Überkanclere • IR.lv

Überkanclere

6
Pauls Raudseps

Ko Merkeles uzvara nozīmēs Vācijai, Eiropai un Valdim Dombrovskim?

Angelas Merkeles uzvara svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās Vācijā padarījušas viņu ne tikai par savas valsts, bet arī par visas Eiropas neapšaubāmo līderi. Kopš kopēja tirgus izveidošanas Francija allaž Saules karaļa stilā sliekusies domāt, ka L’Europe – c’est moi («Eiropa, tā esmu es»), tomēr pēc vēlēšanām Le Monde pirmajā lappusē Merkeli nodēvēja par «Eiropas šefu». Itālijas La Repubblica viņu nosauca par «carieni», Grieķijas Ta Nea par «taupības karalieni». Vēl četrus gadus viņa valdīs, nodrošinājusi savai partijai labākos rezultātus gandrīz 25 gadu laikā un gandrīz pusi vietu Bundestāgā, Vācijas parlamentā, kamēr gandrīz visi citi Eiropas valstu vadītāji saviebtu seju skatās uz saviem reitingiem un ar bailēm, nevis cerībām, uz nākamajām vēlēšanām.

Šis nebijušais vienas valsts vadītāja politiskais pārsvars Eiropā liek dažiem cerēt, ka nu beidzot Merkelei atraisīsies rokas un viņa varēs izlēmīgi ķerties pie eirozonas krīzes risināšanas. Uz ceturto pilnvaru termiņu viņa diezin vai pretendēs. Vācijas vēlētāji viņai acīmredzami uzticas. Nu viņa varēs piekrist tādām, daudzuprāt, nepieciešamām reformām, kuras agrāk nevarēja atļauties apsvērt, piemēram, spēcīgas banku savienības izveidi. 

Tādas cerības vairoja jau gandrīz gadu dzirdētās runas, ka viens vai otrs būtisks lēmums tiekot atlikts vai vilkts garumā «Vācijas vēlēšanu dēļ», lai nenobiedētu piesardzīgos vācu vēlētājus. Šīs gaidas manāmas pat Vācijā – ietekmīgās avīzes Die Welt izdevējs Tomass Šmids savā avīzē raksta: «Tagad Merkelei vairs nav ko zaudēt. Viņa var iznākt no slēpņa un izmantot savu, iespējams, pēdējo parlamentāro periodu, lai ne tikai Eiropā, bet arī mājās ķertos pie reformām.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu