Metalurgs nevar būt nerentabls • IR.lv

Metalurgs nevar būt nerentabls

5
Kārlis Krastiņš
Aivars Ozoliņš

Liepājas metalurga kreditoru kluba konsultanta Prudentia Advisers valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš uzskata – uzņēmuma bankrots valstij maksātu 240 miljonus latu

Latvijas nodokļu maksātājiem jāglābj kārtējais privātuzņēmums. 25.jūlijā Liepājas metalurga (LM) lielākais kreditors, banka UniCredit pieprasīja kredīta galvotājai Latvijas valstij atmaksāt visu atlikušo aizdevuma daļu – 47,4 miljonus latu, ko Valsts kase arī nekavējoties izdarīja. Pirmdien Liepājas tiesa pagarināja līdz 26.augustam uzņēmuma tiesiskās aizsardzības plāna saskaņošanas termiņu. Galvenais šķērslis plāna apstiprināšanai ir akcionāri, kuri nav izpildījuši nevienu no tā dēvētā kreditoru kluba prasībām. Pirmdien uzņēmumam gan ievēlēta jauna padome, kurā vairs nav bijušā priekšsēdētāja Sergeja Zaharjina. Taču viņš un citi akcionāri nav ar mieru atteikties no LM akcijām. Par spīti tam, kreditoru kluba piesaistītais konsultants Prudentia tomēr cer, ka uzņēmuma darbību var atjaunot.

Valsts kase aprīlī samaksāja Itālijas UniCredit bankai 4,3 miljonus latu no valsts galvotā kredīta LM, un nākamais maksājums atbilstoši grafikam bija jāveic oktobrī. Ko no līgumā noteiktā LM bija pārkāpis, ja banka tagad pieprasīja pirms termiņa samaksāt uzreiz visu summu? 

Esmu redzējis gan LM, gan valsts kā galvotājas parakstītos līgumus. Visas detaļas izpaust nedrīkstu. Ja aizņēmējs ir finanšu grūtībās un par to raksta visa prese, ja jau pirmais maksājums tam nebija pa spēkam, ja tiesā ir iesniegts tiesiskās aizsardzības procesa pieteikums, tad jebkurā normālā valstī kredītlīgumā ir tā sauktie defolti jeb saistību neizpildes parametri. Manis uzskaitītie tiem atbilst.

Vai viņi baidījās, ka oktobrī valdība varētu atteikties maksāt? 

Domāju, baidījās no tā, ka, iestājoties maksātnespējai, viņu kā aizdevēju pozīcijas varētu tikt apdraudētas. Diemžēl Latvijas praksē ir dažādi īpatnēji precedenti, kad, pateicoties mūsu nesakārtotajai maksātnespējas situācijai – ne tikai likumdošanai, bet arī praksei, administratoru negodprātīgai rīcībai -, kreditora prasību apmērs pēkšņi netiek atzīts, mainās. Ir visādi brīnumi bijuši, un droši vien UniCredit šādu informāciju ir ievācis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu