Labvakar, laiks mosties! • IR.lv

Labvakar, laiks mosties!

6
No kreisās: Ojārs Rubenis, Edvīns Inkēns un Jānis Šipkēvics. Labvakar radošajā komandā aizkadrā strādāja arī Juris Vaičunas, Mārtiņš Jurjāns, Haralds Apogs un Harijs Beķeris.

Atmodas laika televīzijas raidījuma Labvakar veidotāji izvirzīja sev tikai vienu uzdevumu – runāt patiesi un atklāti. Izrādījās, ka tas ir izšķiroši, lai iedrošinātu ļaudis pārvarēt bailes un palīdzētu viņiem vienoties tautas kustībā

Pietiek atpūsties! Tā, atgriezušies no atvaļinājuma, 1988.gada augustā nolēma raidījuma Labvakar žurnālisti Ojārs Rubenis un Edvīns Inkēns. Pēc jūnijā notikušā Radošo savienību plēnuma daudzi runāja par to, ka jāveido tautas kustība. Igaunijas Tautas frontes veidošanās bija sākusies aprīlī, lietuvieši veidoja savu tautas kustību Sajūdis. Labvakariešiem bija bažas, ka latvieši palaidīs garām īsto brīdi. Tādēļ viņi kopā ar operatoru nolēma braukt uz Vitrupi pie Rakstnieku savienības vadītāja Jāņa Petera. 

Tur, sēžot uz bluķīša, tapa intervija ar Jāņa Petera aicinājumu veidot Latvijas Tautas fronti. Tas bija tikai viens no Labvakar sižetiem, kas šķīla dzirksteli Atmodas ugunskuram. Toreiz, pirms 25 gadiem, raidījums, kurā katru svētdienas vakaru atklāti runāja par līdz tam noklusēto, kļuva par vienu no Latvijas Atmodas laika zīmēm.

Vilcienā dzimusi ideja

Kad 1985.gada februārī Edvīns Inkēns un Ojārs Rubenis sēdēja vienā vilciena kupejā ceļā uz kādu vissavienības žurnālistu konferenci Maskavā, viņiem radās ideja veidot raidījumu, kas būtu pasaules un Latvijas notikumu nedēļas apskats. Inkēns tolaik gan radio, gan televīzijā gatavoja starptautisko notikumu apskatus un bija izlutināts ar brīvību runāt bez aplinkiem. Rubenis Latvijas televīzijā strādāja kopš 1979.gada nogales un bija kļuvis pazīstams ar raidījumiem Stopkadrs un Risinājumu meklējot, kuros analizēja daudzas padomju dzīves nebūšanas. Taču televīzijas vadībai abu piedāvātais raidījums šķita lieks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu