Iepirkumiem līdz 30 000 latu varēs piemērot vienkāršoto procedūru • IR.lv

Iepirkumiem līdz 30 000 latu varēs piemērot vienkāršoto procedūru

30
Foto: Andrejs Terentjevs, f64

Negodprātīgus pretendentus no dalības iepirkuma konkursā varēs izslēgt pasūtītājs

1.augustā spēkā stājas grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kas nodrošina efektīvāku un pārredzamāku iepirkumu procesu un veicina preču un pakalpojumu iepirkumu centralizāciju pašvaldībās. Likumā noteiktie pārejas noteikumi nosaka, ka atsevišķi aspekti sāks darboties no 2013.gada 31.decembra.

Iepirkumu procedūra nebūs jāpiemēro piegādes vai pakalpojumu līgumiem, kuru cena būs zem 30 000 latu līdzšinējo 20 000 latu vietā, ziņo LETA.

Likuma izmaiņas nosaka, ka pasūtītājs no dalības iepirkumu konkursā varēs izslēgt pretendentus, kas noslēgto līgumu nav pildījuši iepriekš.

Lai atvieglotu izziņu izsniegšanu, turpmāk pasūtītājam iepirkuma procesā pašam būs jāpieprasa nepieciešamā izziņa par nodokļu parādu neesamību. Līdzšinējais regulējums noteica, ka šāda izziņa jāpieprasa iepirkuma konkursa pretendentam. Tāpat attiecīgais pretendents varēs iesniedzamos dokumentu apliecinājumus un tulkojumus apliecināt kopā, nevis katru atsevišķi, kā tas noteikts patlaban.

Jaunais regulējums arī nosaka pienākumu iepirkuma pasūtītājam publicēt noslēgtos līgumus un to grozījumus savā interneta mājaslapā. Informācija būs jāpublicē ne vēlāk kā dienā, kad stājas spēkā attiecīgi iepirkuma līgums vai tā grozījumi. Iepirkuma līguma un tā grozījumu tekstam būs jābūt pieejamam pasūtītāja mājaslapā internetā iepirkuma līguma darbības laikā, bet ne mazāk kā 36 mēnešus pēc līguma spēkā stāšanās dienas.

Likums papildināts ar jaunu normu, ka iepirkuma pasūtītājs nenosaka prasības attiecībā uz kandidāta vai pretendenta minimālo darbības laiku.

Turpmāk atklātajā konkursā var slēgt līgumu ar vienīgo kandidātu, nevis izbeigt konkursu, kā tas ir pašlaik. Pasūtītājam šajā gadījumā iepirkuma procedūras ziņojumā būs jāietver pamatojums, ka izvirzītās pretendentu atlases prasības ir objektīvas un samērīgas. Ja pasūtītājs to nevarēs pamatot, iepirkuma procedūra būs jāpārtrauc. Tāpat iepirkuma procedūra būs jāpārtrauc, ja tikai viens kandidāts atbildīs atlases prasībām slēgtā konkursā.

Attiecībā uz piedāvājuma nodrošinājumu izmaiņas likumā noteic, ka tā apmēru nosaka, ņemot vērā iepirkuma līgumcenu un līguma priekšmetu, bet ne lielāku par diviem procentiem no paredzamās līgumcenas. Līdzšinējais regulējums paredzēja, ka nodrošinājuma apmērs nedrīkst būt lielāks par 10 000 latu.

Likuma izmaiņas arī nosaka pienākumu pašvaldībām un to iestādēm noteiktos gadījumos veikt centralizētos iepirkumus un preces vai pakalpojumus iegādāties no centralizēto iepirkumu institūcijām vai ar to starpniecību, ja līgumcena gada laikā attiecīgajā preču vai pakalpojumu grupā pārsniedz 3000 latu.

Tāpat likumā precizēti iepirkuma kandidāta izslēgšanas noteikumi, Ministru kabineta pienākumi, kā arī terminu skaidrojumi.

 

Komentāri (30)

Eleonora Maisaka 01.08.2013. 11.59

Kas ir 30 000? Ja līguma slēdzējs saņem tikai 20% otkata(nav jau sirdij tuvā Krievija, kur var paprasīt visus 80%) vēl jādalās ar citiem un obšķakā arī jāiemet, kas tad pašam paliek?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu