Līgatnes lāčiem tiek gan valsts, gan sabiedrības atbalsts • IR.lv

Līgatnes lāčiem tiek gan valsts, gan sabiedrības atbalsts

28
Lācene Ilzīte. Foto: Katrīna Žukova
Ruta Garkalne

Sākusies labdarības akcija lācenes Ilzītes voljēra atjaunošanai un labiekārtošanai

Līgatnes dabas taku lāčiem ir paveicies – ceturtdien, lai palīdzētu lācenītei Ilzītei, kura dzīvo desmit gadus vecā voljērā, sākta akcija, lai savāktu 31 tūkstoti latu voljēra žoga uzlabošanai. Savukārt Ministru kabinets šonedēļ divu lāču – Puikas un Mikus – pastaigu laukuma būvniecībai un pavasarī izskalotā ceļa remontam piešķīra 172 506 latus.

Lācenes Ilzītes voljēram nepieciešams atjaunot elektriskā gana vadu sistēmu ap kokiem, skaidro „lāču mamma” un Līgatnes dabas taku zvērkope Velga Vītola. Sabraukušos mediju pārstāvjus viņa apgaismo, ka lācene kokiem saskrāpē mizu, pie koka pamatnes izkašņā saknes un koks tādējādi aiziet bojā. Otra lieta, kas nepieciešama, esot lācenes mājas remonts. Tajā Ilzīte guļ, tur viņai tiek dota barība. „Mājai ir jāveic eiroremonts,” saka zvērkope. Nauda nepieciešama, lai sakārtotu Ilzītes voljēru tā, lai tur varētu iebraukt arī ar transportu, kas ļautu nožogojumu iztīrīt, izvest nozāģētos kokus.

Ceturtdien sāktajā labdarības akcijā saziedotā nauda noderēs arī lācenes žoga apakšas nostiprināšanai ar stiepļu režģa sienu, jo „Ilzītei ir ļoti daudz apakšīrnieku”. Lapsas un jenotsuņi atklājuši, ka voljērā vienmēr ir ēdamais, un viņi nāk to meklēt. Tas lācenītei rada stresu, jābaidās, vai meža zvēri neievazās arī kādu slimību, saka Vītola.

Nauda lācenes voljēram tiks vākta portālā “ziedot.lv”, kur var ikviens sekot līdzi Ilzītes kontam, stāsta “ziedot.lv” vadītāja Rūta Dimanta. Savukārt, iegādājoties a/s „Laima ” produkciju, līdz 7.augustam viens santīms no katras nopirktās „Vāverītes” un saldējumiem „Vāverīte”, „Serenāde”, „Maigums” un „Gutta” arī nonāks Ilzītes kontā.

Jau pirmajās stundās ceturtdien portālā “ziedot.lv” tika saziedoti 20 lati.

Labdarības akcijas vadītāja Diāna Stepāne no SIA „Platforma filma” uzskata, ka lācenīte Ilzīte mums „rada tik daudz prieka, mēs varam visi kopā izdarīt labu darbu. Mūsu atbildība ir parūpēties, lai dzīvnieks maksimāli labi jūtas”.

Ideja par akciju dzimusi pirms diviem mēnešiem. Stepāne zinājusi, ka finansējums no valsts tiek lūgts lāču puiku voljēra labiekārtošanai, tāpēc akcija rīkota Ilzītei, „lai nebūtu tā, ka par viņiem parūpējās, bet par Ilzīti nē”.

Lācene Ilzīte ir 12 gadus veca, un tieši viņas dēļ Velgu Vītolu iesauca par „lāču mammu”.

Tieši pretī Ilzītes voljēram dzīvos Līgatnes dabas parka atlikušie divi lāči – Mikus un Puika. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Līgatnes dabas taku sakārtošanai prasīja gandrīz 300 tūkstošus latu, bet 2. jūlijā Ministru kabinets piešķīra 172 506 latus lāču pastaigu laukuma būvniecībai un pavasarī izskalotā ceļa remontam.

Līdz pagājušā gada nogalei Līgatnes dabas takas apsaimniekoja Gaujas Nacionālā parka fonds. Aptuveni pusgadu pēc tam, kad sabiedrību satrauca no voljēra izbēgušās lācenes Mades nošaušana, ar fondu līgums tika lauzts. Tagad Līgatnes dabas takas apsaimnieko Dabas aizsardzības pārvalde.

Pēc ziņu aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, Līgatnes dabas taku jauno apsaimniekotāju plānots meklēt atklātā konkursā, jo Dabas aizsardzības pārvalde apsaimniekošana nevar būt ilgtermiņa risinājums.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu