Infografika: No LTF dibināšanas līdz norietam • IR.lv

Infografika: No LTF dibināšanas līdz norietam

24
Māra Miķelsone

Latvijas Tautas frontes (LTF) misija būs izbeigusies tad, kad Latvija realitātē kļūs par patstāvīgu neatkarīgu parlamentāru demokrātisku un nacionālu valsti, organizācijas pēcvēlēšanu identitātes meklējumos smagā laikā 1992.gada 5.kongresā teica toreizējais LTF vadītājs Romualds Ražuks.

Šogad ar īpašu pasākumu kopumu tiek svinēta LTF dibināšanas 25.gadskārta. Sestdien, 5.oktobrī, plānoti pasākumi Rīgā, jau tikušies frontinieki rajonos. LTF dibināšanas kongress notika 1988.gada 8.-9.oktobrī.

Ir.lv izveidoja laika līniju, kas palīdzēs atsaukt atmiņā 25 gadus vecus notikumus, kā arī sniegs ieskatu LTF pēdējos gados, par kuriem dokumentācija pieejama vien LTF muzejā.

Lasot LTF kongresu protokolus, šodien skarbi skan LTF pēdējā priekšsēdētāja Ulda Augstkalna pārmetums, ka „daži Saeimā valdošie politiskie spēki nolēmuši privatizēt mūsu kopīgo vēsturi savu partiju interesēs, lai vietas pie vēsturiskā neatkarības baļķa nešanas dotu atbilstoši šodienas politiskajai ietekmei tiem, kuri atmodas gadus pavadīja, sēžot krūmos un gaidot labākus laikus”.

Patiesi ir un paliek Augstkalna vārdi, ka LTF – mūsu dzīves augstākā skola – paliek mūsu kopīgā un neaizmirstamā XX gadsimta nogales Latvijas vēsture. Kad LTF dibināja, tā apvienoja ap 200 000 biedru, kad tā pašlikvidējās 1999.gadā, bija palikuši vien 2500 biedri.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu