Valdība beidzot atbalsta reemigrācijas pasākumu plānu • IR.lv

Valdība beidzot atbalsta reemigrācijas pasākumu plānu

12
Foto: Elmārs Rudzītis, F64

Plāna īstenošanai paredzēti astoņi konkrēti rīcības virzieni tuvākajiem trim gadiem

Valdība tomēr atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto reemigrācijas atbalsta pasākumu plāna projektu 2013.-2016.gadam, kura īstenošanai nepieciešami 2,4 miljoni latu, ziņo LETA.

Atbalstot šo plānu, premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) izteicās, ka atliek šo plānu īstenot un pauda cerību par tā rezultātiem.

Reemigrācijas atbalsta pasākumu plāna atbalstīšana iepriekš tika vairākkārt atlikta, jo vēl nācās izdiskutēt nesaskaņotos jautājumus.

Pēc ekonomikas ministra Daniela Pavļuta iniciatīvas izstrādātais reemigrācijas atbalsta pasākumu plāna projekts paredz astoņus konkrētus rīcības virzienus tuvākajiem trim gadiem.

Pirmkārt, vienas pieturas aģentūras noteikšana – institūcija, kurai ir pārstāvniecības visos Latvijas reģionos, kas sniegtu informāciju un konsultācijas dažādos jautājumos, kas attiecas uz personas pārcelšanos un uzturēšanos Latvijā, tostarp attālināti; vienlaikus minētajai institūcijai ir pieejama aktuālākā informācija, izstrādāts efektīvs risinājums informācijas apmaiņai ar valsts un pašvaldību institūcijām, kuru kompetencē ir nodarbinātības, sociālās apdrošināšanas, sociālās palīdzības, repatriācijas, izglītības u.tml. jautājumi.

Otrkārt, nodrošināt darba tirgus informācijas pieejamību. Nodrošināt visiem pieejamu, iespējami pilnīgu, aktuālu un pārskatāmu informāciju par nodarbinātības iespējām Latvijā pastāvīgi pilnveidojot un popularizējot Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) interneta vietni un NVA CV/vakanču portālu, kā arī sniedzot tiešās konsultācijas NVA/EURES kompetences ietvaros.

Treškārt, augsti kvalificēta darbaspēka piesaiste, nodrošināt atbalstu komersantiem kontaktu veidošanā un nepieciešamo speciālistu piesaistei jaunu tehnoloģiju un inovatīvu produktu ieviešanai. Tāpat paredzēts pārskatīt normatīvos aktus, kas regulē kārtību, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu.

Ceturtkārt, nodrošināt iespēju ikvienai personai no 15 gadu vecuma, kura to vēlas, apgūt vai pilnveidot latviešu valodas prasmes; kā arī specializētu latviešu valodas kursu nodrošināšana specifiskām darba vajadzībām.

Piektkārt, sadarbība ar diasporu, īpaši biznesa saiknes veidošanā un uzturēšanā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai nodrošinot aktuālu informāciju un konsultācijas potenciālajiem diasporas uzņēmējiem un investoriem par iespējām sākt uzņēmējdarbību, pieejamām atbalsta programmām un atbalsta mehānismiem, sniedzot atbalstu biznesa kontaktu dibināšanai.

Sestkārt, atbalsts skolēniem, kuri atgriežas/iekļaujas Latvijas izglītības sistēmā, kā arī šo skolēnu vecākiem, pilnveidojot un paplašinot atbalstu skolēniem, kas atgriežas no ārzemēm, piemēram, iegūtās izglītības pielīdzināšana, piedāvātas individuālās nodarbības mācību priekšmetu apguvē, kas netika mācīti iepriekš, papildu nodarbības latviešu valodā, metodisko līdzekļu (tajā skaitā digitālo mācību līdzekļu) izstrāde latviešu valodas apguvei.

Septītkārt, valsts pārvaldes vai pašvaldību institūciju un valsts uzņēmumu rīcība/prasības, atlasot darbiniekus, nodrošinot, ka personāla atlases speciālistiem valsts pārvaldes institūcijās, kā arī NVA ir interneta saziņas iespējas, piemēram, pieeja “Skype”, darbinieku atlases, darba interviju veikšanai.

Astotkārt, personu loka paplašināšana, kuriem iespējams pretendēt uz repatrianta statusu, pieņemot grozījumus Repatriācijas likumā, paplašinot personu loku, kurām ir iespēja pretendēt uz repatrianta statusu.

Plāna projektā minēts, ka tā īstenošanai 2014.gadā nepieciešams 767 700 latu, 2015.gadā – 839 100 latu, bet 2016.gadā – 840 100 latu.

Plāna īstenošanai nepieciešamo pasākumu finansēšana ir paredzēta atbildīgo institūciju valsts budžeta finansējuma ietvaros, kā arī Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu ietvaros.

Plānots, ka ministrijas un citas par pasākumu īstenošanu atbildīgās institūcijas līdz 2017.gada 1.februārim iesniegs EM informāciju par plānā paredzēto pasākumu izpildi. EM pēc plāna realizācijas līdz 2017.gada 31.martam sagatavos un ekonomikas ministrs iesniegs noteiktā kārtībā Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par plāna izpildi.

 

Komentāri (12)

anesteeziste 30.07.2013. 13.05

Izlasīju visu, bet nekas no minētā nemotivē mani atgriezties (vienīgais izņēmums- atbalsts bērniem skolā). Kāpēc? Tāpēc, ka programma nesamazina iemeslus, kāpēc cilvēki aizbrauc – ekonomisko nestabilitāti, biežas likumdošanas maiņas, kas negatīvi ietekmē mazos biznesus, korumpētību un neizdarību visos valsts pārvaldes līmeņos,profesionālās attīstības iespēju ierobežotība, sliktos darba apstākļus un darba devēju slikto attieksmi pret darbiniekiem.
Vienlaikus žēl, ka atkal izmetīs vējā tik daudz naudas, kas varētu tikt lietderīgāk izlietota.

+2
0
Atbildēt

0

dainis_valters_inbox_lv 30.07.2013. 16.24

Cik noprotu, tad risināmā problēma ir abstrakta vēlme, lai aizbraukušie iedzīvotāji eventuāli atgriežas. Tātad, sakarā ar šo plānu, aizbraukušie iedzīvotāji atgriezīsies tapēc, ka…

1. Aizbraukušie atgriezīsies tapēc, ka tiks izveidota aģentūra ar daudz pārstāvniecībām, kas sniegs konsultācijas par atgriešanos Latvijā?

2. Viņi atgriezīsies tapēc, ka NVA vakanču portālā būs pieejama aktuāla informācija par nodarbinātības iespējām Latvijā?

3. Viņi atgriezīsies tapēc, ka komersantiem būs atbalsts speciālistu piesaistei un inovatīvu produktu ieviešanai?

4. Ļaudis atgriezīsies tapēc, ka ikviens, kas to vēlēsies, varēs pilnveidot savas latviešu valodas prasmes?

5. Atbraukušie atgriezīsies tapēc, ka investīciju un attīstības aģentūrai varēs dot konsultācijas uzņēmējiem un investoriem par iespējām uzsākt uzņēmējdarbību?

6. Atbraukušie atgriezīsies tapēc, ka viņu bērniem būs palīdzība atgriezties vietējās skolās?

7. Viņi atgriezīsies tapēc, ka valsts iestāžu personāla atlases darbiniekiem būs Skype un e-pasts?

8. Ļaudis atgriezīsies tapēc, ka paplašināsies loks cilvēku skaitam, kas var saņemt repatrianta statusu?

Nunu.

Sasodīts, ko atbraukušie darīs? Redzu nelielu abstraktu atbalstu “augsti kvalificētajai” uzņēmējdarbībai. “Augsti kvalificētais darbaspēks strādās pie mums tapēc, ka Latvijā tam būs valsts atbalsts,” viss tai pat grozā. Nopūta, žests.

+1
0
Atbildēt

0

lailabidzane 30.07.2013. 14.30

.
Ja uz šo dižpasākumu palūkojamies pragmatiski, tad skaidru atbildi dod CEN komentārs.

Ja no civēktiesību viedokļa, tad šādi plāni vienus nostāda neapšaubāmi izdevīgākā situācijā, nekā citus cilvēkus.

Ja emocionāli, tad es to uztveru kā spļāvienu sejā. Par to, ka dzīvoju un strādāju savā valstī. Savai valstij nodokļus maksāju.

+1
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu