Darvas piliens vai daži organizatoriski trūkumi? • IR.lv

Darvas piliens vai daži organizatoriski trūkumi?

46
Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Krišjānis Kariņš

Vēlreiz par pūļa drūzmēšanos pirms Dziesmusvētku noslēguma koncerta Mežparka estrādē

Vispirms vēlos pateikt paldies visiem Dziesmu un deju svētku dalībniekiem par viņu sniegumu, degsmi un izturību visas svētku nedēļas garumā. Dziesmu svētki ir un paliek tautas svētki. Taču šādu lielu svētku organizatoriem līdz ar to ir arī milzu atbildība – nodrošināt gludu svētku norisi.

Svētku pēdējā diena (7. jūlijs) bija karsta un saulaina. Svētku gājiens bija iespaidīgs un neparedzēti garš – vairāk nekā sešas stundas! Līdz ar to gan gājēji, gan skatītāji krietni nogura. Tā kā gājiens ievilkās, tad laiks līdz noslēguma koncerta sākumam plkst. 19 krietni saīsinājās.

Tajā dienā arī mēs ar sievu, sagaidījuši radus un draugus svētku gājiena beigās, steigšus devāmies uz Mežaparku, lai savlaicīgi ierastos uz koncertu. Līdzīgi kā daudzi svētku apmeklētāji, arī mēs bijām iegādājušies biļetes internetā (“Biļešu paradīzē”), kas mums izdevās tikai pēdējā nedēļā un par ko bijām ļoti priecīgi.

Pēc patīkami saspiestā brauciena ar tramvaju no pilsētas centra uz Mežaparku, devāmies uz estrādi. Izstāvējuši rindu, mēs estrādē iekļuvām kādas 15 minūtes pirms plkst. 19, kad bija paredzēts koncerta sākums. Arī koncerta dalībnieki stāvēja rindās kopā ar skatītājiem ārpus estrādes. Viss bija iekavējies.

Bet mums par lielu pārsteigumu mēs uz sēdvietām nevarējām nokļūt, jo apsargi nevienu uz tām nelaida, lai gan pulkstenis vēl nebija 19 un skatuve vēl bija tukša. Koncerta apmeklētāji ar ielūgumiem tika ielaisti, bet pārējiem nācās drūzmēties un uzklausīt ieteikumu, ka iekļūšana ir pa nākamo eju no estrādes augšas.

Devāmies uz otro ieeju (jau lielāka pūļa sastāvā), kur noskaidrojās, ka jāturpina ceļš uz trešo eju – tikai tur visus laidīšot iekšā. Kad nonācām tur, saņēmām ziņu, ka vispār uz sēdvietām doties vairs nevar – būs jānogaida pirmās trīs dziesmas. Tā stāvējām pie ejas, kamēr pūlis aiz mums kļuva aizvien lielāks un skaļāks.

Ar laiku izspiedās cauri dziedātāji ar Dziesmu svētku karogu. Koris turpināja lēnām uziet uz skatuves. Pēc brīža ļaužu grupai spiedās cauri sieviete, kura atbrīvoja ceļu mūsu kultūras ministrei. Turpinājām stāvēt. Kad Dziesmu svētku karogu nonesa lejā uz skatuvi, eja atbrīvojās un pūļa neizpratne pieauga. Cilvēki nesaprata, kāpēc viņi nevar doties uz savām sēdvietām.

Aiz manas muguras pieauga cilvēku daudzums, kas apsargus vispār neredzēja un nedzirdēja. Spiediens no aizmugures arvien pastiprinājās. Cilvēki apsargiem ieteica, ka varētu taču pa grupiņām laist uz vietām, lai pūlis nomierinātos. Jāpiemin, ka koncerts tobrīd vēl nebija sācies. Taču apsargi bija saņēmuši savu rīkojumu – nelaist nevienu iekšā un stūrgalvīgi turējās pie tā.

Pūlim spiežoties, ar sievu nonācām pirmajā rindā pie apsargiem. Cilvēku sašutums aiz mums auga augumā. Tā arī no sargiem nesagaidījām saprotamu skaidrojumu aizliegumam doties uz sēdvietām pa tukšajām ejām, kamēr koncerts vēl nav sācies, bet koris turpina ieņemt vietas. Bija izveidojusies situācija: no muguras spiežas neizpratnes pilns pūlis, bet priekšā stāv apsargi. Kad mana sieva tika izpiesta no pūļa, viņai bija jāizvairās no apsarga tvēriena. Lai neturpinātu šo nu jau nepatīkamo situāciju, mēs devāmies uz savām sēdvietām un ieņēmām tās vēl pirms koncerta sākuma. Lieki minēt, ka svētku sajūta bija nedaudz sabojāta ne tikai mums, bet daudziem pūlī esošajiem cilvēkiem.

Ir jāuzdod jautājums: kāpēc šāda situācija vispār izveidojās? Manuprāt, tomēr koncerta organizatoriem šeit būtu, par ko padomāt.

Aizvērtās ejas 15 minūtes pirms plkst. 19, kas biļetē norādīts kā koncerta sākums un paredzētais sākums acīm redzami kavējas, varēja radīt arī daudz nopietnākas sekas. Esmu vairākas reizes atradies lielos pūļos un zinu, ka tie pēkšņi var kļūt nekontrolējami. Pūlī, kas drūzmējās pie ejas, bija gan grūtnieces, gan vecāki ar maziem bērniem. Organizējot jebkuru šādu pasākumu, ir jādomā par to, kā cilvēki virzīsies, kā viņus informēt utt.. Galvenais, ka ir jāspēj pielāgoties esošai situācijai un novērst bīstamu pūļu veidošanos. Tas šoreiz netika darīts.

Par brīvprātīgo un apsargu darbu – protams, viņi tikai centās pildīt savu darbu un to, kas viņiem uzlikts par pienākumu. Paldies viņiem par to! Lēmumus un rīkojumus pieņēma citi.

Laimīgā kārtā neviens netika ievainots. Taču ir dīvaini dzirdēt, ka cilvēki tiek vainoti skaļā un nepieklājīgā uzvedībā. Tas nozīmē arī ignorēt faktu, ka organizatorisku problēmu dēļ mākslīgi izveidojās nekontrolējami pūļi pie ejām uz skatītāju sēdvietām. Jāpiemin, ka koncerts ilga gandrīz 6 stundas plānoto 4 stundu vietā. Sagaidīt, ka cilvēki nepārvietosies koncerta laikā ir visnotaļ neprātīga cerība.

Tādēļ vainot tautu nepiedienīgā uzvedībā tautas koncerta laikā ir nevietā. Cerams, ka uz nākamiem svētkiem ne tikai estrāde būs paplašināta, bet arī organizatoriski tiks padomāts, kādā veidā cilvēki nokļūs līdz sēdvietām bez liekiem satraukumiem un tiks novērsta bīstama pūļa veidošanās iespēja. Jo cilvēks, kas ir ieradies uz koncertu pirms tā sākuma, būtu tiesīgs ieņemt savu sēdvietu un justies kā līdzvērtīga tautas daļa šajos svētkos.

Autors ir Eiropas Parlamenta deputāts, Vienotība

 

Komentāri (46)

silvija_vitina 12.07.2013. 14.33

Mani var lamāt par nekulturālu un manus vecākus var vainot bērnu audzināšanas trūkumā, jo arī es nokļuvu to neaudzināto vidū, kuri neprotas ierasties uz koncertu savlaicīgi. Koncerts gan bija ģen/mēģ., un arī iekšā (ne)laišana laikam jau bija mēģinājuma sastāvdaļa.

No īstā koncerta ģ/m gan, kā zināms, nedaudz atšķiras. Kaut vai ar to, ka nekādus karogus svinīgi nenesa (vismaz es to neredzēju, kas gan ir piedodams, jo biju iespiesta pūlī). Bet tās ir nianses. Tiešām bija ļoti nepatīkami, ka uz savām vietām mēs nevarējām tikt, koncertam vēl nemaz nesākoties. Mēs (mana ģimene) bijām pārmērīgi “pieklājīgi” un negājām pāri sktītāju rindām, kuras nudiem pašā pašā sākumā vēl bija ļoti šķidras, un tas nesagādātu nekādas grūtības un neērtības. Mēs pat īsti nesapratām, kas īsti notiek un kāpēc nelaiž. Pūlis auga neticamā ātrumā, un es varu tikai just līdzi tiem pēdējās rindās sēdošajiem, kuriem bija aiz muguras jādzird ne jau pāris desmit, bet vairāki tūkstoši skatītāju, kuri, uzsveru, vispār nesaprata, kas notiek, kāpēc nelaiž, un vai vispār kādreiz laidīs!

Piekrītu, ka kavēt nav labi. Bet arī koncerts sākās ar kavējumu. Pieprasīt, lai visi disciplinēti savlaicīgi varētu ieņemt savas vietas varētu tad, ja kā teātri – skatītājs tiktu savlaicīgi brīdināts ar 3 zvaniem (vai tad tehniski tas nav iespējams?). Jo tad var noorientēties gan laikā, gan telpā. Tomēr piekritīsiet, brīvdabas estrādē 20tūkstošiem skatītāju piemērot koncertzāles noteikumus ir tomēr nedaudz pārspīlēti.

+11
-2
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > silvija_vitina 12.07.2013. 14.57

    ——-traductrice Mani var lamāt par nekulturālu…..
    ============================================================================
    Ar to lai Super-Acs vietnē IMHO Club nodarbojās (Прямая связь с Председателем). IRšos labāk beigt cepties, bet, atceroties I.Ziedoņa ieteikumu – uzdziedāt. Īpaši iesaku visiem “darvas pilienu” meklētājiem un nediscplinētajiem deputātiem:

    http://www.youtube.com/watch?v=Xze_4lJHGS0

    Kumeliņi, kumeliņi, / Tu man kaunu padarīj’.
    Trādi, rīdi, rallalā, / Tu man kaunu padarīj’.
    Tev kājiņa paslīdēja – / Man nokrita cepurīt’,

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

grislits 12.07.2013. 13.38

Nu re, korekta atbilde. Un kā jau vakar teicu, ja uz biļetēm nebija info par tām pirmām trim dziesmām un kustību ierobežojumiem, kā arī īpaši daudz tas netika publiski ziņots, tad vaina tomēr jāuzņemas organizatoriem.

Tas, protams, neizslēdz to, ka cilvēkiem pieklājīgi jāuzvedas :)

+9
-1
Atbildēt

1

ilmisimo 12.07.2013. 19.37

Pasaule slavēja visu, ko redzēja, bet paši latvieši nolika visu, ko redzēja un arī to, ko nemaz nebija redzējuši.

http://www.delfi.lv/aculiecinieks/news/sabiedriba/jusmis-skaidris-gaujmalietis-pavlika-morozova-regs-virs-lielas-estrades.d?id=43479149

P.S.
kuilenieki kā vienmēr kuiļuojās;

http://vesti.lv/politics/theme/commentary/77835-maksla-vmesto-masla.html

+3
0
Atbildēt

1

    Austra > ilmisimo 15.07.2013. 12.35

    Precīzi, sajūsma nāk no visas pasaules, no Baltkrievijas līdz Brazīlijai.

    Nevar jau teikt, ka gaudotāju ir vairāk, vienkārši viņi ir neticami aktīvi. Pie skaistākajām dziesmām, kur latvieši raksta par tirpiņām, bet ārzemnieki – par neredzētu brīnumu, šie obligāti pierakstīs garu palagu, kāpēc šie svētki bija sliktāki par iepriekšējiem.

    Mēs arī bijām no tiem, kas netika uz pirmajām 3 dziesmām apsēsties, kas dziedāja himnu, kopā saspiedušies. Bet mēs sasmaidījāmies un teicām, galvenais, esam iekšā, esam kopā, esam klāt. Jo bijām noskaņojušies svētkiem un neviens tos sabojāt mums nespētu.

    Par drošību gan būtu vērts padomāt: vairāk vārtu, pārvarams žogs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu