Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Senajā Olimpijā svētdien iedegtajai Soču olimpisko spēļu lāpai paredzēta vēsturē garākā ziemas olimpisko spēļu lāpas stafete — 65 000 km. Tā pabūs arī kosmosā, pasaulē dziļākajā ezerā un Ziemeļpolā. 2014.gada ziemas olimpiskās spēles Sočos būs lielākais pasākums Krievijā kopš PSRS sabrukuma — tās norisināsies no 7. līdz 23.februārim. Attēlā: krievu hokejists Aleksandrs Ovečkins.

Nedēļas notikumi pasaulē

Pirmo reizi 17 gadu laikā ASV valdība atrodas aizas malā, ko sauc par «valdības slēgšanu». Iemesls ir republikāņu un demokrātu nespēja ASV Kongresā vienoties par nākamā gada budžetu. Pārstāvju palāta, kurā vairākums ir republikāņiem, ierosināja uz gadu atlikt prezidenta Baraka Obamas izstrādātās reformas veselības aprūpes sistēmā, kas bija daļa no federālā budžeta likumprojekta. Tomēr tās no 1.oktobra jau stājas spēkā, jo Senātā pie teikšanas ir demokrāti, un tas nepiekrita budžetam, kurā reformas tiek atliktas. Likumdevēji pēdējās stundas pirms fiskālā gada beigām maz uzmanības pievērsa budžeta jautājumiem, tāpēc pirmoreiz 17 gados ASV tika apturēta federālo iestāžu finansēšana un simtiem tūkstoši darbinieku bija spiesti ņemt bezalgas brīvdienas.

Zemes virsmas vidējā temperatūra šajā gadsimtā pieaugs par 0,3 līdz 4,8 grādiem pēc Celsija. Globālā sasilšana – uz zemes, gaisā un ūdenī – ir nepārprotama, secināts ANO Starpvaldību klimata izmaiņu komisijas (IPCC) ziņojumā. Globālo sasilšanu izraisa cilvēki, norāda pētnieki. Ziņojumā brīdināts: ja izmešu daudzums tuvākajā laikā netiks samazināts, temperatūra turpinās kāpt un būs vērojamas nopietnas izmaiņas visos klimata aspektos. IPCC prognozē, ka ūdens līmenis jūrās līdz 2100.gadam pacelsies par 26 līdz 82 cm.

Apcietinājumā Krievijā nonākuši visi 30 vides aktīvistu organizācijas Greenpeace kuģa Arctic Sunrise komandas locekļi. Viņus apsūdz pirātismā. Vides aktīvisti 18.septembrī mēģināja sarīkot protesta akciju uz Gazprom naftas ieguves platformas Barenca jūrā. Apcietinājumā līdz 24.novembrim ir seši Lielbritānijas un četri Krievijas pilsoņi, kā arī vēl 16 valstu pilsoņi, arī Argentīnas, Itālijas, Francijas un Austrālijas pilsoņi. Greenpeace starptautiskās organizācijas izpilddirektors Kumi Naidu uzskata, ka tiesas lēmums ir «kliedzošs mēģinājums iebiedēt visus, kas grasās stāties ceļā naftas drudzim Arktikā».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu