Sākts kriminālprocess par grāmatu "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"" • IR.lv

Sākts kriminālprocess par grāmatu “Cits ķēķis: zem likumīgā “jumta””

16
Lato Lapsa pirms diviem gadiem preses konferencē informē par grāmatas izdošanu. Foto: Ieva Čīka, LETA

Uzņēmēja Borisa Gafta prasība pret Lato Lapsu sākta skatīt tiesā

Šopavasar – pusotru gadu pēc Lato Lapsas, Agneses Margēvičas un Kristīnes Jančevskas grāmatas “Cits ķēķis: zem likumīgā “jumta”” izdošanas – policijā par to sākts kriminālprocess, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Lieta sākta pēc Krimināllikuma 144.panta par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu.

Persona, pret kuru sākts kriminālprocess, ir publicists Lapsa, kuram piederošā un kura vadītā SIA “Baltic Screen” izdeva grāmatu. Neoficiāla informācija liecina, ka Lapsa vairākas reizes izsaukts uz pratināšanu Drošības policijā. Pēdējā pratināšana notikusi pagājušajā nedēļā.

LETA noskaidroja, ka pēdējo mēnešu laikā Drošības policija veikusi virkni apjomīgu izmeklēšanas darbību, arī televīzijām pieprasīti grāmatai veltītās preses konferences ieraksti, liecināt nācies arī tipogrāfijas, kas drukāja grāmatu, un citu grāmatizdevēju pārstāvjiem. Lietu izmeklē Drošības policijas majors Iļja Boronovskis.

Drošības policijā apstiprināja, ka aprīlī Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkaršanas pārvaldē pēc kādas privātpersonas iesnieguma sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 144. panta pazīmēm par elektroniskā pasta korespondences nesankcionētu publicēšanu interneta portālā “pietiek.com”, kurā tika pārpublicēts grāmatas “Cits ķēķis: Zem likumīgā “jumta”” fragments.

Jūlijā pēc Ģenerālprokuratūras lēmuma vienā lietvedībā apvienots Valsts policijas sāktais kriminālprocess ar kādu citu Drošības policijā izmeklētu kriminālprocesu. Šobrīd šajā lietā pirmstiesas izmeklēšanu veic Drošības policija.

Drošības policija apstiprina, ka krimināllietā ir kāda persona, kura tiek turēta aizdomās, un ir persona, kurai ir piemērots procesuālais stāvoklis – “persona, pret kuru ir uzsākts kriminālprocess”. Ņemot vērā faktu, ka izmeklēšana joprojām turpinās, tās interesēs policija detalizētāku informāciju nesniegs.

Krimināllikuma 144.pants par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās un citas informācijas noslēpuma tīšu pārkāpšanu paredz cietumsodu uz laiku līdz diviem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu. Ja šādas darbības veiktas mantkārīgā nolūkā, var piespriest brīvības atņemšanu arī uz laiku līdz pieciem gadiem.

Grāmata “Cits ķēķis: zem likumīgā “jumta”” nāca klajā 2011.gada novembrī. Lapsas un viņa kolēģu grāmata vēsta par, viņuprāt, Latvijas specdienestu nekontrolējamību un visatļautību, kurai par upuri var kļūt ikviens valsts iedzīvotājs.

Tikmēr Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trešdien, 18.septembrī, sāka skatīt uzņēmēja Borisa Gafta prasību pret Lapsu, “pietiek.com” un “Baltic Screen” par nepatiesu, godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu un atvainošanās publicēšanu. Gafts prasībā pauž viedokli, ka portāla “pietiek.com” publicētajā Lapsas intervijā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) direktora vietnieci Jutu Strīķi un grāmatā “Cits ķēķis: zem likumīgā “jumta”” lasītājiem tiek radīts nepatiess priekšstats par viņu.

Intervijā ar Strīķi Lapsa esot jautājis, vai Gafts līdzās ar Raimondu Štālbergu, kurš tiesājas ar uzņēmēju Ināru Vilkasti, esot KNAB aģenti. Pēc Gafta domām, Lapsa ir atsaucies uz cilvēku apgalvojumiem un izplatījis nepatiesas ziņas, asociējot viņu ar noziedzīgiem cilvēkiem. Gafts lūdzis tiesu izņemt no apgrozījuma visu “Cits ķēķis: zem likumīgā “jumta”” tirāžu, kā arī atsaukt portālā publicētās ziņas un publicēt atvainošanos.

Lietu gan trešdien neizdevās izskatīt un tā atlikta līdz 17.decembrim, lai atbildētāju pārstāvji varētu iesniegt papildu pierādījumus, informēja tiesā.

 

Komentāri (16)

ligakalnina 19.09.2013. 10.54

Lapsu var vērtēt neviennozīmīgi, bet, viņš izdarījis ļoti daudz ko labu, atklājot tos politiskos ķeķus bet, par mūsu specdienestiem vispār nav ilūzijas, viss tas izskatās pēc vēlmes aizvērt muti un iebiedēt.
Mūsu daudzajiem specdienestiem labāk par visu izdodas cīnīties ar žurnalistiem, ar Jākobsonu, Lapsu, utt., nekur citur viņi nekādus īpašus panākumus neuzrāda, cīņā ar valsts izzadzējiem, blēžiem, korummpantiem panākumi minimāli.

Kārtējo reizi, grib apstrīdēt tiesības izteikt viedokli, kas dem. valstī ir atļauts jebkuram, kaut kādas totālitarisma atraugas, un, ja tur arī ir kāda nelikumīgi iegūta inf., ja tā ir sab. svarīga, tas arī tiek atļauts dem valstī.

+9
-3
Atbildēt

7

    ligakalnina > ligakalnina 19.09.2013. 19.49

    Snowdens parakstījās, ka ievēros slepenību.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > ligakalnina 19.09.2013. 11.55

    Kāds labums Latvijas sabiedrībai ir no Lapsas uzturētā ” Pietiek” utt? Un, kurš šo portālu uztur? Lapsa pats no savas kabatas? :)

    Tā pat, kurš nodrošina Lapsas grāmatu iznākšanu? Viņš pats? :)Var būt izdevēji – viņi būtu tie, kuri riskētu un sāktu izdot Lapsas ” bescelerus,” cerot uz pasakainu peļņu? :)

    Pats autors par ķēķi ironizē – “…Pirmā versija: šo grāmatu, protams, ir apmaksājuši visi trīs oligarhi, Kremlis, Soross, Vaškevičs ar sievu, kontrabandistu mafija un visi pārējie tumsas spēki. Tas darīts, lai nomelnotu vēl atlikušos nedaudzos godīgos ļaudis valsts darbā, kuri ar pēdējiem spēkiem cenšas piežmiegt korupcijas hidru un valsts nozadzējus…”

    Taču katrā jokā ir daļa patiesības. Tā tad, jautājums paliek atklāts, kurš nofinansēja šo kārtējo Lapsas ” projektu” ?

    Par DP – man šķiet, ka Tu pārspīlē :)

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Zane Pavāre > ligakalnina 19.09.2013. 12.03

    … tai pat laikā, žurnalista piekaušanas gadījums, kas ir ļoti slikti, vēl tagad nav atklājusi, un pat netaisas to darīt.

    Nu, to noziegumu jau “atrisināja” Lato Lapsa – Jākobsons uzbrukumu sev inscenēja pats.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > ligakalnina 19.09.2013. 11.13

    …Kārtējo reizi, grib apstrīdēt tiesības izteikt viedokli, kas dem. valstī ir atļauts jebkuram,kaut kādas totālitarisma atraugas…. +++ nosauc man kādu no ” vecās demokrātijas” valstīm, kurā valsts drošības un publska vārda savstarpējās attiecības nav atrunātas likumā.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ligakalnina 19.09.2013. 14.12

    :dzeris
    No raksta kaut kā nemana specdienestu uzbrukumu Lapsam. Ja kāds no Lapsas grāmatu varoņiem ar viņu tiesājas, tas ir tikai normāli. Es pat teiktu, ka tiesāties gribētāju ir bijis nedabiski maz;)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 19.09.2013. 11.35

    Un tu esi tik ļoti pārliecināts, ka Lapsa pārkāpis likumu?
    Jādomā, viņš zina, ko dara, un, ja arī pārkāpis, sab. labuma dēļ tas ir pieļaujams, tāpat, kā ar NEO utt.
    Beigsies, kā vienmēr, ar ECT tiesu un attaisnošanu, cik tādas prāvas iebiedēšanas un atriebības nolūkos nav bijušas, un visas beidzas, kā ar Jaunalksni, tā būs arī šoreiz, Lapsam noteikti ticu vairāk, kā mūsu DP, kura staigā, biedēdama tantiņas, kuras ko sliktu pateica par Kalvīti, un vajādama žurnalistus, kuri ko sliktu uzraksta par Ušakovu, tai pat laikā, žurnalista piekaušanas gadījums, kas ir ļoti slikti, vēl tagad nav atklājusi, un pat netaisas to darīt.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 19.09.2013. 12.19

    Pat nav tik svarīgi, kas to finansē, svarīgi, vai fakti atbilst patiesībai, ja tā tas ir, un, vairumā gadījumos, tas ir taisni tā, vismaz, Lapsas iepr. darbos, tad tas ir darbs sabiedrības labā, informācijas atklātība ilgtermiņā nāk tikai par labu valstij un sabiedrībai, protams, ja tā nav valsts noslēpumu izpaušana, par ko tu esi parakstījies, kā Snowdena gadījumā.
    Saprotams, ir smalks propagandas veids, kad starp faktiem iepin melus, bet, no tā nekad nevar izvairīties, un vārda brīvība un atklāta sabiedrība, tomēr, svarīgākas par visu, jebkuras brīvības var izmantot noziedzīgi, bet, tas nav iemesls tās atcelt.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Kristīne 19.09.2013. 13.51

Gudrīši. Prātīgāk būtu pasākumu fiksām izbeigt “sastāva trūkuma dēļ”, jo nekas tur nesanāks. Cita lieta, ka džekiem jau ECT uzliktie sodi, diemžēl, no savas kabatas nav jāmaksā.

+4
0
Atbildēt

0

janazakovica 19.09.2013. 10.36

ir daudzi cilveki kas parakstijusies par sadarbibu ar knab..starp viniem ir ari daudz tiesnesu prokuroru un politiku..un ari zurnalistu..

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu