Rasmusens: "Steadfast Jazz 2013" nav reakcija uz Krievijas mācībām "Zapad" • IR.lv

Rasmusens: “Steadfast Jazz 2013” nav reakcija uz Krievijas mācībām “Zapad”

19
Valsts prezidents Andris Bērziņš (no labās) pasniedz NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam Triju Zvaigžņu ordeņa I šķiras Atzinības krustu tikšanās laikā Melngalvju namā. Foto: Ieva Čīka, LETA

Baltijas valstu prezidenti apmeklē NATO militārās mācības

Patlaban Baltijas valstīs un Polijā notiekošās NATO mācības “Steadfast Jazz 2013” nav reakcija uz nesen notikušajām Baltkrievijas un Krievijas militārajām mācībām “Zapad”, trešdien Ādažos uzsvēra NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Viņš skaidroja, ka šīs mācības plānotas savlaicīgi un to mērķis ir pārbaudīt reaģēšanas gatavību un attīstību. “Mācības ir signāls, ka esam gatavi aizsargāt savas dalībvalstis,” sacīja Rasmusens. “Steadfast Jazz 2013” nav signāls nevienai konkrētai valstij, bet gan ir signāls jebkurai valstij, kas varētu apdraudēt NATO dalībvalstis, atzina Rasmusens, uzsverot, ka šīm mācībām nevajadzētu radīt bažas Krievijā.

Arī Baltijas valstu prezidenti Andris Bērziņš, Daļa Grībauskaite un Tomass Hendriks Ilvess uzsvēra, ka šīs mācības ir savlaicīgi plānots pasākums, ziņo LETA.

Igaunijas prezidents Ilvess sacīja, ka pat ja tiek raidīts signāls, tas tiek raidīts NATO valstu iedzīvotājiem, ka NATO ir nopietna organizācija. Viņš piebilda, ka “Steadfast Jazz 2013” bija plānots iepriekš, kaut arī, protams, šīs mācības var izmantot propagandas mērķiem. “Šīs mācības ir vērstas uz aizsardzību,” teica Ilvess.

Kā sacīja Rasmusens, NATO reaģēšanas spēki ir galvenais avangards, kas spēj savlaicīgi novērst draudus. Viņš norādīja, ka šīs mācības ir saistītas ar kopīgi veidotu nākotni, proti, dažādu valstu bruņotie spēki strādā kopā bez aizķeršanās. Šāda veida mācības jau vairākas reizes rīkotas agrāk. Šoreiz Baltijas valstis un Polija tās piedāvāja rīkot Baltijas reģionā.

Rasmusens arī atgādināja, ka 2015.gadā šādas mācības notiks Eiropas dienvidos – Itālijā, Spānijā un Portugālē. “Mācības var notikt jebkurā dalībvalstī,” piebilda Rasmusens.

Preses konferencē NATO ģenerālsekretārs atgādināja par to, ka dalībvalstīm nepieciešams tāds aizsardzības budžets, kas būtu pietiekams, lai NATO uzturētu drošību. Viņš pauda gandarījumu, ka Igaunija aizsardzībai sasniegusi 2% no iekšzemes kopprodukta. Arī Latvijā un Lietuvā ir pausta apņemšanās tikt līdz 2%.

Rasmusens un Baltijas valstu prezidenti trešdien apmeklēja NATO un partnervalstu mācības “Steadfast Jazz 2013”, kas līdz 9.novembrim norisināsies Ādažu bāzē.

Mācības, kurās piedalās teju visas NATO dalībvalstis, kā arī partnervalstis – Somija, Zviedrija un Ukraina – norisinās Baltijas valstīs un Polijā. Latvija, kurā atrodas NATO Reaģēšanas spēku vadības štābs, būs galvenā komandvadības mācību norises vieta, savukārt Polijā norisināsies lauka vingrinājums. Ādažu bāzē ieradušies apmēram 400 karavīru no Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā.

Mācību “Steadfast Jazz” mērķis ir apmācīt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēkus – augstas gatavības un tehnoloģiski attīstītus daudznacionālus spēkus, kurus veido sauszemes, gaisa, jūras un speciālo operāciju spēki. NATO Reaģēšanas spēkiem ir jāspēj reaģēt jebkuru krīžu gadījumos jebkuros apstākļos, tāpēc ir nepieciešams regulāri pārbaudīt to gatavību. Mācībām noslēdzoties, Apvienoto spēku pavēlniecības štābs Brunsumā būs oficiāli sertificēts 2014.gadā vadīt apvienotās NATO operācijas.

Vienlaicīgi ar mācībām “Steadfast Jazz 2013” Latvijā, Lietuvā un Igaunijā norisinās arī uzņemošās valsts atbalsta mācības “Baltic Host 2013”. Tās ir štāba mācības, kuru mērķis ir pilnveidot Baltijas valstu aizsardzības nozares un civilo institūciju sadarbību, uzņemot sabiedroto spēkus. Kopš 2009.gada mācības norisinās katru gadu, un pēc rotācijas principa tās vada kāda no Baltijas valstīm. Šogad mācību vadošā valsts ir Latvija.

Abu mācību norisē no Latvijas ir iesaistīti ap 500 dalībnieku. Komandvadības mācībās piedalīsies vairāk nekā 140 Latvijas bruņoto spēku karavīri, kā arī Aizsardzības ministrijas un civilo institūciju pārstāvji, savukārt 33 Nacionālo bruņoto spēku Izlūkošanas rotas karavīri piedalīsies mācību lauka vingrinājumā Polijā, Dravsko Pomorskie mācību poligonā. Ap 300 karavīru būs iesaistīti ar mācību uzņemšanu Latvijā saistīto jautājumu risināšanā.

Kopumā mācībās piedalās ap 6000 dalībnieku no 20 valstīm.

Militāro mācību “Steadfast Jazz 2013” laikā Baltijas valstīs strauji pieaudzis kiberuzbrukumu mēģinājumu skaits. Aizsardzības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka pret Latviju un pārējām Baltijas valstīm ticis vērsts kiberuzbrukums, kura laikā vizuāli tiek izmainīts mājaslapu izskats.

 

Komentāri (19)

janis17 06.11.2013. 18.36

Ļoti labi, ka ločMELIS te darbojas, demonstrējot vidējā krieva, ušakovista/puķinista patieso viepli.

+10
-2
Atbildēt

4

    Inese > janis17 06.11.2013. 18.37

    Ahahahaha, cik gan tu esi stulbs ))) Es neesmu krievs ;)

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Vineta > janis17 06.11.2013. 23.30

    Fikseris
    Staļins protams bija krievs, pac zvēriskākais savas sugas īpatnis un linux arī ir krievs.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Nika > janis17 06.11.2013. 18.54

    Stalins ari nebija krievs. Nu un? Imperijai nav tautibas.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > janis17 06.11.2013. 19.03

    Ločmelis. Sovaks, kāds vēl krievs.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

Nika 07.11.2013. 01.35

NATO eksistē lai sargātu civilizēto pasauli no tā zooparka aiz austrumu robežas, kur mērkaķi skraida apkārt ar granātām rokās. Paldies NATO.

+5
0
Atbildēt

0

Edzs 06.11.2013. 23.05

“…Baltijas valstu prezidenti Andris Bērziņš, Daļa Grībauskaite un Tomass Hendriks Ilvess uzsvēra, ka šīs mācības ir savlaicīgi plānots pasākums,..”
~~~~~~~~~~~
nu ja, – citādi Bērziņš to neatbalstītu.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu