Nežēlīgs noziegums Lietuvā pievērš uzmanību tālruņa 112 efektivitātei • IR.lv

Nežēlīgs noziegums Lietuvā pievērš uzmanību tālruņa 112 efektivitātei

49
Vienotais glābēju tālrunis 112.

Upuris centies trīs reizes sazināties ar 112, taču glābējiem neesot izdevies noteikt viņas atrašanās vietu

Lietuvu šokējis īpaši nežēlīgs noziegums, kas šoreiz pievērsis arī valsts augstāko amatpersonu uzmanību, – netālu no Panevēžas naktī uz sestdienu izvarota un vēlāk automašīnā sadedzināta 17 gadus veca meitene, vēsta portāls “Balsas.lt“.

Īpaša uzmanība pievērsta apstāklim, ka mašīnas bagāžniekā iesprostotā meitene no rīta pusstundas laikā trīs reizes zvanījusi uz vienoto palīdzības dienestu tālruni 112, taču viņas atrašanās vietu amatpersonām tā arī nav izdevies noteikt. Runājot ar Vienotā palīdzības centra darbiniekiem, viņa sacījusi, ka kaut kur tiek vesta un baidās, ka viņu varētu noslīcināt, bet tad ieteikusies, ka sajūt dūmu smaku. Tai mirklī saruna aprāvusies.

Aptuveni 45 minūtes pēc meitenes pirmā zvana ugunsdzēsēji izsaukti dzēst degošu automobili. Apdzēšot liesmas, bagāžniekā atrasts apdedzis ķermenis.

Tai pašā dienā atrasti un aizturēti divi vīrieši, kas nenoliedz savu saistību ar šo noziegumu, bet pirmdien tiesas priekšā centušies uzvelt vainu viens otram. Kā drošības līdzeklis viņiem noteikts maksimālais iespējamais apcietinājums – trīs mēneši. Vīrieši arī atzīst, ka naktī pirms nozieguma Panevēžas naktsklubā lietojuši alkoholu un narkotikas. Aizturēts arī trešais vīrietis, sadedzinātā automobiļa īpašnieks.

Prezidente Daļa Grībauskaite atgādinājusi, ka šis nav pirmais gadījums, kad kāda cilvēka palīdzības sauciens kritiskā situācijā faktiski paliek neatbildēts.

“Nav nekāda attaisnojuma tam, ka mēs, izdevuši šā centra izveidei 80 miljonus litu (16,3 miljonus latu), neesam spējīgi palīdzēt cilvēkam un problēmu sākam risināt tikai pēc tam, kad traģēdija jau notikusi,” prezidentes viedokli paudusi viņas galvenā padomniece Daiva Ulbinaite. Prezidente aicinājusi valdību nevilcinoties novest līdz galam vienotas palīdzības sistēmas veidošanu un skaidri noteikt par to atbildīgās personas un iestādes.

Premjerministrs Aļģirds Butkevičs pirmdien uzklausījis iekšlietu ministru Daili Alfonsu Barakausku un citu atbildīgo institūciju vadītājus un uzdevis divu nedēļu laikā veikt sīku izmeklēšanu, lai noteiktu, kas vainīgs, ka nav izdevies atrast meitenes atrašanās vietu. Savukārt Vienotā palīdzības centra veidošana saskaņā ar premjera teikto tiks pabeigta līdz gadumijai.

Kā paziņojis iekšlietu ministrs, notikušajā vainojams “augstais noziedzības līmenis Lietuvā”. Viņš atteicies uzņemties personisku atbildību, bet norādījis, ka savu likumā paredzēto pienākumu nav pildījis mobilo sakaru operators, kam tiks noteikts naudassods.

“Esam darījuši visu, lai tie, kas vainojami šai situācijā, vai nu paši uzņemtos atbildību, vai arī mēs viņus piespiedīsim to darīt,” viņš paziņojis.

Savukārt Vienotā palīdzības centra priekšnieks Artūrs Ķedavičs atzinis, ka darbiniekiem nopietnas problēmas rada biežie viltus izsaukumi. Dienā centrs saņem aptuveni 7500 zvanus, bet gada laikā – līdz četriem miljoniem, un diezgan bieži gadoties, ka cilvēki draugu kompānijā vienkārši muļķojoties. Aptuveni 600 000 zvani gadā saņemti no sakaru ierīcēm, kuru atrašanās vietu noteikt neizdodas.

Vietas un numura noteikšana nav paša centra kompetencē – tas jādara sakaru operatoram. Operatoru uzraudzība ietilpst Sakaru regulēšanas dienesta pienākumos, bet iekšlietu ministrs norādījis, ka šis dienests nav pakļauts viņam.

 

Komentāri (49)

Eleonora Maisaka 24.09.2013. 11.02

Briesmīgi noziegumi tiek pastrādāti visur, tomēr tas, ka pēc mobilā nebija iespējas operatīvi atrast upura atrašanās vietu, par to kādam padlai būtu jāsēž. Ja būtu jāsameklē Egle Kusaite, Lietuves čekisti to būtu paveikuši desmit minūtēs.

+1
0
Atbildēt

0

Kristīne 24.09.2013. 14.52

Laikam jau virsrakstā būtu jāraksta “NEefektivitātei”…

0
0
Atbildēt

0

Elina 24.09.2013. 14.26

Ļoti skumji.
Domāju, ka varam ar pārliecību teikt, ka tādas lietas pie mums redzēsim arvien biežāk. Jo tieši uz šādiem noziegumiem jauniešus mudina kino un tādas spēles ka tikko izlaista GTA5.
Ja cilvēks pavada virtuālā brutālā pasaulē vairāk stundas kā reālajā dzīve, tad sekas ir graujošas.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu