Antinobela balvu šogad saņem Baltkrievijas prezidents un policija • IR.lv

Antinobela balvu šogad saņem Baltkrievijas prezidents un policija

30
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Foto: ITAR-TASS/LETA

Pasniegtas ikgadējās “Ig Nobel” balvas par jocīgākajiem zinātniskajiem sasniegumiem

Ikgadējā pasaules dīvaināko zinātnisko sasniegumu “Ig Nobel” miera balva šogad piešķirta Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko par aizliegumu publiski aplaudēt un Baltkrievijas milicijai, kas par neatļauto aplaudēšanu arestēja vīrieti ar vienu roku.

Ceremonijā godināti pētnieki, kas pierādījuši, ka cilvēki reibumā sevi uzskata par pievilcīgākiem un mēslu vaboles orientējas pēc zvaigznēm, ziņo LETA.

Balva par drošības inženierzinātni piešķirta amerikāņu pētniekam Gustano Pizo, kurš izdomāja sistēmu, kas ļauj sagūstīt lidmašīnu nolaupītājus, iepakot viņus kastē un ar izpletni izmest no lidmašīnas, lai nogādātu policijai.

Lielbritānijas, Nīderlandes un Kanādas pētnieku komanda apbalvota par ieguldījumu varbūtību teorijā, secinot, ka jo ilgāk govs guļ uz zemes, jo lielāka iespējamība, ka tā drīz piecelsies. Pētnieki arī secinājuši, ka tad, kad govs ir piecēlusies, nav iespējams vienkārši prognozēt, pēc cik ilga laika tā atkal apgulsies.

Apbalvojumu fizikas kategorijā saņēma pētnieki, kas atklājuši, ka daži cilvēki fiziski spētu skriet pa dīķa ūdens virsmu, ja vien šie cilvēki un attiecīgais dīķis atrastos uz Mēness.

Apvienotā balva bioloģijas un astronomijas jomā piešķirta zinātnieku komandai no Zviedrijas, Austrālijas, Vācijas un Lielbritānijas, kas secinājuši, ka apmaldījušās mēslu vaboles, raugoties debesīs uz Piena Ceļu, spēj atrast ceļu mājup.

Par labāko sasniegumu psiholoģijā atzīts pētījums, kurā apstiprināts, ka cilvēki alkohola reibumā patiešām sevi uzskata par pievilcīgākiem.

Ķīmijas balva piešķirta japāņu un vācu zinātnieku komandai, kas centās noskaidrot patiesību gadsimtiem senajā problēmā, kāpēc sīpoli saraudina cilvēkus, secinot, ka bioķīmiskais process ir “daudz sarežģītāks, nekā zinātnieki iepriekš uzskatīja”.

“Ig Nobel” balva arheoloģijā piešķirta ASV un Kanādas pētnieku komandai, kas iztvaicēja beigtu cirsli, norija to bez sagremošanas un pēc tam rūpīgi izpētīja savus ekskrementus, lai redzētu, kurus kaulus spēj sagremot cilvēka gremošanas sistēma.

Balvu medicīnā saņēmusi japāņu zinātnieku komanda par operas mūzikas iespaidu uz peļu atveseļošanās procesu pēc sirds transplantācijas operācijas.

Savukārt par ieguldījumu sabiedrības veselības veicināšanā godināta taizemiešu mediķu komanda par viņu ziņojumu “Ķirurģiskās iejaukšanās dzimumlocekļa amputācijas endēmijā Taizemē”, aprakstot dažādas dzimumlocekļa rekonstrukcijas procedūras. Pētnieki savā darbā arī atzinuši, ka nekas nav glābjams tad, kad amputēto dzimumlocekli daļēji apēdusi pīle.

“Ig Nobel” – vārdu spēle no angļu vārda “ignoble” (nekrietns) – balvas katru gadu pasniedz Hārvarda Universitātē, kas pasaulei devusi visvairāk Nobela prēmijas laureātu.

Desmit balvas tiek pasniegtas dažādās kategorijās – no fizikas, medicīnas un ķīmijas līdz literatūrai un miera prēmijai. Laureāti uz apbalvošanas ceremoniju no dažādiem kontinentiem ierodas uz pašu rēķina, bet balvas pasniedz īstie Nobela prēmijas laureāti.

Balvu radījis humora žurnāla “Ig Nobel” dibinātājs un vadītājs Marks Abrahamss, norādot, ka ceremonijā tiek godināti pētījumi, kas vispirms liek smieties, bet pēc tam domāt.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu