VNĪ: Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas darbi jāapmaksā būvniekiem vai apdrošinātājiem • IR.lv

VNĪ: Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas darbi jāapmaksā būvniekiem vai apdrošinātājiem

13
Izdegušie Rīgas pils Baltās zāles griesti. Foto: Ieva Čīka, LETA

Secināts, ka ugunsgrēks sācies būvobjekta teritorijā, kas uz rekonstrukcijas laiku saskaņā ar parakstīto līgumu bija nodots “SBRE” atbildībā

Valsts a/s “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) uzdevusi pilnsabiedrībai “SBRE” turpināt Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas darbus, vienlaikus paziņojot, ka tos neapmaksās no valsts līdzekļiem.

VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina informēja, ka VNĪ pārtraukusi sarunu procedūru ar Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas ģenerāluzņēmēju pilnsabiedrību “SBRE” par būvobjektā notikušā ugunsgrēka seku likvidēšanas darbu apmaksu 220 900 latu apmērā, ziņo LETA.

VNĪ informējusi būvniekus, ka atbilstoši savstarpēji noslēgtajam līgumam par Rīgas pils rekonstrukciju un restaurāciju, ugunsgrēka seku likvidēšana ir jāveic par “SBRE” vai apdrošinātāju līdzekļiem. Līdz ar to VNĪ pašlaik nav pamata veikt ugunsgrēka likvidēšanas darbu apmaksu par valsts līdzekļiem un sarunu procedūra ir pārtraucama.

Ņemot vērā no ekspertiem saņemto sākotnējo informāciju, VNĪ ir secinājusi, ka ugunsgrēks sācies būvobjekta teritorijā, kas uz rekonstrukcijas laiku saskaņā ar parakstīto līgumu bija nodots “SBRE” atbildībā. Tāpēc tika pieņemts lēmums par sarunu procedūras pārtraukšanu.

Starp VNĪ un “SBRE” noslēgtais Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas līgums paredz, ka par būvobjektu pilnībā atbild “SBRE”, tādējādi ugunsnelaimes gadījumā būvuzņēmējs ir atbildīgs par tās seku likvidēšanu.

VNĪ ir uzdevusi “SBRE” Rīgas pils glābšanas un ugunsgrēka seku likvidēšanas darbus turpināt pēc iepriekš saskaņotā plāna un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādījumiem. Saskaņā ar plānu pagaidu jumta konstrukciju izbūvi plānots pabeigt līdz augusta sākumam.

Pašlaik nav zināms precīzs galīgā ugunsgrēka cēloņu ekspertīzes slēdziena sagatavošanas termiņš. Taču, neatkarīgi no ekspertu galīgā slēdziena, “SBRE” būs iespēja vērsties pie apdrošināšanas sabiedrībām, lai segtu Rīgas pils glābšanas un ugunsgrēka seku likvidēšanas darbu izmaksas.

Ar Latvijas Būvinženieru savienību ir notikusi sarunu procedūra par Rīgas pils neatkarīgu būvekspertīzi. Tās mērķis ir konstatēt ugunsgrēka un tā dzēšanas darbu rezultātā nodarītos bojājumus un zaudējumus. Tiek plānots, ka būvekspertīzes atzinums tiks saņemts augusta beigās, informēja Laukšteina.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, visvairāk cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis. Kopumā uguns nopostījusi pili 3200 kvadrātmetru platībā. Policija sākusi kriminālprocesu.

 

Komentāri (13)

kkristaps 19.07.2013. 15.19

Čekists Rāvis leks divu virsu augstumā…

+6
-2
Atbildēt

1

    austrisv > kkristaps 22.07.2013. 12.44

    Nē, drīzāk viņš nevarēs vairs braukt ar “leksuss”

    0
    0
    Atbildēt

    0

ivetao2007 20.07.2013. 16.35

Leonids Iļič krieevu valodu piekakāja vismaz ar diviem vārdiem. Zaplaķiķ {Samaksāt] vietā oplaķiiķ [apmaksāt},kas nzīmēja ka nada pārskatama tikai caur banku. Pārņemdami šo brežņevismu, latvieši apkakāja savu valodu. Otrs brežņevisms varda pobeģiteļ vietā pavēlēja teikt čempion. Tagad latvieši, eskojot Laonidiļičam, ir aizmairsuši, ka latvieši samaksā un sacensības ir uzvarētāji. Kakajiet tālāk un algojiet šinderus. Iļičam par godu!

+2
0
Atbildēt

0

ligakalnina 20.07.2013. 11.48

jāpamaksā visiem politiķiem, kas bija pie varas 20 gadus, un nodibināja sistēmu, kur nauda aiziet Potjomkina sādžu būvēm, nevis esošo vērtību uzturēšanai, nauda aiziet ierēdņiem, uzpūstiem VP un pašvaldību štatiem, dažnedažādām vajadzīgām un nevajadzīgām budžeta iestādēm, kontrolētājiem partiju funkcionāru barošanai, nevis medicīnai, ugunsdzēsējiem,utt.

+2
-1
Atbildēt

1

    austrisv > ligakalnina 22.07.2013. 08.54

    Kādu tieši funkcionāru barošana notiek? Konkrēti, kuru partiju?
    Cik man zināms, tad neviena valsts bez ierēdņiem nav spējīga funkcionēt.Bez tam kāpēc gan skolotājiem ir tiesības saņemt vairāk, bet ierēdņī lai strādā par sīkmaņu algām? Varbūt vari paskaidrot?
    Starp citu daudzās Es dalībvalstīs ugunsdzēsēji ir brīvprātīgie, jo ne jau katru dienu tie ugunsgrēki valsts nomalēs ir jādzēš.
    Vai esi strādājis kādā valsts iestādē, it seviški valsts perifērijā, kur Tevi izspiež darbā kā citronu, bet algas kontā ietek tik niecīga summa, ka vari zaudēt jebkādu interesi strādāt. Bet no ierēdņu darba (VID) ir atkarīgs tas cik naudas tiek iekasēts nodokļos! gribētu gan redzēt, kā pats tad strādātu par nieka algu. Skolotāji vismaz sloņķējas veselus 3 mēnešus pie tam vasarās un vēl rudenī nedēļu un vēl uz Ziemassvētkiem, un viss atmaksāts un slodze 20 st. Kā man riebjas tas meldiņš ka ierēdnī lūk sliktie, kas nestrādā. Nu tad ej, jo ierēdņu vietas ir tukšas daudzās vietās. Pastrādā tur un tad runāsi citu meldiņu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu