Sīrijas ķīmija • IR.lv

Sīrijas ķīmija

7
Viena nemiernieku grupējuma — Kurdu sieviešu aizsardzības līgas — militārā treniņnometne.

Amerikāņi uz īsu brīdi atlikuši tūlītēju Sīrijas režīma sodīšanu par 21.augustā notikušo ķīmisko uzbrukumu. Vašingtona ir pārliecināta, ka tā sarīkošanā vainojams diktators Bašars al Asads. Tieši tā liek domāt arī liecības no traģēdijas vietas

Kopš sacelšanās sākuma Sīrijā ir pagājuši divarpus gadi, un tagad Damaska ir kļuvusi par dīvaini tukšu pilsētu. Pagājušajā piektdienā ielas bija kā izslaucītas gan Babtumas rajonā galvaspilsētas austrumos, gan Mezes rajonā rietumos – tos abus joprojām kontrolē valdības spēki, un tajos aizvien ir elektrība, ūdensapgāde un darbojas telefonsakari.

Todien galvaspilsēta gatavojās ļaunākajam. Dienu iepriekš dažu stundu laikā robežu uz Libānu šķērsoja vairāk nekā 10 000 bēgļu. Liela daļa no tiem bija valsts armijas kareivju ģimenes. Gandrīz pilnīgi tukša bija arī Sīrijas izlūkdienesta galvenā ēkā. Virsnieki un ģenerāļi, kuru vairākums nāk no prezidenta Bašara al Asada pārstāvētās alavītu sektas, bija devušies uz ostas pilsētu Tartūsu un tās apkaimi.

Pilnībā evakuēts bija arī Kasiuna kalns, no kura labi pārskatāma gandrīz visa tā pakājē gulošā Damaska un kuru līdz šim izmantoja 4.armijas divīzija, lai apšaudītu nemiernieku pozīcijas galvaspilsētas nomalēs. Daļa armijas munīcijas tika savesta Nacionālajā muzejā, kas savukārt pārcēlis savu kolekciju uz centrālas bankas pagrabiem. Jau iepriekšējā trešdienā no starptautiskās lidostas pazuda tanki – tie esot pārdislocēti uz apkārtējiem ciemiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu