SAB: Daugavpils domes deputāts Ivanovs bijis VDK štata darbinieks (papild.) • IR.lv

SAB: Daugavpils domes deputāts Ivanovs bijis VDK štata darbinieks (papild.)

28
Boriss Ivanovs.

Ivanovs to uzskata par vēlēšanu cīņu, kas nav rimusi

Pēc Satversmes aizsardzības biroja (SAB) struktūrvienības Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) rīcībā esošās informācijas, Daugavpils domes deputāts Boriss Ivanovs (Latgales partija) savulaik ir bijis Valsts drošības komitejas (VDK) štata darbinieks. Šī fakta esamību var apstiprināt tikai tiesa.

Daugavpils domes deputāts Boriss Ivanovs (Latgales partija) pašvaldības deputāta mandātu nolikt negrasās, tā viņš paziņoja aģentūrai LETA. “Ja jau man, iegūstot Latvijas pilsonību un balotējoties pašvaldību vēlēšanām, tika veiktas visas nepieciešamās pārbaudes un nekāda neatbilstība netika konstatēta, man nav saprotams, kādēļ tagad, pēc politisko konkurentu iesnieguma ar lūgumu izvērtēt manu iespējamo saistību ar Valsts drošības komiteju (VDK), atbildīgās institūcijas pēkšņi ir mainījušas savu nostāju. Ja jau ir radušās domstarpības, tad lai visu izlemj tiesa,” uzsvēra Ivanovs.

Latgales partijas līdzpriekšsēdētājs un Daugavpils domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis teica, ka jautājumu par Ivanova izslēgšanu no partijas rindām Latgales partija pagaidām neplāno skatīt. Šāds jautājums varētu tikt skatīts tikai tad, ja tiesa atzītu, ka Ivanovs tiešām ir sadarbojies ar VDK.

Likums paredz, ka TSDC pirms pašvaldību vēlēšanām veic deputātu kandidātu sarakstu pārbaudi un sniedz informāciju katrai konkrētai novada vai pilsētas vēlēšanu komisijai. SAB preses pārstāve Iveta Maura aģentūrai LETA apstiprināja, ka 22.aprīlī TSDC ir sniedzis atzinumu Daugavpils pilsētas vēlēšanu komisijai par tajā brīdī deputāta kandidāta Borisa Ivanova neatbilstību Pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam, proti, viņš, pēc TSDC rīcībā esošajām ziņām, bijis VDK štata darbinieks.

Atbilstoši šim likumam šādu cilvēku nevar pieteikt par kandidātu un ievēlēt pašvaldībā.

Pilsonības likumā teikts, ka Latvijas pilsonībā netiek uzņemtas personas, kuras ir bijušas PSRS VDK vai kādas citas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai citu speciālo dienestu darbinieki, informatori, aģenti, ja šis fakts konstatēts likumā noteiktajā kārtībā. Ivanovs aģentūrai LETA iepriekš apgalvoja, ka nesen ieguvis Latvijas pilsonību un naturalizācijas procesa gaitā ir veiktas visas nepieciešamās pārbaudes, arī par viņa iespējamo saistību ar VDK.

SAB preses pārstāve savukārt apliecina, ka jau 2012.gada 27.jūnijā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, kas nodarbojas ar naturalizēšanas procesu, TSDC informējis par Ivanova darbību padomju drošības dienestā.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga apstiprināja, ka Specializētajā vairāknozaru prokuratūrā ir sākta pārbaudes lieta par to, vai konkrētā persona ir bijis padomju drošības dienesta štata darbinieks. Pēc materiālu apkopošanas prokuratūra varētu izmantot vienu no diviem variantiem – nodot materiālus tiesai, kurai jāpieņem galalēmums par to, vai šī persona bijis padomju drošības dienesta štata darbinieks vai arī pārbaudes lietu izbeidz. Prokuratūra pārbaudi varētu pabeigt divu mēnešu laikā.

Pārbaudes lieta sākta vēl pirms prokuratūrā tika saņemts bijušās Daugavpils domes priekšsēdētājas Žannas Kulakovas (RP) un domes deputāta Mečislava Truskovska (Mūsu partija) iesniegums ar lūgumu veikt pārbaudi par deputāta Ivanova iespējamo saistību ar VDK.

Ivanovs tikmēr lūgumu veikt pārbaudi par viņa iespējamo saistību ar VDK vērtē kā politiķu, kuri vēlēšanās neguva pietiekamu iedzīvotāju atbalstu, kārtējo mēģinājumu panākt vēlēšanu rezultātu pārskatīšanu.

Kā iepriekš pavēstīja Truskovskis, vairākas personas iesniedzējiem ir apstiprinājušas informāciju, ka Ivanovs no 1980. līdz 1990.gadam ir bijis LPSR valsts drošības struktūru štata darbinieks un viņam ir bijusi piešķirta kapteiņa dienesta pakāpe. Iesniedzēji uzskata, ka Ivanovs ir noklusējis šo faktu, sniedzot par sevi ziņas vēlēšanu komisijai.

Daugavpils vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Raimonds Tukišs nemācēja pateikt, cik lielā mērā informācija par Ivanova iespējamo saistību ar VDK atbilst patiesībai. “Vai konkrētais cilvēks ir bijis VDK aģents, nosaka tiesa,” uzsvēra Tukišs.

Ja lietas iztiesāšanas gaitā tiks konstatēts, ka Ivanovs tiešām ir bijis VDK aģents, viņam deputāta krēsls būs jāatstāj. Vietā nāks nākamais deputātu kandidāts no viņa pārstāvētā saraksta, paskaidroja vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs.

(papildināta no 2.rindkopas)

Komentāri (28)

buchamona 02.07.2013. 19.12

Šinī gadījumā tiešām ir jāuzsāk izmeklēšana un vainīgajām amatpersonām, kuras tik ” vieglprātīgi” dāļā pilsonību, visdrīzākajā laikā ir jākļūst par bezdarbniekiem ar liegumu turpmākās dzīves laikā ieņemt atbildīgus posteņus valsts pārvaldē.

+21
0
Atbildēt

1

Fosterix 02.07.2013. 16.58

Nemaz nerunājot par čekas maisu atvēršanu, atļaušos piebilst, ka rakstā nav nekas minēts, kas notiks ar viņa (izrādās nelegāli) iegūto pilsonību.

+13
0
Atbildēt

6

    dace_roze_lmt_lv > Fosterix 02.07.2013. 17.41

    “ints_goze Nemaz nerunājot par čekas maisu atvēršanu, atļaušos piebilst, ka rakstā nav nekas minēts, kas notiks ar viņa (izrādās nelegāli) iegūto pilsonību.”

    Двинск, Латгалия, это Витебская губерния и старинная славянская, белорусская, русская земля, поэтому логично предположить, что Иванов получил гражданство не путем натурализации, а по наследству, как потомок довоенных латвийских граждан.

    Между прочим, Витебск и Двинск даже внешне очень похожи:

    http://www.holiday.by/files/blog/d1912de274c0ab63b181e267f237c79a.jpg

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Fosterix > Fosterix 03.07.2013. 18.23

    Par Ivanovu vismaz ir cerība, ka patiesība tiks noskaidrota, taisnīgums atjaunots: “Ja tiesa konstatēs, ka Ivanovs naturalizējoties ir sniedzis par sevi apzināti nepatiesas ziņas un tādējādi ir nepamatoti ieguvis Latvijas pilsonību, tad pilsonība ar tiesas lēmumu tiks atņemta.”
    http://www.tvnet.lv/zinas/kriminalzinas/470158-pmlp_par_ivanovu_versusies_prokuratura

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Fosterix 03.07.2013. 10.18

    “akuraat taads pats putns ir arii Bičkōvičs…” – jā, arī viņš ieguva pilsonību uz melu pamata, taču tie meli bija nevis par to, ka noslēpa savu sadarbību ar čeku, bet meloja par mātes LR pilsonību.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Fosterix 03.07.2013. 04.47

    Būtībā jau visās pilsētās, kas cenšas būt eiropeiskas, gājēju ielas izskatās līdzīgi…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Fosterix 02.07.2013. 17.14

    akuraat taads pats putns ir arii Bičkōvičs…

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

Ligiña Doniña 02.07.2013. 20.37

Atceros kā šodien, Vaira Vīķe savas prezidentūras laikā radio inervijā teica, ka čekas maisu atvēršana nav ieteicama…kādam ir kāds viedoklis par iemesliem?

+6
0
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > Ligiña Doniña 03.07.2013. 00.01

    ——-
    Saražos, kad būs lielāks pieprasījums pēc Stabu ielas “jautro zēnu” atmiņām par 1988.- 1991.gg. notikumiem. Taciņa jau iemīta, bet auseklīšu sludinātais termiņs – 40 gadi, vēl nav pagājis. Viens otrs gan jau roku ievinrina:

    “Viņa grāmatas pirmo tirāžu no veikaliem izķēra dažu dienu laikā.

    Čekas ģenerāļa, pēdējā LPSR Valsts Drošības komitejas priekšsēdētāja Edmunda Johansona “Čekas ģenerāļa piezīmes” ir līdz šim pamatīgākās atklāsmes par čekas darbību nesenajā pagātnē”.”
    http://www.delfi.lv/news/comment/comment/ilmars-latkovskis-par-cekas-generala-piezimem.d?id=16714642

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Ligiña Doniña 02.07.2013. 21.24

    ——-
    Kāds viedoklis var būt par 4.maija repubļikas varenajiem – viņi, ko, doto zvērestu kalpot tautai nepilda?!

    “Bijušais VDK darbinieks, kurš nebūt par to nekaunas, Itera Latvija prezidents Juris Savickis par Latviju un Eiropu sarunājas ar Andreju Panteļējevu.”

    http://www.diena.lv/latvija/politika/savickis-vai-esam-tik-stulbi-un-zagligi-ka-mus-japieskata-13947959

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > Ligiña Doniña 03.07.2013. 09.02

    Kāpēc mīnusi Egdem? Viss taču tā arī bija un ir.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 02.07.2013. 21.51

    Ko tāds Itera ir saražojis? Lobējusi Krievijas gāzi un viss. Starpnieks.Tāds Savickis būtu kaut vienu rūpnīcu ar pievienoto vērtību radijis. Madara, Stenders, Cemex..Ne draņķa nevar. Jo ideju un vēlēšanās nav. Tipisks čekists, kas sēž uz čekistu gāzes adatas. Pa to starpu labus latviešu projektus neatbalsta, ne ar naudu, ne ar iespējām. Un tādu “latviešu” nav mazums. Kāda draņķa man vajadzīgs viņa viedoklis. Nav ne laimīgs, ne veselīgs!

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu