IeM bez konkursa par 11 milj. vēlas iegādāties rācijas • IR.lv

IeM bez konkursa par 11 milj. vēlas iegādāties rācijas

18
Foto: AFP/LETA

Konkurenti uzskata, ka IeM vadībā kāds lobē “Motorolas” intereses

Iekšlietu ministrija (IeM) slepenībā gatavojas par 11 miljoniem latu iegādāties rācijas, taču negatavojas sludināt konkursu, bet gan tā vietā plānots runāt tikai ar vienu firmu, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Plānots, ka nākamgad visām drošības iestādēm, policijai, armijai un ātrajai medicīniskai palīdzībai būs jauni un moderni sakari, arī rācijas, tāpēc IeM steidzamības kārtā nolēmusi veikt radiosakaru modernizāciju. Kopējās projekta izmaksas tiek lēstas 11 miljoni latu, kas būtu viens no lielākajiem pēdējo gadu ministrijas pirkumiem, vēsta LETA.

IeM nolēmusi nevis sludināt konkursu un publiski izvērtēt piedāvājumus, bet, iepirkumam uzliekot ierobežotas pieejamības statusu, sākusi sarunas ar ASV kompāniju “Motorola”. Konkurenti uzskata, ka IeM vadībā kāds lobē “Motorolas” intereses.

Pie “Motorola” rācijām Latvija tika 1994.gada februārī, kad bija beigušās Lillehammeres olimpiskās spēles un Latvija no norvēģiem pārņēma toreiz lielajā sporta forumā izmantoto rāciju sistēmu “Motorola Smart Zone” ar dažādām radio stacijām un rācijām. Visi sakari darbojās amerikāņu “APCO 25” radiosakaru sistēmā, un tagad jau 20 gadus ceļu policija, drošības iestādes un visi ātrās reaģēšanas dienesti strādā ar “Motorola”.

Gadu laikā sakari novecojuši un jebkurš radio amatieris varot uztvert policijas vai ātrās palīdzības sarunas, tādēļ IeM nolēmusi steidzamības kārtā sistēmu modernizēt. Sakaru modernizācija uzdota IeM informācijas centram, kas par 11 miljoniem latu plāno iepirkt serverus, programmatūras licences un 6082 jaunas rācijas. Informācijas centra eksperti veikuši savu analīzi un secinājuši, ka Latvijai jāturpina strādāt “APCO 25” sistēmā, izmantojot “Motorolu”.

“Sakaru tirgū būtībā ir divi lieli spēlētāji. Viens ir “Tetra”, otrs – APCO. Katra strādā savā standartā. APCO lielākais spēlētājs ir “Motorola”. Nav lietderīgi organizēt konkursu pie ierobežota tirgus spēlētāju skaita,” uzskata IeM Informācijas centra eksperts Artis Jurkevics, tikmēr Jaunzēlandes kompānijas TAIT pārstāvji šādam apgalvojumam nepiekrīt un uzsver, ka viņu veiktie testi parādījuši, ka TAIT rācijas un radio stacijas arī var strādāt “Motorola” tīklā, kas nozīmē, ka līdz šim ieguldītais operatīvo dienestu sakaru sistēmā nepazustu. “Motorola” konkurenti uzsver, ka viņu piedāvājums sakaru modernizācijā ir par trešdaļu lētāks.

Arī Satiksmes ministrija ir vērsusi uzmanību, ka “APCO 25” sistēma sadārdzina projekta ieviešanas un uzturēšanas izmaksas, jo tai ir tikai viens piegādātājs – “Motorola”, kamēr Eiropas Savienības noteiktajā “Tetra” sistēmā ir vismaz četri piegādātāji. Turklāt visas Eiropas Savienības valstis, izņemot Latviju, jau esot izvēlējušās sakaru sistēmu “Tetra”.

Finansējums rāciju iegādei paredzēts no Eiropas Savienības naudas caur Vides un reģionālās attīstības ministriju, kura, uzzinot par to, ka par rāciju iegādi nav bijis konkurss, plāno izveidot darba grupu, lai izvērtētu, vai “Motorola” piedāvājums valstij ir visizdevīgākais.

 

Komentāri (18)

ievuliitis 30.09.2013. 08.41

Viss jau būtu pieciešami, ja vien tās Motorolas būtu savienojamas ar citu Eiropas valstu rācijām, ja rodas nepieciešamība. Kā sapratu no raidījuma, tad NAV gan.
Nez ar kuras valsts operatīvajiem dienestiem tad mēs plānojam sadarboties. Zinu, ka mūsu ugunsdzēsēji palīdzēja Krievijā ugunsgrēkus dzēst, Baltkrievijā arī kadas avārijas līdzējām likvidēt (plūdus vai?). Tiem arī Motorolas? Tad jau protams, sadarbība austrumos mūsu IeM ir svarīgāka par sadarbību Rietumos.:(

+5
-1
Atbildēt

1

    Edzs > ievuliitis 30.09.2013. 13.06

    izgrūzt 11 miljonus par policijas rācijam kas nebūs savietojamas vai slikti strādās Eiropas tīklos un pamatā derēs tikai saziņai ar Krievijas dienestiem ir neticams neprāts.
    varbūt tas tāpēc ka Godmanim piezīmju grāmatiņā vēl ir vecie 90-to gadu kontakti ar Motorolu un tos tagad pārņēmusi Petersone?
    nav labi ar naudu mētāties un vēl sliktāk ir par lielu naudu nopirkt nederīgu aprīkojumu.
    te neder nekādas atsauces uz slepenību.
    lai arī vislabākās zivis var noķert tumšos ūdeņos, te neder pirkt zem četrām acīm, – tik nopietnam pirkumam izvēli vajag izdarīt atklātā konkursā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ineta_rr 30.09.2013. 02.21

Un tomēr nedzird pašu galveno jautājumu, kas notiek, ja, teiksim, Daugavpilī, Valkā vai Ainažos notiek nelaime un jāpiesaista papildspēki no kaimiņiem – it kā taču Lietuva un Igaunija lieto to pašu TETRA sistēmu, ko ES un kas nav savietojama ar P25. Starp citu, es ceru, ka mūsu ģēniji paņems mācību no ASV dienestiem un parūpēsies, lai vai nu visi var ārkārtas situācijā izmantot vienu atslēgu, vai arī raidīt bez šifrēšanas, jo paši amerikāņi patlaban ir situācijā, kur, cik saprotu, krasta apsardze, piemēram, nevar sazināties ar citiem dienestiem, jo šifrēšanas atslēgas ir dažādas.

Starp citu, ja apskatās Wikipedia rakstu par TETRA ( http://en.wikipedia.org/wiki/Terrestrial_Trunked_Radio ), tad ilustratīvā bilde ir Motorolla ražota rācija, tā kā to sapņu firmu var dabūt arī Eiropas standartam.

+2
0
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 30.09.2013. 11.48

Godman’s style…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu