Zombiji, filozofija un rokenrols • IR.lv

Zombiji, filozofija un rokenrols

6
Foto — Amherst.edu
Pauls Raudseps

Pusceļā uz doktora grādu matemātikā Deivids Čalmerss (47) pārgāja studēt filozofiju, lai meklētu atbildi uz fundamentālu, zinātnes joprojām neatbildētu jautājumu – kas ir apziņa?

Jāatzīstas, ka biju nedaudz vīlies, ieraugot Deividu Čalmersu (David Chalmers). Nopietniem vai vismaz hipsterīgiem intelektuāļiem mūsdienās bieži vien skaitās stilīgi nodzīt matus, lai plikā domātāja galva spīdētu jo spoži. Savukārt Čalmerss YouTube redzamajos video izceļas ar cirtainiem matiem, kas krīt pāri pleciem un atgādina nevis Ņujorkas Universitātes filozofijas profesoru, bet kādu 70.gadu smagā metāla grupas dalībnieku. Tāda frizūra Čalmersam ne tikai piestāvēja, kad viņš dziedāja apziņas filozofu aprindās iecienīto Zombiju blūzu (par to nesen rakstīja pat The New York Times un to var redzēt YouTube), bet viņš šādu ekscentrisku stilu varēja arī atļauties. Čalmersa 1996.gadā iznākusī grāmata The Conscious Mind (Apzinošais prāts) vienā rāvienā padarīja viņu par vienu no ietekmīgākajiem mūsdienu filozofiem, kurš cenšas atbildēt uz mūžīgo jautājumu – kā mēs apzināmies, ka eksistējam?

Fotogrāfija pie intervijas būtu izteik-smīgāka, ja Čalmerss nebūtu pirms dažiem mēnešiem nogriezis matus. Taču filozofijā nenākas spriest par vīru pēc cepures vai pat pēc frizūras, un sarunas biedra izskats intervijas saturu ne mazākajā mērā neietekmēja.

Kāpēc jums kā filozofam ir tik liela interese par zombijiem?

Mani interesē apziņa. Mūsu subjektīvā pieredze, domas, jūtas, kāda «no iekšpuses» ir sajūta – būt cilvēkam. Mēs visi pazīstam šo apziņas sajūtu, tā mums ir viszināmākā lieta pasaulē. Taču no zinātniskā viedokļa lielais jautājums ir par apziņas saistību ar fiziskiem procesiem smadzenēs. Vai ir iespējams izskaidrot apziņu ar šiem procesiem?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu