Protestējot publicē Bostonas maratona spridzinātāja aizturēšanas foto • IR.lv

Protestējot publicē Bostonas maratona spridzinātāja aizturēšanas foto

20
Džohars Carnajevs iznāk no savas slēptuves laivā. Ekrānšāviņš no "Boston Magazine"

Tādējādi policists parādot patieso Bostonas spridzinātāja seju, nevis kā žurnāls „Rolling Stone”

Protestējot pret žurnāla “Rolling Stone” jaunākā numura vāka foto, kurā redzams Bostonas maratona spridzinātāja Džohara Carnajeva portrets, amerikāņu žurnāls „Boston Magazine” publicējis fotogrāfijas, kurās atspoguļota Carnajeva aizturēšana, vēsta mediji.

Fotogrāfijas medijam nodevis policijas seržants Šons Mērfijs, kurš paziņojis, ka to darījis, lai protestētu pret žurnāla „Rolling Stone” lēmumu uz vāka likt spridzināšanā aizdomās turētā foto. Mērfija paziņojumā teikts, ka Carnajeva portrets uz žurnāla vāka aizskar tos policistus, kuri ir nogalināti, pildot savu pienākumu, viņu ģimenes un kolēģus, jo slavina teroristu.

Kā norādījis Mērfijs, visas „Boston Magazine” nodotās fotogrāfijas tapušas šā gada 19.aprīlī, kad tika arestēts Carnajevs, un rāda neizskaistinātu „Bostonas spridzinātāja” seju. Vairākās fotogrāfijās redzams, kā Carnajevs ievainots iznāk no savas slēptuves laivā.

Tikmēr Masačūsetsas štata policijas pārstāvis Deivids Prokopio jau paziņojis, ka policijas vadība nav atļāvusi šīs fotogrāfijas nodot „Boston Magazine” un citiem medijiem.

Mediji plaši aprakstīja reakciju uz politikas un populārās kultūras žurnāla “Rolling Stone” jaunākajā numurā ievietoto Bostonas spridzinātāja Carnajeva biogrāfiju un uz žurnāla vāka liekot viņa fotogrāfiju.

Žurnāls izpelnījies kritiku par “terorisma glorificēšanu”, kā arī vismaz divi ASV mēroga tirdzniecības tīkli paziņojuši par žurnāla numura boikotēšanu, vēsta LETA/BBC.

Žurnāla vāka fotogrāfija, kurā 19 gadus vecais Carnajevs skumji skatās kamerā, arī pielīdzināta slavenajam “Rolling Stone” vākam ar “The Doors” dziedātāja Džima Morisona fotogrāfiju.

Bostonas mērs Tomass Menino nosodīja žurnāla publikāciju, nodēvējot to par provokatīvu mārketinga stratēģiju, lai veicinātu publicitāti un pārdošanas apjomus. Žurnāla “vāks apbalvo teroristu ar slavenības statusu [..] un apstiprina briesmīgu vēstījumu, ka iznīcība slepkavām un viņu “mērķiem” nes slavu”, norādīja Menino.

“”Rolling Stone” parādījis Carnajevu kā varoni, kā nesaprastu pusaudzi, kā divu nesavienojamu kultūru produktu. Viņš tāds nav. Viņš ir gļēvulis un slepkava, kam par pastrādātajiem noziegumiem pamatoti draud nāves sods,” paziņoja Bostonas pašvaldības padomes prezidents Stīvens Mērfijs.

Tūkstošiem cilvēku savu sašutumu pauduši arī sociālo komunikāciju vietnē “Facebook”, draudot uz visiem laikiem boikotēt žurnālu.

Tikmēr “Rolling Stone” mēģina savu publikāciju aizstāvēt, raksturojot to kā plašu analītisku rakstu par Carnajeva dzīvi. 12 lapas garā raksta pamatā ir vairāku mēnešu garumā veiktas intervijas ar desmitiem Carnajeva draugu, ģimenes locekļu un tuvinieku, kas “sniedz aizraujošu un sirdi plosošu stāstu par to, kā burvīgs bērns ar gaišu nākotni kļuva par briesmoni”, skaidro žurnāls.

“Mēs ļoti jūtam līdzi Bostonas maratona sprādzienu upuriem un viņu ģimenēm. Žurnāla raksts atbilst žurnālistikas tradīcijām un “Rolling Stone” ilgtermiņa stratēģijai sniegt nopietnu un rūpīgu atspoguļojumu par mūsdienu svarīgākajiem politikas un kultūras notikumiem,” norāda žurnāls.

Uz “Rolling Stone” vāka redzamās fotogrāfijas versijas iepriekš publicētas arī citos preses izdevumos. Britu raidorganizācijas BBC Ņujorkas korespondents Niks Braiens norāda, ka vēl maijā tieši tā pati fotogrāfija tika publicēta uz laikraksta “New York Times” vāka, neizraisot nekādas emocijas.

Jau ziņots, ka šogad 15.aprīlī Bostonas maratona laikā nogranda divi sprādzieni, rezultātā gāja bojā trīs cilvēki, vairāki tika ievainoti. Viens no iespējamiem terorakta sarīkotājiem – Džohara Carnajeva vecākais brālis Tamerlans – tika nogalināts policijas apšaudē. Džoharu Carnajevu pēc ilgstošas vajāšanas aizturēja policija. Tiesa ir tikko sākusies, Džohars Carnajevs tiek apsūdzēts terorakta organizēšanā. Taču pats Carnajevs paziņojis, ka ir nevainīgs un neatzīst visus 30 apsūdzības punktus, par ko viņam var piespriest pat nāvessodu. Carnajeva tiesas sēde turpināsies 23.septembrī.

 

Komentāri (20)

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu