Ķēdē nodotās grāmatas izvietos Gaismas pils septiņstāvu plauktā • IR.lv

Ķēdē nodotās grāmatas izvietos Gaismas pils septiņstāvu plauktā

27
Latvijas Nacionālā bibliotēka. Foto: Gatis Gierts, F64
Ruta Garkalne

Plauktā atradīsies vairāk nekā 20 tūkstoši grāmatu

Grāmatas, kuras nākamgad dzīvā ķēdē no rokas rokā no Nacionālās bibliotēkas ēkas Krišjāņa Barona ielā nodos uz jauno ēku Pārdaugavā, Gaismas pilī atradīsies vienā milzīgā plauktā aptuveni septiņu stāvu augstumā. Kādas grāmatas tur atradīsies, pagaidām tiek turēts noslēpumā.

Nodibinājuma „Rīga 2014″ brīvprātīgais Kārlis Liepiņš dienu pavada radoši informatīvajā telpā „Esplanāde 2014″, kur cilvēki var nākt un reģistrēties pagājušajā nedēļā svinīgi atklātajai grāmatu draugu ķēdei. Viņš stāsta, ka katru dienu piesakās aptuveni 20 – 30 cilvēku. Tie gan pārsvarā esot vecāka gada gājuma cilvēki, kuri dzirdējuši par akciju bibliotēkās. Piesakās arī jaunieši, bet ģimenes nākot reti.

Grāmatu ķēdē, kas notiks 2014.gada 18.janvārī un ilgs sešas stundas, no rokas rokā nodotās grāmtas Gaismas pilī novietos plauktā, kas būšot aptuveni septiņu stāvu augstumā, Ir.lv informē Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pārstāve Signe Valtiņa. Plaukts atradīsies jaunās bibliotēkas centrālajā laukumā. Grāmatas tiks saliktas gar sienu, bet ar spoguļiem tiks radīts tāds efekts, ka, skatoties no lejas, liksies – grāmatas stāv slīpi. Plauktā vieta ir aptuveni 22 tūkstošiem grāmatu.

Vaicāta, kādas grāmatas tiks pārvietotas dzīvajā ķēdē, Valtiņa grib saglabāt intrigu līdz augustam.

„Rīga 2014″ pārstāve Linda Pastare norāda, ka patlaban grāmatu draugu ķēdei ir piereģistrējušies 500 cilvēki, bet plānots, ka grāmatu draugu akcijā piedalīsies ap 20 tūkstoši cilvēku. Arī viņa apstiprina, ka plānots no vecās bibliotēkas līdz jaunajai nogādāt ap 20 tūkstošiem grāmatu.

Ceļš no Nacionālās bibliotēkas vecās ēkas līdz Gaismas pilij ir 2014 metru garš. Lai grāmatu ķēde nepārtrūktu un visā ceļā būtu cilvēki, tas tiks sadalīts astoņās zonās: Vērmanes dārzs, Merķeļa iela – Raiņa bulvāris, Raiņa bulvāris – Aspazijas bulvāris, Audēju iela, Grēcinieku iela, 11. novembra krastmala, Akmens tilts un Mūkusalas iela. Ķēdes dalībnieki var izvēlēties, kurā posmā atrasties.

Brīvprātīgais Liepiņš norāda, ka „Akmens tilta posms ir stipro vīru posms”. Arī Pastare uzsver, ka „Akmens tilts ir izturīgo un drosmīgo cilvēku posms” – tas ir saistīts ar praktiskiem iemesliem. Ja būs auksta janvāra diena, tad uz tilta varētu būt īpaši auksti.

Vērmanes dārzs būs īpaša zona cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un bērniem. Te atšķirībā no citiem ceļa posmiem, kur būs jāatrodas aptuveni pusstunda, vajadzēs atrasties vien 15 minūtes. Te arī būs īpaši padomāts par sildīšanās iespējām.

LNB pārstāve Valtiņa norāda, ka grāmatas būs atputekļotas un ievalcētas, lai nesamirktu un labā stāvoklī tiktu nogādātas līdz Gaismas pilij.

Sagaidāms, ka akciju apmeklēs arī augsta līmeņa ārvalstu viesi, jo grāmatu draugu ķēde ir viens no centrālajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas notikumiem. Pastare arī stāsta, ka akcijas laikā transporta satiksme tiks organizēta tā, lai netraucētu grāmatu draugu ķēdei.

Ķēdi uzraudzīs „Rīga 2014″ brīvprātīgie, kuri rūpēsies ne tikai, lai grāmatas no ķēdes pēkšņi nepazustu, bet arī, lai ķēdē neveidotos pārrāvumi.

Joprojām ikviens var reģistrēties grāmatu ķēdei radoši informatīvajā telpā „Esplanāde 2014″, Dziesmu un deju svētku dalībnieki un apmeklētāji grāmatu draugu ķēdei reģistrēties varēs arī Mežaparkā, kā arī portālā www.riga2014.org. Visi reģistrētie dalībnieki saņem draugu ķēdes piespraudi, kas apliecina dalību šajā akcijā. Tie, kuri reģistrējas internetā, piespraudi var saņemt radoši informatīvajā telpā „Esplanāde 2014″.

Brīvprātīgais Kārlis Liepiņš Ir.lv pastāstīja, ka vecākiem cilvēkiem brīvprātīgie palīdz izveidot e-pasta adreses. Reģistrējoties jānorāda arī vārds, uzvārds, zona, kurā dalībnieks vēlas atrasties, un laiks, kurā iespējams piedalīties ķēdē. Tāpat jānorāda savs telefona numurs un vecums – tas esot nepieciešams, lai kontrolētu, vai mazi bērni neatrodas uz Akmens tilta, informē „Rīga 2014″.

 

Komentāri (27)

Þanis Bezmers 04.07.2013. 11.30

Uuhh! Oohh! Nu nav man mīļa tā ēģiptes piramīdu būšana. Un naftasmiljardu arābu stiklatērauda debesskrāpēšana. Un pašmāju infantilās elites pakaļdarīšanās. Tam nav sakara ar grāmatu mīlēšanu vai nemīlēšanu. Tikpat labi informācijas nesēji ir sienu freskas, māla plāksnītes, zīmju akmeņi, mezglu kamoli un lielvārdes jostas. Grāmata ir kārtējais starpposms. Runa ir par nacionālās izdzīvošans adekvātu stratēģiju un adekvātu kultivāciju. Lai mazskaitlīgā tauta nesaļimst zem dārgā sloga. Bet nu, kas darīts, padarīts. Tagad nu mīlēsim to, jo daudzskaitlīgāk, jo ticamāk.

0
-1
Atbildēt

0

Inese 03.07.2013. 14.33

Atkal kaut kādi sviestaini rituāli.

+1
-8
Atbildēt

4

    Inese > Inese 03.07.2013. 19.13

    Ja tev tik ļoti interesē mana muzikālā gaume, tad zini, ka klausos šitādu Mūziku, tev līdz tādai vēl augt un augt ;)

    http://www.youtube.com/watch?v=DjIezh3oemk

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Inese 03.07.2013. 17.34

    šitam antibaltam un krievu fašistam lielākais mālslinieciskais baudījums ir Pahmutovas dziesmas

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    lindapastare > Inese 03.07.2013. 15.13

    tev kā antibaltam (tas ir līdzīgi kā antisemīts, tikai šoreiz pret baltu tautām) ir mūžīgs sviests galvā

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Inese 04.07.2013. 02.31

    Protams, ka paņemt grāmatu rokās ir rituāls, kas neiesvētītiem ir neizprotams. Teikšu vēl vairāk – tas tiem ir bīstams. Baidies!:)) Slēpies!:)) Vislabāk – aiz Zilupes. Tur tava komforta zona.:))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu