Mursi Ēģiptes tiesnesim: Es esmu prezidents (papild.) • IR.lv

Mursi Ēģiptes tiesnesim: Es esmu prezidents (papild.)

24
Muhameds Mursi saviem atbalstītājiem tiesas pirmajā dienā no plakāta rāda savu simbolu - četru pirkstu kombināciju. Foto: EPA/LETA

Tiesas prāva sākas ar incidentu – Mursi atsakās valkāt cietumnieka apģērbu

Ēģiptē pirmdien sākusies tiesas prāva pret gāzto prezidentu Muhamedu Mursi un vēl 14 cilvēkiem, kuri apsūdzēti par “kūdīšanu uz slepkavību” par 2012.gada decembrī pie prezidenta pils notikušajām asiņainajām Mursi atbalstītāju un pretinieku sadursmēm. Pēc Mursi protestiem tā pārcelta uz 8.janvāri, vēsta mediji.

Mursi tiesā pieprasījis atzīt viņu par likumīgo Ēģiptes prezidentu un norādījis, ka tiesā atrodas piespiedu kārtā, ziņo mediji. Viņš arī vairākkārt tiesā izkliedzis opozīcijā populāro saukli ar aicinājumu gāzt militāristu varu.

Kopš 3.jūlija apvērsuma armija gāzto prezidentu tur apcietinājumā. Oficiāli Mursi ieslodzījuma vieta netiek izpausta, bet atbilstoši mediju ziņām gāztais prezidents atrodas Toras cietumā – netālu no policijas akadēmijas, kur notiks viņa tiesāšana, ziņo LETA/AFP.

Akadēmijā, kur tiesās arī ilggadējo autoritāro prezidentu Hosni Mubaraku, Mursi tika nogādātās ar helikopteru, informēja Kairas Drošības dienesta vadītājs. Ja Mursi tiks atzīts par vainīgu viņam izvirzītajās apsūdzībās, viņam var tikt piespriests mūža ieslodzījums vai pat nāvessods.

Savukārt tiesas prāva pirmdien sākusies ar incidentu – Mursi tiesā atteicies valkāt cietumnieka apģērbu, kur ieradies, tērpies uzvalkā. Tiesnesis pārtraucis tiesas sēdi, pieprasot Mursi pārģērbties cietumnieka formas tērpā, ziņo “Al Arabiya”.

Saskaņā ar Ēģiptē valdošajiem likumiem, cilvēku, kuram draud nāvessods, ietērpj sarkanajā cietumnieka tērpā. Recidīvisti un iepriekš cietumsodu izcietušie ieslodzījuma vietā valkā oranžus tērpus, bet apsūdzētajiem, kuri tiesas priekšā stājas pirmoreiz, jāvalkā balti tērpi.

Tieši tādos tērpos tiesas priekšā stājās bijušie Hosni Mubaraka režīma funkcionāri, kurus tiesāja 2012.gadā. Pats eksprezidents, kas Ēģipti vadīja 30 gadus, tikai reizi tiesā ieradās, ģērbies atbilstoši cietuma noteikumiem. Pārējo laiku tiesa Mubarakam atļāva ģērbies treniņtērpā vai civilā apģērbā.

Ieradušies tiesas zālē pirmdien, Mursi atbalstītājii – apsūdzētie sākuši izkliegt protestus pret tiesnešiem, tā traucējot tiesas sēdi. Savukārt Mursi dēls sociālajā tīklā Twitter ieraksrtījis, ka “tieši Mubaraks ir tas, kurš šodien tiesā viņa tēvu”.

Mursi atbalstītāji pagājušajā nedēļā paziņoja, ka gāztais prezidents neatzīst tiesu, kas izskatīs viņam izvirzītās apsūdzības, un ir aicinājuši rīkot demonstrācijas Mursi atbalstam.

Gatavojoties Mursi tiesas prāvai, Ēģiptē pastiprināti drošības pasākumi, piesaistīti 20 000 policistu, un varasiestādes apgalvo, ka ir gatavas tikt galā ar jebkuru vardarbības uzliesmojumu.

Jau vēstīts, ka pēc 3.jūlija armijas apvērsuma, kurā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais Ēģiptes prezidents Mursi, valsts varas struktūras izvērsušas plašas represijas pret Mursi pārstāvēto Musulmaņu brālību.

Arestēti aptuveni 2000 brālības biedru, arī visa organizācijas vadība. Aptuveni tūkstotis brālības biedru nogalināti, drošības struktūrām apspiežot apvērsuma pretinieku protestus.

Pagājušajā mēnesī tiesa lika apturēt Musulmaņu brālības darbību un arestēt visus tās aktīvus.

2011.-2012.gada parlamenta vēlēšanās lielāko balsu skaitu un teju pusi vietu parlamenta apakšnamā saņēma Musulmaņu brālības politiskā spārna Brīvības un taisnīguma partijas vadītais bloks. Tiesa vēlēšanas vēlāk atzina par “antikonstitucionālām”, un parlaments tika izformēts.

Pagaidu valdība 14.augustā visā Ēģiptē izsludināja ārkārtas stāvokli. Sākotnēji tas tika izsludināts “uz mēnesi”, tomēr 12.septembrī ārkārtas stāvoklis tika pagarināts vēl uz diviem mēnešiem, ņemot vērā “attīstību un drošības situāciju valstī”.

 

Komentāri (24)

ligakalnina 04.11.2013. 12.40

Un Obama nosodīja “antidemokrātisku apvērsumu” Ēģiptē, kad to Mursi nogāza, un ieviesa sankcijas – aizliedza ieroču piegādi, kaut, taisni Mursi straujos tempos sāka likvidēt visas demokrātiskās brīvības.
Toties Krievija patreiz stipri satuvinās ar Ēģipti, Putins taisās to apmeklēt, un, acīmredzot, ieņems amerikāņu vietu.
Izcila Obamas administrācijas politika, tāpat, kā lībija, kur Obama saņēma brīdinājumus par gaidāmām nekārtībām un uzbruku vēstniecībai, kur nogalināja sūtni, un vēlāk meloja, ka neko nav zinājis, tie ir “stihiski nemieri”, t.i. mats matā atkārtoja islama radsikāļu versiju.

+1
0
Atbildēt

1

    aivarstraidass > ligakalnina 29.12.2013. 01.42

    >>> kaut, taisni Mursi straujos tempos sāka likvidēt visas demokrātiskās brīvības.

    ======

    Mursi tieši visur balstījās uz nelielu bet diezgan drošu skaitlisko pārsvaru – viņam nebija nekādas vajadzības “likvidēt demokrātiskās brīvības”, jo viņš pats (atšķirībā no pašreizējā režīma) bija ievēlēts relatīvi godīgās vēlēšanās. Cits stāsts ir par to, ka viņš visu provinču priekšgalā gribēja salikt savus atbalstītājus (veicināt korupciju un nepotismu) – bet to pašu dara arī pašreizējie Ēģiptes valdītāji.

    Tas, kas pašreiz notiek Ēģiptē, ir tuvredzīgu militāristu (un tikpat tuvredzīgu un bez vadības palikušu Musulmaņu brālības piekritēju) izraisīts neprāts. Laikā, kad Mursi bija prezidents, es divreiz pa nedēļai ciemojos Ēģiptē – bija klientu apmācības par IT produktiem. Cilvēki, kuri šos produktus mācījās lietot, skatījās uz nākotni ar zināmām cerībām. Kairā varēju staigāt apkārt kājām (kaut arī satiksmes intensitātes un luksoforu neesamības dēļ tas bija drusku apgrūtinoši). Gāju uz kristiešu (koptu) baznīcām, braucu ar metro – nebija nekādu bažu par drošību.

    Šobrīd, kad pie varas ir it kā “sekulārie” armijnieki, mans darba devējs mani uz Kairu visdrīzāk nesūtīs – masu nekārtību riska dēļ. Armijnieki nav sapratuši vienkāršu lietu – kamēr Mursi un citi Musulmaņu brālības līderi ir brīvībā – no viņiem var prasīt, lai viņi saviem sekotājiem liek ievērot kaut vai elementāru kārtību. Tagad, kad visi atbildīgie ļaudis ir arestēti – brīvībā ir palikuši jaunieši-bezdarbnieki. Viņus visus cietumā sabāzt nav iespējams, jo neviens nevar pabarot tik daudz cilvēku. Šādi neviena nevadīti un neapmierināti cilvēki, neatkarīgi no savas politiskās ievirzes un reliģiskās pārliecības, var sataisīt tikai lielas ziepes.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu