Nākamā pietura: Šķirotava • IR.lv

Nākamā pietura: Šķirotava

8
Nepilsoņa pase. Foto: Evija Trifanova, LETA

Rīgas domes lēmums šķirot sabiedriskā transporta pasažierus rīdziniekos un iebraucējos, pēdējiem liekot maksāt divreiz dārgāk, aktualizējis jautājumu par galvaspilsētas pienākumiem, sastrēgumiem un deklarēšanās sistēmas caurumiem. Saeima sola iejaukties ar jaunu likumu, tikmēr Rīgas mērs Nils Ušakovs neatmet cerības uz jaunu miljonu pieplūdi caurajā pilsētas budžetā

Nav pagājušas vēl pat divas nedēļas, kopš Rīgas dome nolēma galvaspilsētas sabiedriskā transporta pasažierus dalīt divās daļās – rīdziniekos un pārējos. Domes vadītājs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) neslēpj, ka mērķis ir panākt, lai transporta atlaide pievilinātu Rīgā deklarēties vismaz 10 tūkstošus iedzīvotāju, kuri ikdienā strādā galvaspilsētā, taču oficiāli skaitās citu pašvaldību iedzīvotāji un savu ienākumu nodokli maksā to kasē. Rīdzinieki saņems atlaidi, bet visiem, kas nebūs deklarējušies Rīgā, brauciens izmaksās divreiz dārgāk. Tā Rīga cer tuvāko divu gadu laikā vairot savus ienākumus par 30 miljoniem latu.

Pēc domes lēmuma iedzīvotāji tiešām ir sadalījušies – tikai nevis rīdziniekos un iebraucējos, bet šīs idejas atbalstītājos un pretiniekos. Līdz 15.oktobrim rīdzinieka kartei, kas dod iespēju braukt sabiedriskajā transportā par puscenu, pieteikušies 2515 cilvēku. Savukārt platformā Manabalss.lv kopš 7.oktobra sākta 10 000 parakstu vākšana, lai atbildīgajam ministram iesniegtu prasību šādu šķirošanu nepieļaut, un līdz otrdienas vakaram iniciatīvu bija atbalstījuši nepilni septiņi tūkstoši cilvēku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu