Jelgavā mirušie cilvēki, iespējams, saindējušies ar tehnisku šķidrumu (papild.) • IR.lv

Jelgavā mirušie cilvēki, iespējams, saindējušies ar tehnisku šķidrumu (papild.)

34
Foto: Edijs Pālens, LETA

Jelgavā vairāki cilvēki nāvējoši saindējas ar nelegālu alkoholu

Jelgavā pagājušajā nedēļā mirušie cilvēki, iespējams, saindējušies ar tehnisku šķidrumu, aģentūrai LETA pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP), kurš pirmdien Jelgavā ticies ar vietējās policijas vadību.

Nelegālā alkohola tirdzniecības vietās jeb tā sauktajās točkās izņemtā dzira ir nodota ekspertīzei, un ministrs cer, ka tās rezultāti būs zināmi drīz.

“Policija lūgs, lai ekspertīze tiek veikta maksimāli ātri un būtu iespējams ātrāk zināt, kas tā par vielu. Aizdomas ir vairāk par tehnisku šķidrumu, kurš ticis ielaists apritē. Ir aptuveni noskaidrota izcelsmes vieta, no kurienes tas varētu būt nācis – acīmredzot vieta, kur tirgo dažādu veidu tehniskus šķidrumus. Izskatās, ka kāda no personām būs pagaidām nezināmu apsvērumu dēļ veikusi darbības, kā rezultātā apritē nonāca šāds šķidrums,” norādīja ministrs.

Kozlovskis teica, ka apritē nonācis neliels daudzums šķidruma un lielākā daļa ir apzināta. Tādējādi policija novērsusi šķidruma lielāka daudzuma nokļūšanu apritē, kam sekas būtu vēl traģiskākas. Policija esot apzinājusi abas točkas, teica ministrs. “Patlaban nav aizdomas, ka nāvējošā dzirda būtu nonākusi ārpus Jelgavas, taču pilnībā izslēgt to nevar. Tā ķēdīte veda tieši uz Jelgavu, bet, protams, pilnīgi drošs par to neesmu,” teica Kozlovskis.

Policija pēc traģēdijas Jelgavā arī pārbaudījusi citas šajā Zemgales pilsētā tai zināmās nelegālā alkohola tirdzniecības vietās. “Es policiju lūdzu turpināt šo monitoringu, lai izņemtā partija neparādītos citviet,” piebilda Kozlovskis.

Ministrs gan nezināja teikt, vai mirušie un cietušie bijuši regulāri točku klienti. Lai arī abas točkas jau iepriekš bija policijas redzeslokā, Kozlovskis pēc tikšanās ar vietējiem likumsargiem nesteidzās par neizdarību mest akmeni policijas dārziņā. Tajā pašā laikā ministrs uzskata, ka Valsts policijai ir jāveic analīze par to, vai izdarīts viss iepējamais saistībā ar šīm divām nelegālās tirdzniecības vietām. Tas, vai jāsāk dienesta pārbaude, jāizlemj VP amatpersonām.

Traģēdija Jelgavā kārtējo reizi apliecina, ka točku apkarošanā ir jādomā uz priekšu – patlaban Saeimā atrodas Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi, kas paredz nekustamā īpašuma īpašnieku atbildību par to, ka netiek veiktas darbības, lai apturētu šādus rūpalus, norādīja ministrs.

Jau ziņots, ka par nelegālā alkohola apriti Jelgavā aizturētas piecas personas, LNT raidījumā “900 sekundes” pirmdien sacīja Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Juris Staļģevics. Visas šīs personas jau agrāk bijušas policijas redzeslokā par nelegāla alkohola tirdzniecību, pārvietošanu, par ko iepriekš sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli.

Staļģevics sacīja, ka četri cilvēki pēc nelegālā alkohola lietošanas ir miruši, trīs ar smagu saindēšanos ievietoti Jelgavas slimnīcā.

Izmeklēšanā pārbaudītas vairākas nelegālā alkohola tirdzniecības vietas, no tām divās konstatēts alkohols, ar kādu saindējušies un miruši cilvēki. Nelegālais alkohols nodots ekspertīzei.

Policijā sākts kriminālprocess par nelikumīgu alkoholisko dzērienu realizāciju, ja ir iestājušās smagas sekas.

Kā ziņots, Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece apstiprināja, ka sestdien, 12.oktobrī, reģistrēti četri nāves gadījumi, kuru cēlonis, pēc sākotnējās informācijas spriežot, ir saindēšanās ar nelegālas izcelsmes alkoholu. Nāves cēlonis tiks noskaidrots ekspertīzē.

Vēl trīs cilvēki, kas saindējušies ar alkoholu, nogādāti slimnīcā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola pastāstīja, ka mediķi sestdien dažādos laikos snieguši palīdzību trim cilvēkiem no dažādām Jelgavas vietām. Viņu vidū bijusi arī kāda 58 gadus veca sieviete, kas ap plkst.19 atrasta uz Kazarmes ielas. Visi cietušie nogādāti slimnīcā, taču viņu veselības stāvoklis vērtējams kā stabils.

Sietniece uzsvēra, ka iedzīvotājiem būtu maksimāli jāizvairās no nezināmas izcelsmes alkohola lietošanas.

(papildināta ar jaunākajām ziņām)

Komentāri (34)

Janka, Janic 14.10.2013. 18.13

… paarbaudiit policijai zinaamaas vietas , taas buutu točkas kuras darbojasd zem vilkaču jumta?, tad arii šos policistu kungus vajadzeetu tiesaat par apzinaatu slepkaviibu , tiešaam neiedomaajami , policijai zinaams par točkaam , bet taas mieriigi pilda savas funkcijas.

+2
0
Atbildēt

0

kkristaps 14.10.2013. 08.26

Saindēties bez īpažām pūlēm iespējams arī ar “legālo alkoholu”, ko pārdod veikalos un bāros, it īpaši lētākajos. Tas var būt gan Rīgas Balzāma ražojums, gan vilks zin kādās ražotnēs brūvētais un pa importa pudelēm salaistītais alko.

+2
-2
Atbildēt

2

Vineta 14.10.2013. 00.06

Tas atgādina diversiju. Kaut arī matanolu izmanto ievērojamos daudzumos, nespēju iedomāties, ka kāds nezinātājs varētu to vienkārši nospert.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu