Ināra Pētersone piekrīt uzņemties VID vadību (papildin.) • IR.lv

Ināra Pētersone piekrīt uzņemties VID vadību (papildin.)

55
VID vadītājas vietniece Ināra Pētersone. Foto: Andrejs Baburovs, LETA

Vilks: Jezdakova amatu neatstāja politiska spiediena dēļ

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores vietniece Ināra Pētersone sarunā ar finanšu ministru Andri Vilku (Vienotība) piekritusi uzņemties VID ģenerāldirektores pienākumus, biznesa portālam “Nozare.lv” apstiprināja Pētersone.

“Mums bija īsa saruna ar finanšu ministru un, ņemot vērā to, ka strādāju valsts pārvaldē un arī patlaban mans ieņemamais amats ir tikai vienu pakāpi zemāks par ģenerāldirektora amatu, es konceptuāli devu piekrišanu uzņemties šos pienākumus. Trešdien pēc atgriešanās no atvaļinājuma mums būs garākas sarunas par šo jautājumu,” sacīja Pētersone.

Viņa piebilda, ka pagaidām būs tikai VID ģenerāldirektores pienākumu izpildītāja, jo VID ģenerāldirektors ir jāapstiprina valdībā, tāpēc pagaidām atturējās runāt par prioritātēm VID vadītājas amatā, ja viņa tajā tika apstiprināta.

“Jebkurā gadījumā šogad beidzas VID iepriekšējā plānošanas perioda stratēģija un jau patlaban notiek darbs pie jaunās stratēģijas izstrādes. Tas ir komandas darbs un to var paveikt tikai viss iestādes kolektīvs kopā,” sacīja Pētersone.

Jau rakstīts, ka finanšu ministrs par nākamo Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori plāno virzīt pašreizējo dienesta vadītājas vietnieci Ināru Pētersoni, kura sākotnēji tiks iecelta par VID vadītāja pienākumu izpildītāju, ziņo LETA.

Vilks Pētersoni nolēmis virzīt tāpēc, ka viņai ir liela pieredze VID struktūrās, Pētersone ir uz klientiem orientēta, devusi lielu ieguldījumu ēnu ekonomikas apkarošanā un nākusi klajā ar vairākām nodokļu likumdošanas iniciatīvām, biznesa portālam “Nozare.lv” sacīja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

“Pētersone nāk no Bauskas reģionālās iestādes, pēc tam turpinājusi darbu VID centrālajā iestādē, līdz ar to pazīst VID funkcijas no pašiem pamatiem. Tāpat Pētersonei pozitīvu vērtējumu un atbalstu ir pauduši gan VID sadarbības partneri – uzņēmēju organizācijas -, gan arī VID kolēģi,” norādīja Jarockis. Viņš sacīja, ka uzņēmēju organizācijas uzsvērušas to, ka Pētersone ir ļoti vērsta uz sadarbību, darbības efektivizēšanu un mērķa sasniegšanu.

“Sadarbības partneri norādījuši, ka Pētersone ir uz klientu orientēta un arī finanšu ministrs ir uzsvēris, ka VID ir arvien vairāk jābūt vērstam uz preventīvu sadarbību ar klientiem, nevis uz represijām. Vispirms ir jāstrādā ar klientu, jāskaidro, un tikai tad, kad atklāts kāds pārkāpums, var piemērot sodu,” sacīja Jarockis. Viņš piebilda, ka finanšu ministra izvēli ietekmējis arī Pētersones lielais ieguldījums ēnu ekonomikas apkarošanā, kā arī vairākas nodokļu likumdošanas izmaiņu iniciatīvas, ko Pētersone iesniegusi FM.

Kā zināms, jūnija beigās atlūgumu ir iesniegusi VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova, kura amatu pametīs 10.jūlijā. Vilks pirmdien telekompānijā LNT stāstīja, ka esot lūdzis Jezdakovu palikt amatā ilgāk, taču viņa savu personīgo lēmumu nav mainījusi.

Vilks kategoriski noliedza, ka Jezdakova amatu pamestu politiska spiediena dēļ. Ministrs gan piebilda, ka no VID sagaida sadarbības uzlabošanu ar uzņēmējiem un nodokļu iekasējamības palielināšanu.

Jau iepriekš izskanēja, ka Vilks potenciālo nākamo VID vadītāju plāno meklēt starp VID darbiniekiem. “Nav izslēgts, ka ieņemt šo amatu tiek piedāvāts kādam no esošajiem četriem VID ģenerāldirektora vietniekiem, jo starp viņiem ir cienījami kandidāti. Nākamnedēļ tiks pieņemts lēmums un sāktas sarunas ar potenciālo kandidātu, jo nepieciešams, lai arī kandidāts piekristu savai virzīšanai šim amatam,” pagājušajā nedēļā informēja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis. Viņš piebilda, ka VID ir ļoti komplicēta iestāde, tāpēc tās nākamajam vadītājam vai vadītājai jābūt darba pieredzei šajā struktūrā.

Jezdakovas vietnieki Tālis Kravalis, Ināra Pētersone un Kaspars Čerņeckis pērnajā nedēļā vēl apgalvoja, ka nav uzrunāti par iespēju ieņemt šo amatu.

Kravalis uz jautājumu, vai viņš būtu gatavs ieņemt šo amatu, sacīja, ka par to domāšot tad, ja šāds piedāvājums tiks izteikts.

Savukārt Pētersone un Čerņeckis atradās atvaļinājumā. Čerņeckis darbā atgriezīsies pēc trīs nedēļām. Jautāts, vai viņš būtu gatavs uzņemties šo amatu, Čerņeckis sacīja, ka “uz šādu jautājumu ir grūti atbildēt un šāds piedāvājums, ja tas tiktu izteikts, būtu nopietni jāizsver”.

Informācija VID mājaslapā liecina, ka Jezdakovas vietnieks administratīvajā jomā ir Aigars Undzēns.

Kā ziņots, VID ģenerāldirektore Jezdakova finanšu ministram ir iesniegusi lūgumu pēc pašas vēlēšanās viņu atbrīvot no ieņemamā amata, sākot ar šā gada 10.jūliju. Finanšu ministrs atlūgumu ir pieņēmis.

(papildināta ar FM ziņām par Pētersoni)

Komentāri (55)

Pēterītis 01.07.2013. 10.57

Vilks no VID sagaida sadarbības uzlabošanu ar uzņēmējiem un nodokļu iekasējamības palielināšanu.
————————————-
Vilka akcenti prasās pēc korekcijas.
No VID būtu sagaidāma attieksme pret nodokļu nemaksāšanu kā pret valsts īpašuma piesavināšanos. Kas attiecas uz iekasējuma palielināšanu, tā nav VID bet likumdevēja kompetence.
Ja paliek Vilka akcenti, VID tāpat kā visa normāla radība izvēlēsies īsāko un vieglāko ceļu – spiedīs maksimumu, no kuriem vieglāk izspiest, bet pie rafinētākajiem nemaksātājiem neķersies.

+6
-3
Atbildēt

0

austrisv 01.07.2013. 21.28

Es gan domāju, ka izvēle VID ģenerāldirektora amatam ir laba. Bez tam sievietes vadītājas, ja viņas ir patiesi gudras, manuprāt, šai amatā ir vēlamākas nekā vīrieši, kuri līdz šim šo amatu izmantojuši savā personiskā labuma vairošanai , ne valsts interešu labā. Izņēmums ir Ketners.

+1
-1
Atbildēt

4

    piziks > austrisv 01.07.2013. 23.07

    Vilkam visulaik problēmas rodas, skatoties uz Latviju? Uz Briseles pusi viss kārtībā, bet uz tepatieni… Vilks kā VVF buktētās biksēs?!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 01.07.2013. 21.46

    Bet – Petersone ir sliktākais variants . Gaidam intrigas un visādus brīnumus. Kaut gan nav zvanīts ,ka tā arī paliks. Vilks atkal ir pamanījies “izcelties”…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 02.07.2013. 09.26

    Bet – varbūt neliels Pētersones raksturojums no tiem kolēģiem ,kas viņu pēc Jarocka vārdiem ļoti atbalsta . Piebildīšu , ka tas nav – viens vai divi cilvēki un stāsti ir dzirdēti vēl stipri agrāk kā panesās ziņas par Jezdakovas aiziešanu :
    1. Nenoliedzami kundze ir zinoša un gudra
    2. Kundzei piemīt lieliskas spējas “braukt pa ausīm” – pieļauju ,ka tas arī ir nostrādājis attiecībā uz Vilka kungu
    3. Pilnīga pretruna tam ,ka k-dze ir vērsta uz dialogu ar uzņēmēju – viņas virziens ir max. rezultāta parādīšana , kas šobrīd sāk izpausties ar negatīvu zīmi – procesu kur daudzas pārsūdzības tiesā tiek zaudētas .
    4. Iekšēju intrigu meistare . Ne velti ir konflikts ar Kravali , kas ir arī gājis uz āru kolektīva sapulcēs. Tāda līmeņa vadītājiem ir jāspēj turēt sevi rāmjos.
    5. Protams subjektīvs , bet ir “oranžo” sistēmas radīts produkts un joprojām kontaktējošs ar sistēmas ļaudīm :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 02.07.2013. 09.06

    Klusais,
    kurā iestādē gan nav intrigas???? Visur, cik man zināms- lielķā vai mazākā mērā. Vai tad nu iepriekšējo vadītāju laikā nebija intrigu un daudz trakākas lietas saistībā ar kontrabandu, kukuļņemšanu utt.(Sončika, Jakāna)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 01.07.2013. 13.06

Nu kurš tad atteiktos no tāda amata, pie tam vēl mūsdienās, un pie tam vēl zinot “drēbi”?

+3
-4
Atbildēt

4

    kristaps_drone > kristaps_drone 01.07.2013. 13.29

    Robert, bez kādas ironijas, pilnīgi nopietni. Es arī neatteiktos no paaugstinājuma jomā, kuru pārzinu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > kristaps_drone 01.07.2013. 13.12

    Ķādēļ tik ironiski? Kādēļ vispār kādam būtu jāatsakās no jebkāda paaugstinājuma amatā? Tas kāds mazohisma paveids, kas katram godīgam cilvēkam jāpiekopj?

    Jeb ir kādas konkrētas iebildes pret Pētersoni saistībā ar viņas pagātnes darbiem? Ja jā, tad varbūt vajag tos nedarbus minēt, nevis ironizēt par piekrišanu labākam darba piedāvājumam.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > kristaps_drone 01.07.2013. 13.37

    Jūs esat viens no ģenerāldirektora vietniekiem un cerējāt, ka jūs uzaicinās, nevis Pētersoni? :)

    Salīdzinājumam – neviens armijā par ģenerāli nekļūst, pārlecot pāri vairākām oficiera pakāpēm. Kādēļ mūsdienās visi grib, augstskolu beidzot, kļūt uzreiz par uzņēmumu un iestāžu vadītājiem. Salīdzinājumam ar to pašu armiju – beidzot kara skolu, neviens tik un tā uzreiz par ģenerāli nekļūst. Protams, tiek izlaists ierindnieka statuss, bet tik un tā tiek sākts ar kādu no jaunākā oficieru sastāva pakāpēm (šo es uz jums neattiecinu, tas tik tā – manas pārdomas).

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > kristaps_drone 01.07.2013. 14.39

    Nē, es strādāju citā jomā, ne ieņēmumu dienestā :o)
    “Salīdzinājumam – neviens armijā par ģenerāli nekļūst, pārlecot pāri vairākām oficiera pakāpēm.” – ja runa ir par Latvijas armiju, tad savulaik, 90. gados, bija tā saucamais “zvaigžņu lietus” un daudzi pārleca pāri vairākām pakāpēm un bez attiecīgās izglītības un pieredzes nokļuva augstos amatos… Kas attiecas uz jauniešiem, kas pēc augstskolas beigšanas īsā laikā nokļuva augstos un ļoti augstos amatos – arī tāds periods Latvijas atjaunotajā republikā bija.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu