Medijs atklāj ASV globālās izsekošanas programmas darbības principus • IR.lv

Medijs atklāj ASV globālās izsekošanas programmas darbības principus

4
NULL

ASV prezidents Obama tiksies ar kongresmeņiem, lai apspriestu valsts specdienestu informācijas vākšanas programmas

Britu izdevums „Guardian” atklājis principus, kā darbojas ASV Nacionālās drošības aģentūras (NDA) slepenā programma „XKeyscore“, kurā var izsekot jebkuru internetlietotāju. Šo informāciju medijam piegādājis Maskavā patvēries bijušais CIP darbinieks Edvards Snoudens.

Savukārt ASV Nacionālās izlūkošanas direktora aparāts 31. jūlijā publiskojis trīs atslepenotus dokumentus par datu vākšanu par simtiem miljonu telefonu zvanu visā Savienotā Valstu teritorijā, vēsta „Reuters”. ASV atslepenotie dokumenti satur atskaites par elektronisko datu vākšanu 2009. un 2011. gados, ka 2013. gadā pieņemtu slepenās tiesas lēmumu par to, kā jāuzglabā šie dati, un kādos gadījumos pieļaujama piekļuve pie tiem.

„Guardian” publicētā informācija ļauj vairāk izprast bijušā CIP darbinieka Snoudena iepriekš paustos apgalvojumus, ka viņš, sēžot pie rakstāmgalda, var pārtvert jebkuru informāciju, sākot no „federālā tiesneša vai prezidenta”, ja vien viņa rīcībā ir šā cilvēkā personīgā e-pasta adrese.

Programma „XKeyscore”, raksta britu medijs, dod iespēju izsekot „praktiski visu, ko parasts lietotājs dara internetā”, ieskaitot e-pasta satura lasīšanu, interneta vietņu apmeklējumu, uzzināt, ko cilvēks meklējis internetā un visus personas datus.

Nozīmīgi, ka šī programma izmanto izlūkošanas datus, ko saņem no tīkla DNI, turklāt, lai iegūtu informāciju, nav nepieciešama ne tiesas atļauja, ne arī NDA atļauja. Kā raksta medijs, “Xkeyscore” dod, ja ne likumīgu, tad tehnoloģisku iespēju bez ordera elektroniski izsekot ASV pilsoņus, ņemot vērā, ka analītiķim ir zināma šo cilvēku indentificējoša informācija, piemēram, datora IP adrese vai e-pasta adrese.

Tikmēr NDA direktors Kits Aleksanders paziņojis, ka, publiskojot NDA dokumentus, amatpersonas cenšas pildīt solījumu par slepeno dienestu darba atvērtības sabiedrībai paaugstināšanu. Datu publiskošana varētu palīdzēt izskaidrot, „ko un kādēļ mēs mēģinām izdarīt”. Tiesa, ziņu aģentūras gan norāda, ka publiskotie dokumenti nevieš gandrīz nekādu skaidrību par ASV pilsoņu izsekošanas likumiskajiem aspektiem.

Ceturtdien ASV prezidents Baraks Obama tiksies ar ASV kongresmeņu grupu, lai apspriestu valsts specdienestu informācijas vākšanas programmas, paziņojis Baltais nams.

 

Komentāri (4)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu