Dzīve (ne) kā kino • IR.lv

Dzīve (ne) kā kino

3
Havaju salās sadraudzējušies, viņi turpina draudzēties arī Rīgā. Pirmajā rindā no kreisās — Kalvis un Rihards, otrajā — Laura, Ārija un dokumentālo stāstu autore Betija. Zanes pagaidām viņu vidū nav, jo viņa Havaju salās pieņēma piedāvājumu gadu strādāt Londonā.
Gunita Nagle

Vienas studentes mamma pārdeva lopus, otrs visu ziemu tīrīja ielas, trešais spēlēja pokeru, lai iegūtu naudu braucienam uz Havaju salām. Par to, kā pieci Latvijas studenti piepildīja savus sapņus vienā no skaistākajām pasaules vietām, topošā žurnāliste Betija Turlaja ir izveidojusi raidījumu sēriju Saules izaicinātie. Livin’ Aloha*, ko novembrī sāks rādīt LTV

Viņi domāja, ka dzīve Havaju salās ir kā kino, kā mūsu TV kanālos skatāmajos seriālos, kur dramatiski notikumi norisinās uz galvu reibinošu, mūžzaļu kalnu un šalkojoša okeāna fona. Bet bija vēl labāk, apgalvo Rihards Selga, Ārija Kļaviņa, Laura Bleive, Kalvis Klaiše un Betija Turlaja. Katram no viņiem aizvadītās vasaras darba pieredze vienā no dārgākajām ASV pilsētām Honolulu bija kā spīta, spēju un izturības pārbaude, no kuras viņi visi atgriezās ar uzvarētāja sajūtu. 

Īpaši liels gandarījums ir žurnālistikas studentei Betijai, kura studentu programmā Work&Travel ASV pavadīja divas iepriekšējās vasaras un šovasar Havaju salās atgriezās, lai dokumentētu vienaudžu pieredzi. Tikai Amerikā atklājusi, ka nav solītā atbalsta raidījuma veidošanai, viņa neapjuka – pati nopirka kameru, filmēja, intervēja, montēja un izveidoja astoņu dokumentālo raidījumu sēriju par to, kā Zane, Laura, Rihards, Kalvis un Ārija meklēja darbu un dzīvesvietu, kā strādāja, iepirkās, ko ēda un kā atpūtās Havaju salās.

Mamma, kas pārdeva govi

Atklāti runājot, ieraugot programmas Work&Travel USA izmaksas, vairākums latviešu studentu tikai noelšas – lai aizbrauktu uz Havaju salām strādāt, jārēķinās ar vismaz 3000 ASV dolāriem jeb aptuveni 1770 latiem, kas nepieciešami ASV vīzas iegūšanai, veselības apdrošināšanai, lidmašīnas biļetei un pirmā mēneša uzturēšanās izdevumu segšanai. Jābūt vai nu turīgu vecāku atvasei, vai ar lielu apņēmību, lai pieteiktos šai programmai. Tādēļ, uzzinot, ka studentes Zanes Zvirgzdiņas mamma gatava pārdot govi un sivēnus, lai meita tiktu pastrādāt Havaju salās, Betija nodomāja: «Es gribu par šo meiteni uzzināt kaut ko vairāk!» Tā žurnālistikas studentei radās ideja veidot raidījumu par baltiešu jauniešiem, kas vasaras brīvdienās strādā ASV. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu