilsētā – daudz parku. Koki un lielāki zari krituši uz māju jumtiem, mašīnām, elektrības vadiem. Šur tur norauti jumti, reklāmas plakāti. Pēc vētras nakts Šteinīša brigāde saņēma astoņus izsaukumus. Par laimi, nebija cietuši cilvēki. 

Naktsmaiņu darbā cilvēki satuvinās, «tas nav tikai darbs, ja ceturtdaļu dzīves pavadi kopā ar šiem cilvēkiem», atzīst Vilnis Šteinītis. «Čaļi kopā brauc uz sporta spēlēm, peintbolu uzspēlē. Darbā mikroklimats ir O.K.» Kā kinodīvām mirdzošas rotas, tā glābējiem darbavietā – kausi par uzvarām sporta spēlēs, diplomi. Šteinītis ugunsdzēsēja darbā nokļuva nejauši. Bija diplomēts daiļdārznieks, bet vasarā pirms 13 gadiem nolēma pastrādāt citā jomā – glābšanas darbos. «Man bija 21 gads, un domāju, ka varu sasniegt kaut ko vairāk. Pabeidzu Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžu, tad Rīgas Tehnisko universitāti.» Izglītība deva iespēju kļūt par vadītāju. 

Pieticīgajās biroja telpās brigādes komandierim uz krēsla rūpīgi salocīta parādes forma. Mugurā, nakts dežūru sākot, ikdienas tērps ar uzplečiem. Atlaisties treniņtērpā nedrīkst, jāievēro noteikumi. Vienīgi, ja nogurst kājas, drīkst novilkt kurpes – līdz nākamajam izsaukumam. Vislielākais stress glābēju darbā ir saistīts ar cilvēkiem – ja ir cietušie, jāspēj norobežoties no emocijām, lai ātri un precīzi izdarītu savu darbu. 

Gadās arī komiskas situācijas. Reiz glābēji saņēmuši izsaukumu no kāda, kurš pārēdies burkānus un sūdzējies par aizcietējumu. «Tad gan teicām, ka ar mūsu darba instrumentiem tur neko nevar līdzēt, un pāradresējām izsaukumu mediķiem.»

Komentāri (82)

Andris 22.11.2013. 14.55

Zemu noliecu galvu bojāgājušo glābēju priekšā! Sirsnīga līdzjūtība viņu un pārējo upuru tuviniekiem.
Ir dzīvē reizes, kad trūkst vārdu.

+13
0
Atbildēt

0

Tamāra Nolmane 22.11.2013. 14.38

Ločmelim āža kāja izspruka.. Diez cik reizes vairāk zili baltais duets Ameriks un Ušakovs saņem. Ušaks ugunsdzēsēju gada algu notriec vienā braucienā uz Kanārijām.

+15
-6
Atbildēt

0

Ieva Leinerte 22.11.2013. 16.06

“Locmelis Noželojams teksts. Berta, tu neizmantoji iespeju pakluset. Savu dzivniecisko naidu pret Ušakovu vismaz komentaros pie ŠADAS zinas vareji paturet pie sevis.”
“Locmelis VUGD ir valsts, nevis pašvaldibas kantoris. Tu pat to nezini? Dzivnieciskais naids pret Ušakova k-gu atnemis pedejas spriestspejas?”

Tevi atlaidis no tava PR darba, jo tu esi online PR profaans. Tu taisi Ushakovam sliktu publicity jo tu to baro Google ar vardu salikumu Dzivnieciskais naids un Ušakovs. Ja tu ta turpinasi, tad google vares rakstit dzivnieciskais naids un preti sanemsi rakstus par ushakovu. Un tagad paprasi sev vai ushakovam vajag tavus laacha pakalpojumus?

+9
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu