Nacionālā apvienība nesteigs izvirzīt kultūras ministra amata kandidātu • IR.lv

Nacionālā apvienība nesteigs izvirzīt kultūras ministra amata kandidātu

59
Saeimas deputāts Gaidis Bērziņš (no kreisās), tobrīd vēl kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende un Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs Aigars Lūsis piedalās preses konferencē. Foto: Evija Trifanova, LETA

Par dalību valdībā NA lems pēc vienošanās par 2014.gada budžetu

Valdības vadītāja Valda Dombrovska (vienotība) lēmums, atlaižot kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi (NA), ir nepamatots un argumenti absurdi. Par tālāku darbību valdībā NA lems pēc tam, kad tiks panākta vienošanās par 2014.gada budžetu, trešdien pēc Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!” – „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK valdes un frakcijas apvienotās sēdes informēja NA preses sekretāre Laila Ozoliņa.

Pārmest nesaprašanos ar nozari laikā, kad ministrei izveidojusies laba sadarbība un pausts atbalsts no lielākajām kultūras nozari pārstāvošajām organizācijām un iestādēm, esot neloģiski. “Nav skaidrs, kāpēc premjers nav atlaidis nevienu citu ministru, jo komunikācijas problēmas un reālas problēmas sadarbībā ar nozari bijušas izteikti vērojamas gan VARAM, gan Izglītības un zinātnes ministrijā, gan Veselības, gan Labklājības un citās ministrijās,” teica NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Viņaprāt, premjera īstā motivācija, panākot Jaunzemes – Grendes demisiju, bijusi cita, nevis tā, kas pausta oficiālajos skaidrojumos. NA uzskata, ka būtiskākais iemesls šādai premjera un viņa pārstāvētās partijas rīcībai ir atriebība par principialitāti ar 2014. gada budžetu saistītajās prasībās.

Kā zināms, NA uzstādījumi par nākamā gada budžetu ietver prasību pārtraukt uzturēšanās atļauju piešķiršanu ārvalstniekiem par nekustamā īpašuma iegādi, prasību prioritāri atbalstīt dzimstības veicināšanas pasākumus un sniegt nozīmīgu atbalstu jaunajām māmiņam un prasību pēc adekvāta finansējuma Latvijas kultūrai.

Partijas vadība uzskata, ka ministre godprātīgi pildījusi valdības deklarācijā un partijas programmā izvirzītos uzdevumus, kā arī panākusi progresu gan nozares finansēšanā (papildus 10,5 miljoni latu nākamā gada budžeta projektā), gan caurspīdīgā un saprotamā finansējuma izmantošanā. Ja problēmas ministres darbā bijušas, tad tās galvenokārt bija saistītas ar ārējā tēla jautājumiem, nevis paveikto darbu, norāda NA.

NA par tālāku darbību valdībā lems pēc tam, kad tiks panākta vienošanās par 2014. gada budžetu. Jaunu ministra kandidātu Nacionālā apvienība neizvirzīs sasteigti. Kultūras ministra pienākumus patlaban pilda partiju apvienības pārstāvētais tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

 

Komentāri (59)

Egita 18.09.2013. 22.26

NA nesteigs izvirzīt KM kandidātu,bet Dāvis, kā sponsors jau norādījis: Žagaru par operas direktoru!
Interesanti ,vai Dāvis domā, ka Bordāns atkal iecels Žagaru par direktoru?

Interesanti, kā Hermanis komentētu šādus sponsora gājienus – izvirzīt teātrā direktorus?

+9
-1
Atbildēt

0

dro 18.09.2013. 20.47

Ne jau visi Vienotības biedri ir zanes:
Daļa “Vienotības” biedru ir neapmierināti ar to, kā notikusi kultūras ministres, Nacionālās apvienības pārstāves Žanetas Jaunzemes-Grendes atlaišana. Iespējams, daži biedri šī iemesla dēļ varētu pat pamest partiju, liecina portālā Pietiek.com otrdien publicētā e-pasta sarakste starp “Vienotības” biedriem.
Ar premjera Valda Dombrovska un “Vienotības” valdes lēmumu nav apmierināta, piemēram, Janīna Kursīte, kas visai gari un argumentēti paudusi savu viedokli. “Patiešām mums bija “izcili slikta” kultūras ministre,” ironizē Kursīte. “Pirmkārt, nākamā gada budžetā burtiski izplēsusi 10 miljonus papildfinansējumu kultūras nozarei, kas līdz šim kaut kas nebijis. Otrkārt, rakstniekiem KKF papildu programmu par 1,3 miljonu – lai raksta un publicējas. Treškārt, paredzējusi naudu Jaunā Rīgas teātra kapitālam remontam, kas nav bijis kopš kuriem tur laikiem…” Kursīte uzskaita vēl vairākus, viņasprāt, Jaunzemes-Grendes kā kultūras ministres panākumus.
“Diemžēl nevaru šajās kolektīvajās noriešanas līksmībās piedalīties, tāpat kā nevaru klusēt, lai gan ne viens vien no jums klusi vai skaļi teiks, ka varēja jau nu paklusēt,” nobeidz Kursīte. Vairāki “Vienotības biedri pēcāk sarakstē izsaka atbalstu Kursītes viedoklim
“Par šādu premjera (acīmredzot arī partijas valdes) lēmumu paziņoju par izstāšanos no Vienotības. Dokumentus iesniegšu jaunnedēļ. Jānis Ozoliņš,” arī šāda e-pasta vēstule nonākusi Pietiek.com rīcībā.

+10
-6
Atbildēt

4

    Uldis Babris > dro 18.09.2013. 20.59

    Jums ir lieliska iespēja savervēt ironizējošo Janīnu, būs par vienu dīvaini partijā vairāk :)

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > dro 19.09.2013. 00.20

    galantais
    “..savervēt ironizējošo Janīnu, būs par vienu dīvaini partijā vairāk :)”

    Kursītes kundze no Pilsoniskas Savienības, kas vēlēšanās savāca lauvas tiesu Vienotības mandātu.
    Šādi turpinot Ābeltiņai un Dobrovskim līdz nākamām Saeimas vēlēšanām neizdosies saglabāt partiju, kur uzurpējuši varu.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Uldis Babris > dro 18.09.2013. 23.26

    Tur jau tā lieta, ka nav štrunts, bet NA uzskata, ka var muļļāties ar ministra izvirzīšanu… Par Kursīti neizteikšos vairs, visu pateicu jau iepriekšējā komentārā :)

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Egita > dro 18.09.2013. 22.47

    galantais štrunts par Kursīti,štrunts par kultūru!Galvenais -partijas intereses.
    Lai dzīvo Vienotība!

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 18.09.2013. 16.45

“NA uzskata, ka būtiskākais iemesls šādai premjera un viņa pārstāvētās partijas rīcībai ir atriebība par principialitāti ar 2014. gada budžetu saistītajās prasībās.” – tieši tā, un vēl arī tas, ka vienotībai skauž NA augošie reitingi un dzen izmisumā viņu pašu krītošie reitingi un apziņa, ka pēc nākamajām vēlēšanām lielākai daļai no vienotības būs jāmeklē citas vietas, kur piemest pakaļu.

+11
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu