Igaunijas pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu Centra partijai (papild.) • IR.lv

Igaunijas pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu Centra partijai (papild.)

25
Igaunijas Centra partijas līderis un līdzšinējais Tallinas mērs Edgars Savisārs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Kasparovs: Putina garās rokas aizsniegušās līdz Igaunijas vēlēšanām

Svētdien notikušajās Igaunijas pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu valstī kopumā saņēmusi Centra partija, par kuru nobalsojuši 31,9% vēlētāju, ziņo LETA/ERR.

Otrajā vietā ierindojusies “Tēvzemes un “ResPublica” apvienība” (IRL) ar 17,2% balsu, trešajā reformisti ar 13,7%, bet ceturtajā sociāldemokrāti ar 12,5% balsu.

Tallinā balsu vairāku – 115 074 balsis jeb 52,6% – saņēmusi Centra partija ar tās līderi un Tallinas pašreizējo mēru Edgaru Savisāru. Šāds rezultāts partijai dod 79 mandātus pilsētas domē. Otrajā vietā Tallinā palikusi partiju apvienība IRL ar 41 900 balsīm jeb 19,1%, kas dod 16 mandātus. Trešie ir reformisti ar 23 163 balsīm jeb 10,5%, kas dod deviņus mandātus, vēsta „Postimees.ee”.

Tallinas domē vēl iekļuvuši sociāldemokrāti ar 21 694 balsīm jeb 9,9%, kas partijai dod astoņus mandātus.

Savienība “Tallinas brīvais pilsonis” saņēmusi 4,01% balsu un pašvaldībā nav iekļuvusi.

Savisārs Centra partijas uzvaru Igaunijas pašvaldību vēlēšanās uzskata par vēsturisku. „Mēs uzvarējām, uzvarējām visā Igaunijā. Mēs Igaunijā saņēmām 32% balsu, kas nozīmē, ka katrs trešais cilvēks Igaunijā un katrs otrais Tallinā izvēlējās Centra partiju,” savā runā teica Savisārs. Viņš arī uzsvēra, ka par Savisāru nodotas 39 932 balsu, kas ir vairāk nekā iepriekšējā reizē. „Mēs nevis vienkārši uzvarējām, bet iegājām vēsturē,” teica Tallinas mērs, kurš arī Rīgā plašāk pazīstams ar savu bezmaksas transporta ideju un tās īstenošanu dzīvē.

Savisārs nosaucis arī Centra partijas gūtās uzvaras iemeslus: „Trīs vienkāršas lietas: mēs runājām tikai par izdzīvošanu, emigrāciju un algām.”

Tallinas mērs piebilda, ka vēlēšanu diena esot bijusi kā referendums: „Tautas lēmums bija vienprātīgs „jā” Centra partijas politikai Tallinā un visā Igaunijā.”

Svētdienas vakarā, pēc provizoriskiem elektroniskās balsošanas rezultātiem, bija zināms, ka Igaunijas galvaspilsētā Tallinā pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu saņēmis „Tēvzemes” un “ResPublica” apvienības” (IRL) kandidāts uz Tallinas mēra krēslu Ēriks Nīless Kross, otrajā vietā atstājot līdzšinējo pilsētas galvu Edgaru Savisāru no Centra partijas, ziņoja „Postimees.ee“. Arī abu labējo partiju apvienība apsteigusi politiskos konkurentus, Tallinā saņemot 35,7% balsu.

Savukārt Reformu partija, pēc provizoriskiem rezultātiem, Tallinā saņēmusi 21,8% balsu, sociāldemokrāti – 16,56%, Centra partija – 13,1% balsu.

Igaunijā svētdien notika pašvaldību vēlēšanas, kurās vēlētājiem visā valstī bija jāizraugās 215 municipālo padomju locekļi. Pirms vēlēšanām veiktās aptaujas liecināja, ka vislielāko balsu skaitu vēlēšanās varētu iegūt Centra partija, par kuru visas Igaunijas mērogā gatavojas balsot trešdaļa balsstiesīgo, bet Tallinā – puse respondentu, ziņo LETA.

Kopumā uz municipālo padomju deputātu vietām pretendēja gandrīz 15 000 kandidātu. Vairums no viņiem pārstāv četras lielākās Igaunijas partijas – Reformu partiju, Tēvzemes un “ResPublica” apvienību (IRL), sociāldemokrātus un Centra partiju. Turklāt vēlēšanās startēja 292 pilsoņu apvienības un 102 neatkarīgie kandidāti.

Tikmēr pasaules šaha čempions un Krievijas opozīcijas politiķis Garijs Kasparovs paziņojis, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar Interpola palīdzību ir iejaucies Igaunijā svētdien notiekošajās vēlēšanās, lai palīdzētu uzvarēt prokremliski noskaņotam politiķim.

“Sestdien Putina garās rokas ir sasniegušas vēlēšanas kaimiņos Igaunijā ar jauna sabiedrotā – Interpola – palīdzību,” raksta Kasparovs. Viņš atgādināja, ka “Tēvzemes” un “ResPublica” apvienības” (IRL) kandidāts uz Tallinas mēra krēslu Ēriks Nīless Kross, jau agrāk izpelnījies Kremļa apsūdzības. “Tagad Interpols vienu dienu līdz svētdienas vēlēšanām ir publicējis VDK melīgās apsūdzības, kas ir klajš mēģinājums iejaukties priekšvēlēšanu cīņā, kur spēki ir vienlīdzīgi,” skaidroja Kasparovs. Krosa oponents ir Kremļa marionete un Interpola publikāciju ir izmantojis, lai uzbruktu Krosa koalīcijai, norādīja opozicionārs.

Interpols piektdien savā mājas lapā publicēja paziņojumu, ka Kross tiek izsludināts meklēšanā saistībā ar apsūdzībām pirātismā.

Daudzi Igaunijas politiķi, arī Eiropas Parlamenta deputāte Kristīne Ojulande un pats Kross, uzskata, ka aiz Interpola lēmuma stāv Krievija. Kross ir otrs populārākais Tallinas mēra amata kandidāts aiz pašreizējā pilsētas galvas Edgara Savisāra.

2009.gada 24.jūlijā Baltijas jūrā Zviedrijas piekrastē pirāti ieņēma kuģi “Arctic Sea”, kurš zem Maltas karoga kuģoja no Somijas uz Alžīriju. Krievija uzskata, ka Kross ir šī uzbrukuma pasūtītājs.

(papildināta ar jaunākajiem rezultātiem)

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu